Magzatod agyában percenként 250 000 idegsejt jön létre - Várandósságod 10. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
gyermekvárás Libero2015 terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magzatod külseje egyre inkább hasonlít egy babához, mostanra már arcocskájának egyes részei is felismerhetők. A 10. hétre a gyermeked összes létfontosságú szerve kialakult, és megkezdik összehangolt, közös működésüket. 

A pici agya lendületes fejlődésnek indul: percenként 250 000 idegsejt jön létre. Szinte elképzelni is nehéz, ugye?

Forrás: Thinkstock

Ekkorra már a köldökzsinór teljesen kifejlődött, az ultrahang segítségével pedig látni is lehet, hogyan lüktet a kicsi szívével együtt. A kezecskéken befejeződik az újak szétválása, már különálló ujjai vannak, a végein apró körmökkel, és a lábujjak is sokat fejlődtek. A létfontosságú belső szervek kialakultak, megfelelően működnek, bár még nem nyerték el végleges formájukat. Csöppnyi mellkasában a szív szorgalmasan zakatol, percenként kb. 160-at dobban, fejecskéjében pedig már jól elkülönülnek az agyfélteke-hólyagok, az agy az elmúlt héthez képest tovább formálódik, az agyműködés is beindul, így akár már fájdalmat is képes érezni.

Várandósságod 9. hetének történései

Ez a hét igazi mérföldkő lesz babád életében: véget ér a fejlődésének embrionális szakasza, most már teljesen emberi, csak még icike-picike. A méhlepény folyamatos táplálásának köszönhetően azonban rohamos tempóban növekedni kezd.

A hét végére a farok eltűnik, így a magzat teljesen elveszti ebihalhoz hasonlító alakját. Már egy igazi kicsi baba!

Eközben te...

A terhességed során legalább két alkalommal ajánlott felkeresned a fogorvost, tehát itt az ideje az első vizsgálat időpontjának egyeztetéséhez! A babád kihordása alatt különös gondot kell fordítanod a szájápolásra. Magzatod csontjainak fejlődéséhez rengeteg kálciumra van szükség, ezt pedig a pici a te szervezetednől vonja el. És a hormonális változások is negatív hatást gyakorolnak az ínyedre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.