Öngondoskodás – Jobban teszed, ha időben felkészülsz a jövőre

Forrás: Thinkstock -
nyugdíj biztosítás öngondoskodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonytalan gazdasági helyzetben élünk, és egyre nagyobb figyelmet kap az öngondoskodás fogalma, egyre többen érdeklődnek az öngondoskodás különböző formái iránt. De mi is ez pontosan?

Az öngondoskodás jelenti a megoldást jövőnk tudatos alakítására. Akinek van megtakarítása, vésztartaléka, biztosítása, könnyebben viseli az anyagi helyzetében bekövetkező váratlan eseményeket. Neked sem árt időben felkészülni a váratlanra!

Forrás: Thinkstock

Az öngondoskodás nem ugyanaz, mint az előtakarékosság!

Az előtakarékosság nem más, mint egy jól meghatározott cél érdekében történő megtakarítás - kitűzünk egy célt, egy időtávot és elkezdünk rá gyűjteni. Az öngondoskodás azonban más. Ebben az esetben nem azért tesz valaki félre, hogy később megvegyen valamit, vagy megvalósítsa egy álmát, hanem, hogy idősebb korában, illetve életének kritikus időszakaiban tudja finanszírozni saját és családja megélhetését.

Miért van szükség öngondoskodásra?

Egyre kevesebb aktív korú munkavállalónak kell eltartani egyre több nyugdíjas honfitársát, akik egyre tovább élnek. Míg régen egy családban 2 szülő, 3 gyermek és 6 unoka élt, addig ma megfordult ez az arány és 2 szülő, 1 gyermek és 1 unoka alkotja jellemzően a családokat. Ez azt jelenti, hogy 1 unoka termeli meg a 4 nagyszülő nyugdíját. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fiatalok egyre tovább tanulnak, így egyre később válnak járulékfizetővé, míg a 60 év felett várható élettartam fokozatosan növekszik.

Hogyan foghatsz hozzá?

Mivel az öngondoskodás előre látást, tervezést jelent a pénzügyek, a testi és lelki egészség, biztonság területein szeretteink és saját magunk életében, az első és legfontosabb dolog talán az, hogy megpróbálod tiszta fejjel átgondolni, hogyan tudod mindezt megvalósítani. Választhatsz magadnak egy személyre szabott biztosítási formát, egy egészségügyi biztosítást, amire mindig számíthatsz, ha baj van, de akár a nyugdíjas éveidre is gondolhatsz előre. Először is, gondold végig, mik az erősségeid, gyengeségeid és ennek megfelelően informálódj a lehetőségek széles választékából.

Óvd az egészséged!

Az egészség a legjobb befektetés manapság. Egy betegség, de annak megelőzése is igen költséges lehet - gondolj például a különböző orvosi beavatkozásokra vagy a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokra. Az egészségpénztárba fizetett pénzt baj esetén bármikor felhasználhatod, de ha nem nyúlsz hozzá, az ott elhelyezett összeg még kamatozik is. Emellett nagy előnye a tagságnak, hogy a számlánkon összegyűlt, fel nem használt pénz örökölhető.

Biztosítsd a jövődet!

A biztosítók által kínált, különböző időtávú és befektetési hátterű élet- és nyugdíjbiztosítások lehetővé teszik bárki számára, hogy céljainak megfelelő befektetési eszközt válasszon. A megtakarítással egybekötött biztosítások általában hosszú távúak, futamidejük megválasztható. Ezek megoldást jelenthetnek akkor, ha nyugdíjba mész, vagy ha valamilyen oknál fogva váratlanul munkanélkülivé válsz, de ha baleset ér, akkor is – különböző mértékben – fizet a biztosító.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.