Dögös Ferrari a konyhában, avagy íme, a tökéletes konyha titka

praktika berendezés design otthon étkezés bútor konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Ferrari jellegzetes dögös vöröse immár konyhabútorban is megjelent. Az OLA 25 limitált szériás konyhában a Ferrari-tűzpiros dominál, de formailag is nagyon kidolgozott. A design fontos, de nem minden, így a Life.hu összegyűjtötte, hogy mire kell még odafigyelni a tökéletes bútorok és eszközök kiválasztásánál. 

A Ferrari konyhabútort Pininfarina tervezte, így nem meglepő, hogy ez is, mint az általa tervezett bútorok többsége a design terén rendkívül magas színvonalat képviselnek. A 84 különböző darabból álló, egyedi igényekre szabható összeállítás bizonyára nem csak Ferrari-rajongóknak fog tetszeni.

A legfontosabb, hogy elegendő legyen a mozgástér

Az eredményes konyhatervezés titka azonban nemcsak a design, a praktikum is épp olyan fontos. Ha nem fontosabb. Egy konyha tervezésénél az első és legfontosabb az, hogy megfelelő méretű munkafelületet hagyjunk magunknak. Erre azért van szükség, mert sokkal könnyebb úgy főzni, ha elegendő hely áll a rendelkezésünkre és nem kell minden egyes munkafolyamat után mosogatni és pakolni. De ugyanígy: ha az egész konyhát zsúfolásig pakoljuk szekrényekkel, a mozgásterünket is leszűkítjük. Érdemes mindig „felfelé” gondolkozni, azaz egészen a plafonig kihasználni a rendelkezésre álló teret – legfelülre tehetjük azokat az eszközöket, amiket ritkán használunk. Ezzel helyet spórolhatunk meg magunknak: sokkal kényelmesebb úgy sütni-főzni, hogy elegendő tér van körülöttünk és nem egyhelyben forgolódunk.

/1407/A_t_k2014720163818

Praktikus helykihasználás

A fent említett plafonig tartó bútorozás mellett érdemes a sarkokat is kihasználni – erre valók a különböző sarokpolcok és szekrények, de egy bortartó beépítése is szép megoldás lehet, amellett, hogy praktikus is.

Fő a biztonság!

Talán elsőre nem is gondolnád, mennyi veszélyt rejthet a konyha: itt van rögtön a burkolás kérdése. Ha járólapot választunk a konyhába, elsősorban, valljuk be, a szín a mérvadó – illik-e a bútorokhoz, a lakás többi helyiségének a hangulatához, vagy sem. Pedig épp olyan fontos lenne arra is figyelmet fordítani, hogy mennyire csúszásbiztos az adott járólap. Egy lecsöppenő vízcsepp vagy ketchupfolt egy nem megfelelően kiválasztott járólap esetében súlyos baleseteket okozhat. A konyhába és fürdőszobába a csúszásmentes járólapok ajánlottak. De nem csak a nyakunkat törhetjük a konyhában egy rossz döntés miatt – a háztartási készülékek választásánál is fontos szempont a biztonság. A modern eszközöket már úgy gyártják, hogy azok külső burkolata működés közben nem melegszik fel, de sajnos a régebbi vagy olcsóbb gépek esetében előfordulhat, hogy ez a veszély még mindig fenyeget bennünket. Vannak például olyan vízforralók vagy sütők, amikhez hozzáérve súlyos égési sérüléseket szerezhetünk. Érdemes tehát néhány ezer forinttal többet áldozni ezekre a gépekre, eszközökre saját biztonságunk érdekében.

Forrás: Thinkstock

Válassz a stílusodnak megfelelően!

A modern konyha ismérve, hogy mindent elrejt, míg a romantikus konyháé az, hogy mindent megmutat. Ezt természetesen a frontok színével, alapanyagával és számával tudjuk befolyásolni. De a stílus fogalma nem merül ki a bútorfrontokban a konyha esetében sem: épp ennyire fontosak a jól megválasztott kiegészítők. Ma már a háztartási gépek is elérhetők különböző stílusokban, így például választhatsz magadnak vintage sütőt hozzá illő kenyérpirítóval. A színek meghatározásánál természetesen az ízlés és a lakás többi helyiségének színválasztása domináljon, soha ne kövessük vakon a trendeket – egyrészt nem biztos, hogy az a mi konyhánkban is jól mutat majd, másrészt pedig a trendek minimum évente, de inkább évszakonként változnak.

A világításon soha ne spórolj!

Mire a konyhát berendeztük, gyakori jelenség, hogy elfogy az erre szánt pénzünk, hiszen minden építkezés, felújítás is többe kerül, mint azt elsőre gondoltuk. Az izzók és lámpatestek kiválasztása pedig általában utoljára marad – pedig erre is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. A munkapultot mindenképpen világítsuk meg, ha lehet irányított fénnyel, míg a mennyezetre is érdemes magas fényerejű led-izzókat választani. Talán nem hinnéd, de tény, hogy néhány hangulatfény csodákra képes. Sokkal intimebb lesz tőlük a hangulat és melegebb fényű a tér.

5 elképesztően jópofa konyhai praktikahttp://www.life.hu/csalad/20131009-konyhai-praktikak-hazitundereknek.htmlKezdő háziasszonyként bizony jó pár olyan kihívás elé állíthat minket a konyha és a főzés, ami elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnik - egészen addig, míg egy jó tipp ki nem húz a bajból. Nem tudod szétválasztani rendesen a tojásokat, vagy a kőkeményre hűtött vaj okoz gondot? Mindenre van megoldás!CsaládVadonatúj konyhaszekrény 20 000 forintból - Így újíttasd fel tetőtől talpig!http://www.life.hu/csalad/20110509-vadonatuj-konyhaszekreny-20-000-forintbol-igy-ujittasd-fel-tetotol.htmlA konyhaszekrény az egész helyiség hangulatát meghatározza. Szerepének fontosságát borsos ára is mutatja, hiszen csillagászati összegeket is elkérhetnek egy mutatós konyhabútorért.CsaládMennyire vagy konyhatündér? Csillagjegyedből kiderülhttp://www.life.hu/csalad/20120106-mennyire-vagy-konyhatunder-csillagjegyedbol-kiderul.htmlHatalmasra dagad a kelt tészta a kezeid között, vagy szívesebben töltesz meg elősütött tortákat egyszerű krémmel? Csillagjegyed megmutatja, mekkora bajnok vagy valójában a sütés terén, és hogy mennyire passzol hozzád a konyhatündér szerep.Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.