Egy szerethető okostojás - nem csak húsvétra

Forrás: Life.hu -
találmány húsvét 2014 ördöglakat játék népszerű tudomány logikai játék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne hallott volna a Rubik Ernő által tervezett Rubik-kockáról? A magyar találmány bejárta az egész világot. De mi a helyzet a Mandorlával, a Radosza-gyűrűkkel vagy a Smart Eggel? Hallottál már róluk? Ha nem, hát épp itt az ideje. 

Smart Egg, azaz az okostojás

Két éve, még 2012-ben robbant be a nemzetközi játékiparba Zagyvai András Smart Eggje. A játéktervező és -készítő hatalmas sikert ért el Washingtonban a 32. Nemzetközi Logikai Játékok Találkozóján, vagyis az IPP-n. Az okostojás azóta töretlen sikert arat, az eredeti, fából készült, tojás alakú ördöglakat után nemrégiben megjelentek a műanyag, színes, mintás darabok is.

A szuggesztív és izgalmas játék egy háromdimenziós ügyességi labirintus: egy pálcát kell végigvezetni a tojás rétegeiben vágott utakon. A fokozatos nehézség a rétegek számától függ. Az egyszerűbb tojásváltozatok a kicsik számára is sikerélményt nyújtanak, a többrétegű változatok pedig már mozgó labirintust rejtenek magukban - a leggyakorlottabb játékosoknak is hatalmas kihívást jelenthetnek. Ahhoz, hogy sikerrel kijuttassuk a pálcát a tojásból, tökéletes térlátásra és kiváló memóriára van szükség.

Forrás: Life.hu

A játékkal kapcsolatban feltett kérdéseinkre Kökényesi Imre, a feltaláló barátja, a játék fejlesztője válaszolt, ugyanis a feltaláló, Zagyvai András tavaly június óta már nincs köztünk.

Mi inspirálta a játék tervezésekor?

A tojás mögött rengeteg filozófia van, létrejöttét az újjászületés inspirálta. A tojás az élet szimbóluma. Halottak napjának hajnalán bújt elő a gondolat sugallván, hogy az élettel és nem a halállal kell foglalkozni.

A játék gyakorlatilag az útkeresésről szól. A tervezés során is voltak „zsákutcák”?

A többrétegű tojás arról szól, hogy minden szinten harmóniában kell haladnunk magunkkal, hogy elérhessünk a kezdőponttól a végpontig. Ha előre sietünk, akkor „beszorulunk”, mint az életben. Zsákutcát a tojásokba nem terveztünk, anélkül is elég bonyolultak a többrétegű verziók. Természetesen a tojás labirintusának tervezése nem egyszerű, néha a kitalált gondolat nem működik, nem megvalósítható. Ha ezt hívjuk zsákutcának, akkor ebbe szinte minden nap belekerültünk, de eddig mindig megtaláltuk a kivezető utat.

Mi jön a Smart Egg után? Vannak újabb tervek?

A Smart Egg még az út elején tart. Nem látjuk azt sem, hogy ez az út milyen hosszú, de azt sem, hogy milyen széles. Szeretnénk ezen az úton minél tovább eljutni.

Rubik-kocka

Maga a Rubik-kocka vagy más néven Bűvös-kocka tulajdonképpen csak egy, a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszköznek készült, később derült ki, hogy játékként is igen szórakoztató. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók, és a forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A rendszertelen forgatással az oldalak színösszeállítása összekeverhető. A játék célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek.

Mandorla

A Mandorla egy többdimenziós kreatív, logikai játék, mely ránézésre egyszerűnek tűnik, de a játék használata során azonnal kiderül, hogy korántsem annyira könnyű. A játék célja: miután összekeverted a két mozgatható félkörrel a benne található darabokat a teljes Mandorla visszaállítása! A játékról itt a Life.hu-n is írtunk már korábban, a cikket ITT olvashatod.

Radosza-gyűrű

A Radosza-gyűrűk 5-10 éves gyermekek számára készített térbeli képességfejlesztő taneszköz- és logikai játékcsoport. A Radosza-gyűrűk bármely változatának használata fejleszti a logikus gondolkodást, a térlátást, a memóriát, a kombinációs- és koncentrációs képességet, a kézügyességet, valamint a finommotorikát. Alkalmas otthoni játékra, házi feladatok elkészítésére, tanórai gyakorlásra, napközis foglalkozásra, táborban, és osztály- illetve évfolyamverseny rendezésére. Alkalmazásával az unalmas gyakorlás izgalmassá válik.

Húsvéti dekortippek – ötletek a nyúlon túlhttp://www.life.hu/csalad/20140411-husveti-dekortippek-nyulak-csibek-pasztellszinek-inspiralo-otletek.htmlNa jó, jöhetnek a nyulak is. De az idei húsvéti dekortrend inkább a friss virágokról, a helyes kiscsibékről és a finom pasztellszínekről szólnak.CsaládOrigoNincsen húsvét tojáslikőr nélkül – íme, a legfinomabb recepthttp://www.life.hu/csalad/20140415-tojaslikor-husvetra-isteni-finom-es-fel-ora-alatt-elkeszul.htmlA házilag elkészített tojáslikőr sokkal finomabb, mint a bolti. Remek welcome drink, de díszes üvegekbe töltve, feldíszítve, egyedi ajándék is válhat belőle. CsaládA nagy csokinyúlteszthttp://www.life.hu/csalad/20140408-a-nagy-csokinyul-teszt-husvetra-a-life-hu-szerkesztosege-tesztelte-a-csokinyulakat-a-legfontosabb.htmlHetek óta ömlik ránk a csokinyúl-tenger az áruházak polcairól. De vajon melyik nyulat válasszuk a sok közül? A Life.hu szerkesztősége a legfontosabb szempontok alapján letesztelte a legnépszerűbb, közép árkategóriás nyulakat – íme, a meglepő végeredmény!CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.