Amikor a női mell látványától felfordul a gyomrunk

Forrás: Thinkstock -
anyaság szoptatás nyilvános szoptatás szoptató anya nőiesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te elkapcsolod a televíziót, ha egy fedetlen női keblet látsz meg a képernyőn? Nem? Miért nem? És felháborodsz, ha egy anyuka közvetlenül melletted szoptatja meg éhes kisbabáját? Igen? Miért?

„Kérem, fedje be magát egy takaróval..."
Az elmúlt években egyre többször olvashattunk nyilvános helyen szoptató anyukákat ért atrocitásokról. Legutóbb, alig egy hónapja járta be a világot egy repülőgép fedélzetén történt incidens. Ekkor egy légiutas-kísérő szólt rá a gyermekét tápláló anyukára, és kérte, hogy ne idegesítse a többi utast a szoptatással, takarja be magát egy takaróval. Bár az eset után egy másik stewardess rögtön bocsánatot kért az anyától, az asszony addigra már túlságosan megszégyenítve érezte magát, és nem folytatta gyermeke etetését. Nyilvános bocsánatkérés keretében később a fapados repülőtársaság is elnézést kért az anyától, és megerősítették a cég azon szabályzatát, amely szerint a gépen a repülés bármely időpontjában engedélyezett a szoptatás. Az anyuka megaláztatásán ez azonban már nem sokat segített.

Forrás: Thinkstock

Jó néhány világhírű anyuka kiállt már a nyilvános szoptatás mellett. Alyssa Milano, a Bűbájos boszorkák sztárja az Instagram-oldalán osztotta meg, ő hogyan igyekszik időt szakítani kislánya etetésére. Itt megnézheted!

Miért vagyunk elutasítóak?
Ma, a 21. században, amikor a világ szinte minden táján – főképp a nyugati társadalmakban – a sokszínűség, a másság megértését és elfogadását hirdetik, miért háborodunk fel egy szoptató anyuka láttán? A női mell elvileg a nőiség-nőiesség, az anyaság, a szexuális vonzerő szimbóluma. A szoptatás pedig a világ egyik legtermészetesebb és legszebb élménye. Miért fogadjuk el a női mell látványát, ha szexuális tartalmat látunk, és miért utasítjuk el, ha az anyaságról van szó?
Győri Szilvia, a Life.hu szakértőjének elmondása szerint teljesen másként állunk a női mell és a meztelenség kérdéséhez, ha a szex vagy az erotika szimbólumaként jelenik meg. A meztelen női testek mutogatására ugyanis egy egész iparág épült, ilyen formában pedig sokkal elfogadottabb és keresettebb látvány. „A köztudatban a meztelenség összekapcsolódik a bujasággal, a laza erkölcsökkel. Az anyaszerep merőben más kategória. Az mentes az erotikától, hiszen egy anyukáról elsősorban nem az jut eszünkbe, hogy micsoda érzéki kisugárzása van, és milyen kívánatos nő. Az anyaszerephez egyfajta tisztaságot, bensőségességet, az életet adást, a gondoskodást és a család melegét kapcsoljuk inkább, ami nem fér össze a fedetlen keblek látványával" – magyarázza Szilvia. A társadalom tehát nem arra szocializál bennünket, hogy az anyai, tápláló mell mutogatása helyénvaló vagy erkölcsös lenne. Az az elvárás, hogy az anyukák a szoptatást magánügyként kezeljék, holott a gyermekek szoptatása ugyanúgy hozzátartozik az élet rendjéhez, mint a szex. Meglehetősen ironikus hozzáállás ez, főleg ha azt nézzük, hogy a legtöbb szoptató anyuka melléből szoptatás közben sokkal kevesebbet látni, mint amennyit egy átlagos film vagy reklám láttat.

Forrás: Thinkstock

Győri Szilvia szexuálpszichológus szerint

„Azt kellene látni, hogy ez nem a magamutogatásról szól. Adódhat olyan helyzet egy anyuka életében, hogy út közben kell szoptatnia, és ezt a társadalomnak tudnia kellene megfelelően kezelni. Azonban itt is meg kell találni a megfelelő kereteket. Szerencsére egyre több helyen biztosítanak pelenkázószobát vagy adnak lehetőséget a szoptatásra nyugodt körülmények között."

