Mit és mikortól sportoljon a gyerek?

Forrás: Thinkstock -
életkor óvoda iskola család szülők sport gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyerekek mozgásigénye határtalan, érdemes ezt kihasználnunk és minél korábban megismertetni velük minél többféle sportágat, hogy később magától tudja kiválasztani azt, amit a legszívesebben űz majd. Így megmarad a mozgás szeretete és testileg és lelkileg is egészséges felnőtté válnak. 

A megfelelő sportág kiválasztásáig hosszú út vezet: először is figyelembe kell vennünk a gyermek testalkatát, egyéni mozgásigényét, koordinációs képességét, érdeklődési körét. Ennek megfelelően írathatjuk be különböző foglalkozásokra, ahol kiderül, miben mennyire tehetséges, és melyik sportág űzésében leli a legnagyobb örömét.

Forrás: Thinkstock

Óvodás korban a torna és az úszás a legnépszerűbbek

Óvodás korban a különböző ovis tornák és az úszás számítanak a legnépszerűbb mozgásformáknak. Nem véletlen, hiszen a tornán, fitneszedzésen, ritmikus sportgimnasztikán, aerobikórán nemcsak mozognak és ügyesednek a gyerekek, de a zenére végzett gyakorlatok elsajátítása közben jól is szórakoznak. Ebben az életkorban, 4-5 évesen már általában végrehajtják az utasításokat és viszonylag könnyen fegyelmezhetők. A különböző tornák és az úszás is remekül fejleszti az erőnlétet és jótékony hatással van a vérkeringésre is. Könnyű, nem megterhelő testmozgást már egészen kis korban elkezdhetünk gyermekünkkel, azonban az intenzív, versenyszerű sportolással érdemes várni. A nagyon intenzív mozgásformák túl korai űzése, legyen az bármilyen sportág, kedvezőtlenül befolyásolhatja a gyermek testi, illetve az izom- és csontvázrendszerének egészséges fejlődését.

A további vízi sportok – vízibalett, kajak, kenu, evezés, vízilabda – feltétele, hogy a gyermek vízbiztonsága meglegyen, és legalább két úszásnemben tökéletesen ússzon. Így tehát az úszásoktatás előfeltétele számos további vízi sport gyakorlásának.

A kisiskolások már fegyelmezettebbek

Később, kisiskolás korban igen népszerűek a különböző küzdősportok: amellett, hogy növelik az állóképességet, fegyelmet is tanulnak általuk a gyerekek – fiúk, lányok egyaránt. Ebben az életkorban, 7-10 éves kor között - mivel erre a korra már kialakul a gyermek egyensúlyérzéke - érdemes a gyerekekkel megszerettetni a kerékpározást, ezt persze lehetőség szerint erre kijelölt, forgalomtól elzárt területen tegyük, illetve olyan területekre vigyük tekerni, ahol kisebb a légszennyezettség is – erdők, tisztások közelébe. Ebben az időszakban jó eséllyel kedvelheti meg a gyerek a lovaglást mint sportágat is. Ekkor már kevésbé ijeszti meg a számára hatalmas állat, és a nyeregben ülve a magasságtól sem riad vissza. A lovaglás a természetben fantasztikus élményeket nyújthat gyermekünk számára. Erősíti a has-, a hát- és a combizmokat, az állatok szeretetére neveli a gyerekeket, megtanítja a gondoskodást és erősíti gyermekeinkben a felelősségérzetet. Ez a sportág ugyan valamivel költségesebb a többinél, de mindenképpen megéri.

Forrás: Thinkstock

Idősebb korban jöhetnek a csapatjátékok!

10 éves kor körül már kifejezetten élvezi a gyerek a csapatjátékot, így például a labdajátékokban örömmel vesz részt – ha érdeklődést mutat ezek irányába, beírathatjuk az iskolai kosár- vagy röplabdacsapatba, vagy éppen elkezdhetjük a teniszedzéseket is. Ezek a sportágak nagyban elősegítik a koordinációs és koncentrálóképesség fejlődését is.

Fontos!

Minél több sporttal ismertessük meg a gyerekünket, mert minél szélesebb a látóköre, annál érdeklődőbb felnőtté válik majd és jó eséllyel választ magának olyan sportágat, amiben hosszú éveken át örömét leli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.