Amikor egy kislány azt mondja: "Fiú vagyok!"

Forrás: Youtube -
videó család transzneműség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a San Diegó-i Jeff és Hillary Whittington 2007-ben megtudta, hogy lányuk lesz, álmodni sem merték volna, hogy néhány évvel később egy kisfiút fognak nevelni.

A család megnyerte a 6. Harvey Milk Diversity Breakfast verseny inspirációs díját felkavaró kisfilmjükkel, amelyben lányuk, Ryland lányból fiúvá alakulását mutatják be. A filmben a hatéves gyerek elegáns öltönyben és nyakkendőben, rövidre vágott hajjal látható, amint a pódium mellett felolvassa az előre megírt szöveget: „A nevem Ryland Whittington. Transznemű gyermek vagyok.

A család által készített megható videó, melyet már közel hatmillióan néztek meg a YouTube-on, részletesen bemutatja, hogyan jutott el Ryland és szülei odáig, hogy elfogadják a gyermek valódi identitását. Az első nehézség akkor jelentkezett a család életében, amikor egyéves korában kiderült, hogy Ryland súlyos halláskárosodásban szenved. A szüleit összetörte a hír, de szerencsére egy kohleáris implantátumnak köszönhetően a gyermek képes lett kommunikálni.

Nem sokkal azután, hogy megtanult beszélni, Ryland a következőt jelentette be szüleinek: „Fiú vagyok.” Bár a kisgyermek egy rózsaszínre festett szobában lakott, hosszú, szőke haja volt és a szülei lányos ruhákban járatták, természetes módon vonzódott mindenhez, ami fiús. A szülők eleinte nem vették komolyan a jeleket, azt gondolták, hogy a kis Ryland egyszerűen fiús gyerek, vagy hogy ez csupán egy korszak, amit majd kinő. Ötéves korára azonban Ryland kategorikusan elutasított mindent, ami lányos, és hamarosan túláradt benne a szégyenérzet.

Amikor a család többi tagja meghal, le fogom vágatni a hajam, hogy fiú lehessek” – mondta a szüleinek egy alkalommal Ryland. Máskor pedig így kiáltott fel: „Miért teremtett ilyennek az Isten?!

A Whittington szülők szakértőhöz fordultak, és maguktól is elkezdték kutatni a gyermekek nemi identitásának kérdését. Csak egyetlen nyilvánvaló választ láttak: azt, hogy gyermekük transznemű. Jeff és Hillary megrémült attól a friss statisztikától, mely szerint a transznemű emberek 41 százaléka kísérelt meg öngyilkosságot a társadalmi elfogadás hiánya miatt.

Forrás: Youtube

A szülők ezért úgy döntöttek, nem hagyják, hogy gyerekük is ilyen statisztikai adat legyen, és teljes mellszélességgel felvállalták Ryland igazi identitását. Felújították a szobáját, és kicserélték a rózsaszín bútorokat és ágyneműket, hogy Ryland jobban érezze magát. Miközben az új valósággal ismerkedtek, azt is megtudták a szakértőktől, hogy a gyermekek nemi identitása 3 és 5 éves kor között alakul ki.

Ryland nemi identitását nem a mi szülői nevelési stílusunk, a családunk felépítése vagy más környezeti tényezők okozták” – mondta a házaspár a kisfilmben. „Az egyik legösztönzőbb dolog, amit Harvey Milk a családunkért tett az, hogy arra bátorítja az embereket, merjenek őszintén színt vallani” – nyilatkozta Jeff Whittington. „Hogy hallassák a hangjukat, döntsék le a korlátokat, és hagyják, hogy mások a valódi énjüket lássák, és igazak legyenek önmagukhoz.”

Olvasd el egy korábbi cikkünket is a témában ITT: így vált egy sportolónő tökéletes férfivá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.