A szoptatás nem csak egy hóbort
Az anyatej a legtökéletesebb táplálék az újszülöttek számára, amely mindig alkalmazkodik a baba korához és fejlettségéhez, ezért a konkrét összetétele az első időkben attól függ, hogy a pici idő előtt vagy időre született-e. A tejben található megannyi vitamin, ásványi anyag mellett ráadásul a kizárólagos szoptatás csökkenti a csecsemők másodlagos fertőzésekre való hajlamát is. Számos tudományos kutatással bizonyították már, hogy a szoptatás pozitív hatással bír mind a baba, mind az édesanyja egészségére rövid és hosszú távon is. Egyebek mellett csökkenti a gyermekeknél a cukorbetegség és az elhízás valószínűségét, az anyukák esetében pedig a szoptatás hatására csökken a rákos megbetegedések kockázata, valamint kisebb az esély a szülés utáni depresszióra. A WHO ajánlása szerint a csecsemők számára az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás lenne a legideálisabb táplálási mód, és a kiegészítő táplálkozás mellett a szoptatást akár a gyermek kétéves koráig vagy még annál is tovább folytatni lehetne. A számos egészségi pozitívum mellett fontos kiemelni a szoptatás lelki előnyeit is. A szoptatás ugyanis nem csak táplálás, hanem egyben az anya és a gyermek szeretetteljes köteléke is. A mama hasában a magzat kilenc hónapig a lehető legszorosabb kapcsolatban él az édesanyjával, ez a szoros kötődés viszont a születés pillanatában egy csapásra megszakad. Ha azonban a pici baba anyja mellén fekve újból megérzi a mindennél megnyugtatóbb szívdobogását, ismét egy különlegesen bensőséges kapcsolat alakul ki közöttük. A babáknak az anya közelsége, az érintése jelenti a biztonságot. Számukra az anya testével történő érintkezés a nyugalom záloga, amely alapvető fontosságú.

Forrás: Thinkstock

Sarka Kata soha nem venné elő a cicijét olyan helyen, ahol mások is láthatják. Hogy miért? Egy korábbi cikkünkben elolvashatod!

Etesd meg cumisüvegből!
Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében az anyukák van, hogy azt a tanácsot kapják, hogy szoptatás helyett etessék inkább cumisüvegből gyermeküket. Ez a lehetőség is felvet azonban néhány olyan problémát, amely egy kívülállónak elkerülheti a figyelmét. Fennállhat ugyanis az úgy nevezett „cumizavar" kialakulásának veszélye, ami azt jelenti, hogy a babának meg kell küzdenie azzal, hogy hol mellből, hogy cumisüvegből kapja a táplálékot. Az édesanyák részéről is megnő annak a kockázata, hogy mellgyulladás alakul ki a szoptatás eltolódása miatt. De akár az a triviális hiba is felülírhatja a cumisüvegből való etetés lehetőségét, hogy egyszerűen idő előtt kifogy az előre lefejt tej az üvegből.

A te döntésed
Mit tehet hát egy kisgyermekes anyuka? A pró és kontra érvek rengetegében nehéz mindenki számára elfogadható megoldást találni. Egy tapasztalatlan kismamának már önmagában az is kihívást jelenthet, hogy a babával egyáltalán kimozduljon otthonából. Elengedhetetlen, hogy tudatosítsák magukban, hogy ezzel a problémával nincsenek egyedül, hiszen a legtöbb újdonsült anyuka éppúgy keresztülmegy ezen az időszakon. Szerencsére ma már vannak olyan nagyobb bevásárlóközpontok, ahol kényelmes és higiénikus pelenkázószobákat alakítottak ki, megkönnyítve így a babák és mamák dolgát. Egy külön helyiség ugyanis nyugodt, intim perceket tud biztosítani a szoptatás idejére.
Általános jó tanácsként azt javasoljuk, hogy bátran szoptassanak a kismamák, hiszen gyermekeiknek szükségük van az anyatejre. Akinek pedig nem tetszik a szoptatás látványa, az fordítsa el a fejét.

