különleges nemzet otthon család tészta étel oktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A száraztésztának manapság se szeri, se száma. Különleges formák, eltérő méretek, más-más elkészítési mód. Most rendet teszünk a fejekben: eláruljuk melyik tésztának mi a neve és milyen ételek elkészítéséhez ajánljuk őket. 

Egy kis történelem

A száraztészta a XIV. században elterjedt és népszerű alapanyag volt. Olcsó előállítása mellett igen nagy előnynek számított, hogy sokáig eltartható volt és jól bírta a szállítást. Ám a tészta igazi reneszánsza jóval később következett be: igazán népszerű étellé csak a XIX. században – a paradicsommal való házassága után – vált, és ez a népszerűség azóta is töretlen.

Forrás: Thinkstock

Hosszú tészták

A hosszúkás, vékony száraztésztákból igen sokféle létezik. Levesbe leggyakrabban a mi cérnametéltünknél tartalmasabb, de a spagettinél vékonyabb capellini, vagy fedellini kerül. A spagettit leggyakrabban krémes, darabos mártásokhoz tálalják, de gyakorta kínálják kis olívaolajjal meglocsolva. Ilyenkor a tésztára nem is kerül más, csak egy kevés olívaolaj, fokhagyma, só, bors - és már kész is van a tökéletes pasta. Ha spagetti helyett szeretnénk valamilyen más, de hasonló formájú tésztát használni, akkor érdemes kipróbálni a vermicellit. A magyarok kedvelik a makarónit, de a metéltünkre emlékeztető tagliatelle is egyre nagyobb teret hódít magának. A kissé szélesebb tagliatelléhez szinte bármilyen szószt adhatunk. A tagliatellénél szélesebb, de azzal rokonítható a fodros szegélyű lasagnette, ami lasagne készítéséhez, illetve tejszínes szószokhoz tökéletes. A rusztikusabb, nagyobb darab zöldségeket, húsokat tartalmazó szószokhoz nagyon jól passzol a kosárformára szárított pappardelle, amiből – a tagliatelléhez hasonlóan – gyakorta készítenek zöld színű verziót is.

Apró tészták: masni, tollhegy és klasszikus társaik

A masninak is nevezhető farfalle azokhoz a kisebb méretű tészták közé tartozik, amelyek a darabosabb, de nem túl nagy darabokat tartalmazó, sűrű szószokhoz ideálisak. Nagyon jó szósztartó a spirálisan csavart, redős fusilli vagy orsótészta, a bordázott felületű penne vagy tollhegy, illetve a malloreddus – avagy a szárd gnocchi.

Forrás: AFP/I. Rozenbaum & F. Cirou

Egy igazi különlegesség: a mesetészta

Az apró állatfigurákat formázó mesetészta a legkisebbek kedvence lehet. Felhasználhatósága sokoldalú, köretként is tökéletes, de leginkább levesbetétként állja meg a helyét. Paradicsomleveshez elengedhetetlen.

4 és 8 tojásos tészták

Az elnevezés, hogy 4 vagy 8 tojásos a tészta, azt jelenti, hogy 1 kiló liszthez hány tojást kevertek. A 8 tojásos tészta minden esetben extrább minőséget takar, és kóstolva finomabb, mint a 4 tojásos társai. De természetesen tojás hozzáadása nélkül is készülnek már tészták – az erre érzékenyek legnagyobb örömére.

Hogyan főzzük a tésztát?

A főzéshez adjunk a tészta minden 100 g-jára 1 liter vizet egy fedővel ellátott lábasba. Ha a víz elérte a forráspontját, tegyük bele a tésztát, és literenként 10 g sót. Időnként keverjük meg favillával, vagy fakanállal, tartsuk a vizet folyamatos forrásban. A főzési idő a tészta típusától függően változik. Személyenként 70-110 g tésztával számoljunk. A tészta összeragadásának elkerülésére céljából adjunk 1 evőkanál olívaolajat a tészta főzővízébe.

Forrás: Thinkstock

Miből mennyit – mit mond a szakértő?

100 gramm 4 tojásos tészta energiatartalma általában 372 kcal, míg 8 tojásos tészta esetén – a több tojástartalom miatt –, 382 kcal. A napi átlagos energiaszükséglet, felnőtt nők esetén átlag 2000-2200 kcal, míg férfiak esetén ez 2400-2600 kcal. A gabonafélék és gabonaalapú termékek, így a tojásos tészták is az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotóelemei. Fogyasztásuk rendszeresen ajánlott – alkalmanként 8-10 dekányi mennyiségben –, hiszen összetett szénhidrátokat, valamint egyes ásványi anyagokat (magnézium, kálium, réz-, cink, szelén) és vitaminokat (folsav, B1-, B2-, B6-vitamin-, pantoténsav, biotin és niacin) is tartalmaz. Természetesen a kalória-bevitel szempontjából nem mindegy, hogy egy zöldséges tésztát, könnyebb tavaszi tésztasalátát választunk, vagy esetleg kalóriában gazdagabb feltéttel, esetleg tejszínes mártással fogyasztjuk. Energiaszegényebben tojásos tésztával készült ételek készíthetők gyümölcs, zöldség és zsírszegény tejtermékek felhasználásával, illetve a hozzáadott zsiradék mennyiségének csökkentésével.” – mondja Fekete Krisztina dietetikus.

Ezt esszük 2014-ben - a legtrendibb ételekhttp://www.life.hu/csalad/20140109-ezt-esszuk-2014-ben-a-legtrendibb-etelek.html2013-ban a macaron vitt mindent, de idén vajon mik lesznek a trendi ételek? A nemzetközi gasztro-nagyágyúk a következőket jósolják nekünk: keverünk mindent, a sósat az édessel, a japán konyhát a zsidóval, a thai-t az északival, az indiait a mexikóival. De végre egyre népszerűbb a slow food és a zöld gasztronómia is. Hajrá!CsaládA legfinomabb tésztaszószok – nem csak hétköznapokrahttp://www.life.hu/csalad/20140606-a-legfinomabb-gyorsan-elkeszitheto-tesztaszoszok-akar-hetkoznapokra-is.htmlA tészta az egyik legkreatívabb étel – amellett, hogy számos fajtája létezik, a rájuk kerülő szószoknak csak a képzelet szabhat határt. Ráadásul pillanatok alatt elkészül a legbonyolultabb kreáció is. Íme, a három legfinomabb tésztaszósz - nem csak hétköznapokra. CsaládGyors spenótos, tejszínes tészta - Ebédre, vacsorárahttp://www.life.hu/csalad/20110223-spenotostejszines-teszta-recept.htmlHa gyerekkorodban a spenót a nemszeretem főzelékek közé tartozott, akkor próbáld ki a tejszínes, tésztás változatot! Garantáltan megváltozik majd a spenóttal való viszonyod.Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.