Az elnökhöz fordult az eutanáziáért könyörgő kislány

Forrás: AFP -
eutanázia Chile elnök gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 14 esztendős chilei Valentina Maureira azt kéri Michelle Bachelet köztársasági elnöktől, hogy engedélyezze számára az eutanáziát, mert szeretne „örökre elaludni”.

„Sürgősen szólni szeretnék a köztársasági elnök asszonyhoz, mert belefáradtam abba, hogy ezzel a betegséggel éljek, és ő engedélyezheti számomra az injekciót, hogy örökre elalhassak” – mondja a cisztás fibrózisban szenvedő kislány Facebook-oldalára feltöltött videójában.

A cisztás fibrózis genetikai eredetű betegség, amely a tüdőt és más létfontosságú szerveket támad. Valentina édesapja, Freddy úgy nyilatkozott a helyi rádióban, hogy a lány bátyja is ebben a kórban vesztette életét.

„Valentina már öt műtéten túl van, amelyek nagy fájdalmat és szenvedést okoztak neki. Megígérték, hogy jobbra fordul az állapota, de csak rosszabbodott” – mesélte az apuka, akit a videó közzététele viszont meglepett.

A santiagói Katolikus Egyetem szóvivője megerősítette, hogy Valentina valóban a kórházuk betege, állapota stabil, nem életveszélyes. Alvaro Elizalde chilei kormányszóvivő csütörtökön hozzátette, a hivatal kapcsolatban áll a családdal, hogy a kislány a lehető legjobb orvosi és pszichológusi kezelést kaphassa, ugyanakkor kizárják az eutanázia lehetőségét.

„Teljes mértékben tisztáznunk kell, hogy a jelenlegi normák, a chilei törvények nem teszik lehetővé, hogy a kormány egy ilyen természetű kérésnek engedelmeskedjen” – jelentette ki Elizalde. Chile azon kevés országok egyike, ahol az abortusz is minden körülmények között illegálisnak számít.

Valentina Maureira szelfit készít Michelle Bachelet köztársasági elnökkel Forrás: AFP

Mi az az eutanázia?

A gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás. Az eutanáziának több fajtája van, attól függően, hogy cselekvéssel vagy mulasztással, közvetlen vagy közvetett beavatkozással, illetve szándékoltan vagy szándékolatlanul valósul-e meg. Ezeket nevezzük passzív illetve aktív eutanáziának. Magyarországon az aktív eutanáziát törvény bünteti, passzív formájára pedig számos szigorú szabály betartását követően kerülhet sor.

Az eutanázia hívei szerint

Az eutanázia hívei az élet utilitarista szemléletéből indulnak ki, nevezetesen: kisebb értéket tulajdonítanak az életnek, amikor annak hasznossága csökken, vagy egyenesen a végéhez közeledik. Így követhető az a gondolatmenet, hogy a gyógyíthatatlan és fájdalmas betegség esetén vagy a végstádiumba jutott beteg esetében az élet fenntartása már nem áll érdekében sem a betegnek, sem a családjának, hozzátartozóinak, sem a társadalomnak. A következtetés pedig: az embernek nemcsak az életéhez van joga, hanem a halálához is, az emberhez méltó halálhoz való jogról beszélhetünk. A legtöbb jogrendszerben nincs kifejezetten erre vonatkozó intézkedés, jogszabály, ezért az eutanáziát vagy öngyilkosságnak vagy gyilkosságnak tekintik – ha mások követik el.

A legszörnyűbb magyar példa

A közvélekedésben az eutanáziával összefüggésbe hozott legismertebb ügyet a magyar igazságszolgáltatás egyértelműen emberölésnek minősítette. Binder Györgyi még 1993 szeptemberében végzett gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagyfokú fájdalomnak kitett 11 éves lányával, gyermeke kérésére. A kislány fürdővizébe egy működő hajszárítót ejtett, majd a víz alá nyomta a gyermekét, aki meghalt. Az eutanáziára hivatkozó anyát a bíróság kétévi börtönbüntetésre ítélte, végrehajtását háromévi próbaidőre felfüggesztette. Az ügyészi fellebbezésnek helyt adva a Legfelsőbb Bíróság 1995-ben úgy döntött, hogy az emberölésért kiszabott szabadságvesztést a vádlottnak le kell töltenie. Göncz Árpád államfő végül kegyelmet adott az anyának.

Belgiumban 2014 eleje óta legális a gyermek-eutanázia

Európa-szerte több mint 200 ezren kérték a belga királyt 2014 elején, hogy ne adja nevét ahhoz a törvényhez, amely gyermekekre is kiterjeszti az eutanáziát. Az uralkodó ennek ellenére aláírta a törvényt, így a jogszabály hatályba lép. „Technikailag nem bonyolult folyamat egy gyermeket átsegíteni a másvilágra. Intravénás nyugtatókkal lecsendesítik az agyát, majd erős fájdalomcsillapítót, többnyire morfiumot adnak neki. A légzés jellemzően már ettől leáll. Az egész nem tart tovább öt-tíz percnél. Furcsa ilyet mondani, de a halál beálltának ez tényleg egy nagyon békés módja” – nyilatkozta a NewScientist brit ismeretterjesztő lapnak Eduard Verhagen, a Gröningeni Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyászati részlegének vezetője Hollandiában. A törvény hatályba lépését követően több száz gyerekorvos nyílt levelet adott közzé a törvény ellen, amelyben leírják, hogy a modern orvostudomány képes bárki fájdalmát enyhíteni.

Forrás: Thinkstock

Így kérhet egy gyerek eutanáziát

Szükséges feltétel, hogy a gyermek értse, tudatában legyen a döntésének, és pszichológusnak is meg kell erősítenie, hogy valóban érett a döntéshez, érti a helyzetét. Emellett szükség van a szülők hozzájárulására, valamint a kezelőorvos beleegyezésére is. A törvény szerint nagy fájdalommal élő betegek kérhetik, akik esetében nincs kilátás arra, hogy a kezelés javít az állapotukon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.