Amikor az embrióból magzat lesz - Várandósságod 9. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
Születés gyermekvállalás embrió Libero2015 terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a hét igazi mérföldkő lesz babád életében: véget ér a fejlődésének embrionális szakasza, most már teljesen emberi, csak még icike-picike. A méhlepényen keresztüli folyamatos táplálásnak köszönhetően azonban rohamos tempóban növekedni kezd.

Gyermeked, akit most már hivatalosan is magzatnak lehet nevezni, a 9. héten eléri a 13–17 mm-es hosszúságot, súlya pedig a 1,5 grammot, vagyis most nagyjából annyit nyom, mint egy gemkapocs.

Forrás: Thinkstock

Lábacskái és ujjacskái és az azokon lévő ujjacskák egyre csak hosszabbodnak, könyöke pedig nagyszerűen működik. Olyannyira, hogy már apró mozgással reagál a külvilágra.

Várandósságod 8. hetének történései

A méhed a 8. hétre már eléri egy nagyobb narancs nagyságát, de ha most először vársz babát, akkor megeshet, hogy rajtad mindebből még semmi nem látszik. Ezen a héten babád már 14–20 mm hosszú, súlya pedig nagyjából másfél gramm, akkora, mint egy picike málna.

A herék vagy a petefészkek már kialakultak, de mivel a baba még nagyon kicsike, a legjobb ultrahangvizsgálóval is nehéz felismerni. A két agyféltekéje már jól elkülöníthető, és az azt körülvevő vérrellátó érhálózat is kezd kialakulni.

Pici babádnak van már apró fülkagylója, szeme és szemhéja is.

Eközben te...

Ne lepődj meg, ha most még fáradékonyabbnak érzed magad. Próbálj meg minél többet pihenni, hiszen a picinek most erre van szüksége, nem véletlenül jelzi a szervezeted, hogy lassíts. Bár a kínzó fejfájások egyre ritkábbá válnak, olykor-olyakor megszédülhetsz. Ne ijedj meg, az is előfordulhat, hogy bedugul vagy magától vérezni kezd az orrod. A terhesség során általános, hogy a nyálkahártyák sokkal vérdúsabbakká válnak, így ez a tünet sajnos szinte elkerülhetetlen. Használj párologtatót, az sokat segíthet!
Az egyik mamánk diplomázik, a másik anyukánk közben nagymama lesz http://www.life.hu/csalad/20150515-a-jon-a-baba-hadas-krisztaval-cimu-sorozat-kulisszatitkai.htmlEgyszerre lesz nagymama, miközben saját 11 hónapos kislánya édesanyja Éva, a Jön a baba sorozat első évadának legjobb humorú résztvevője, aki - mert a szívébe még ez is belefér - hatalmas szeretettel fordul a műsor legfiatalabb kismamája, Nóri felé, aki 23 évesen egyedül vállalt babát. Következzen hát az Ő történetük!Család--“Ha nincs hús, akkor nincs baba sem” - Rossz anya a vegán anya?http://www.life.hu/csalad/20150513-a-vegan-eletmod-hatasa-a-terhessegre-a-magzat-egeszsegere.htmlSaját bőrömön is tapasztalom, hogy a vegetarianizmust és a vegánizmust idehaza még mindig valamiféle misztikum lengi körül. Vannak, akik szerint csak egy hülye hóbort, mások nem tudják elképzelni, hogy hús nélkül boldog életet lehet élni, megint mások pedig (téves) egészségi okokra hivatkozva utasítják el a növényi táplálkozást. De akkor kelt csak igazán nagy felháborodást a húsmentes étrend, ha gyermeket váró kismamáról van szó. Valóban rossz anya a vegán anya?CsaládThinkstockTerhes vagyok!http://www.life.hu/csalad/20150514-hadas-kriszta-jegyzete-a-terhessegerol.htmlAzt mondják „áldott állapot”. És ha terhes? CsaládThinkstockBrutális! Meleg gyerekeket zaklatnak az iskolákbanhttp://www.life.hu/csalad/20150513-egy-friss-kutatas-szerint-a-meleg-gyerekeket-gyakrabban-zaklatjak-iskolatarsaik.htmlEgy friss kutatás eredményei szerint azokat a gyerekeket, akik később melegként, leszbikusként vagy biszexuálisként azonosítják magukat az ötödik illetve tizedik évfolyam közötti időszakban kétszer gyakrabban éri heti szinten valamilyen bántalmazás. CsaládThinkstockAnyuidő, apupercek - Ezért fontos mindenkinek az együtt töltött időhttp://www.life.hu/csalad/20150505-ezert-fontos-hogy-a-baba-es-az-edesanya-sok-idot-toltsenek-egyutt.htmlRengeteget beszélünk arról, mennyire fontos, hogy a hétköznapi hajtásban a párok megálljanak egy pillanatra, és kicsit odafigyeljenek egymásra. Arról is sokat hallani, hogy a családoknak is több minőségi időt kellene együtt tölteniük, és persze az sem mindegy, hogy az anyuka, illetve az apuka milyen időszakokban találkozik gyermekével, és akkor meddig maradnak egymás társaságában. Most kicsit segítünk, hogy te se vessz el az időmátrixban!Család--"Deák térnél sötét színű autó lesben állva figyeli az egyedül járó fiúkat, lányokat"http://www.life.hu/csalad/20150506-fekete-mikrobuszokkal-es-kiskutyakkal-csaljak-el-a-gyerekeket.html"Szia, anyukád felhívott, és azt mondta, hogy nem fog ideérni, és vigyelek haza. Én anyukád jó barátja vagyok. Szállj be a kocsiba, és hazaviszünk!" A te gyermeked segítséget kérne, vagy beszállna az idegen mellé? Vajon valóban történnek horrorfilmbe illő gyermekrablások ma Magyarországon? És mit tehet a szülő a baj megelőzése érdekében? Fekete mikrobuszok és kiskutyás gyermekrablók nyomában – összegyűjtöttük az utóbbi hetek legrémisztőbb történeteit.CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.