Az első szívdobbanás - Várandósságod 6. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
gyermekvállalás terhesség Libero2015 terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Deréktájon kezdenek szorítani kedvenc ruhadarabjaid? Nem meglepő, terhességed 6. hetében a méhed rohamos növekedésnek indul. Ismét egy izgalmas hét elé nézel, ha tovább olvasol, megtudhatod mi-minden történik még a pocakodban!

Lehet, hogy nem sok változást észlelsz az előző héthez képest, pedig bizony a 6. héten is nagyon sok dolog történik a magzatoddal. Ezen a héten a babád kezdetleges szíve kapcsolatba kerül az erekkel és a ritmusos összehúzódás kövezkeztében a hét végére beindul a vérkeringése. Gyermeked szívverését ilyenkor már ultrahanggal is ki lehet mutatni. Ugyanezen a héten fejlődésnek indul a kicsi emésztő- és légzőrendszere, sőt növekedésnek indulnak végtagbimbói is, amelyekből majd pici végtagjai fognak kinőni.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 5. hetének történései

Alig hiszed el? Pedig bizony az 5. hétre már a legtöbb terhességi teszt is megerősít benne: a szíved alatt egy aprócska új élet vág bele az ismeretlenbe. Előző cikkünkben elolvashatod, mi történik ez idő alatt a pocakodban.

A 2-4 milliméteres embriócskának kialakul a velőcsöve, amely a majdani gerincvelőt alkotja. Már van nyakacskája is, így a baba aránytalanul nagy fej teljesen elkülönül a testétől. Az agy fejlődése felgyorsul, ezért lesz olyan nagy a fejecskéje a teste méretéhez képest. A fején megjelennek a fül, szem, száj kezdeményei.

Eközben te...

Nem akarunk riogatni, de az émelygés, hányás és fejfájás ezen a héten tovább fokozódhat. Sőt az is előfordulhat - és teljesen normális -, hogy a hányás miatt leadsz egy-két kilót. Tested számos változáson megy át, mégis ezen a héten a legszembetűnőbb jeleket a melleiden veheted észre: nagyon érzékennyé válhatnak és a bimbóudvarod is egész sötétre színeződhet.
Ha eddig még nem választottál szülész-nőgyógyászt, most itt az ideje!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.