Ferenc pápa kiáll a szoptatás mellett

A katolikus egyház feje egy korábbi nyilvános szereplése során szólította meg az édesanyákat: "Ne aggódjatok, ha a gyermekeitek sírva fakadnak az éhségtől. Szoptassátok meg őket bátran!" Azt is hozzátette, hogy az édesanyáknak egy pillanatig sem szabad gondolkodniuk ezen.

A húsvét igazi arca: a csokinyuszi csak egy nagy átverés!http://www.life.hu/csalad/20150401-tradicionalis-magyar-husveti-szokasok-a-locsolkodas-es-a-tojasfestes.htmlAlig ért véget a karácsony, az áruházak polcait szinte azonnal ellepték a különféle ízű, színű, formájú csokinyuszik és csokitojások sokasága. De biztos, hogy idehaza is csokoládé nyulakkal kell ünnepelnünk az egyik legrégibb és legjelentősebb keresztény ünnepet?CsaládThinkstockNem volt időd a húsvéti készülődésre? Ünnepi dekorációs tippek az utolsó pillanatrahttp://www.life.hu/otthon/20150331-gyors-es-latvanyos-husveti-dekoracios-tippek-az-unnep-elotti-napokra.htmlBeszippantott magába az ünnepi készülődés mókuskereke? A sütés-főzés-takarítás kombó mellett gondolni sem tudsz a saját kezűleg készített húsvéti dekorációra? Nem kell aggódnod, az alábbiakban összeszedtünk neked néhány könnyen beszerezhető, sikkes és vicces húsvéti kiegészítőt, amelyekkel káprázatosan hangulatos dekorációt varázsolhatsz otthonodba.Otthon--Fukszia: csajos, divatos, őrülten szexi: így csempészd be az otthonodbahttp://www.life.hu/otthon/20150318-a-fukszia-szin-csajos-divatos-orulten-szexi-igy-csempeszd-be-az-otthonodba.htmlMerész, csajos, szexi: ez a szín egészen biztosan megosztja az embereket – van, aki sikítva menekül tőle, és van, akik bátran veszi magát körbe vele. Egy biztos: ezt a vidám színt nem lehet nem észrevenni. Így használd az otthonodban!OtthonOrigoTavaszi megújulás, a szobanövényeknek is!http://www.life.hu/otthon/20150331-tavaszi-megujulas-a-szobanovenyeknek-is-tanacsok-hogy-gyonyoruek-legyenek-a-novenyek-tavasszal.htmlUgye neked is ismerős az az érzés, amikor a zimankós tél elmúlásával tested-lelked szinte szomjazik a felöltődésre, új impulzusokra? Elsőre talán furcsán hangzik, de bizony szobanövényeid is érzékelik az évszakok változását és, ha továbbra is gyönyörködni szeretnél szépségükben, érdemes ezekben a hetekben az ő „lelkükkel”, vagyis inkább földjükkel is törődni kicsit.OtthonThinkstockKrémszín és hófehér az abszolút győztes - ilyen ruhákban mutatták be kisbabáikat Európa kékvérűihttp://www.life.hu/trend/20150331-ilyen-ruhakban-mutattak-be-kisbabaikat-europa-kekverui-maxima-letizia.htmlKatalin áprilisi szülése nemcsak Angliát tartja lázban - a fél világ kíváncsi a baba nemére, és persze a kórházat elhagyó kétgyermekes édesanyára. Lássuk, milyen ruhát választottak Európa kékvérű az utóbbi években, amikor arra került a sor, hogy bemutassák újszülött babájukat.Trend--Így sminkeli ki magát egy vak lányhttp://www.life.hu/trend/20150401-vak-lany-megmutatja-hogy-sminkeli-ki-magat.htmlChristine Ha 2007-ben veszítette el látását egy autoimmun betegség miatt, de nem hajlandó lemondani az ápolt, szép kinézetről azóta sem. TrendThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.