Egy izgő-mozgó baba élete – Várandósságod 14. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
terhesség Libero2015 terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 14. héten rengeteg aprócska, de fontos változás történik babáddal: növekedésnek kezd a pici szemöldöke, első hajszálai is megjelennek, és ujjacskái végét már körmöcskék díszítik. Mindez a te pocakodban történik – hihetetlen belegondolni, ugye? 

Gyermeked egyes szervei mostantól önállóan látják el feladatukat. Már az emésztőrendszere is szorgalmasan gyakorolja a bélmozgásokat, a kiválasztórendszere pedig beindítja a vesék működését, így pici babád már képes vizeletkiválasztásra és ürítésre is.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 13. hetének történései

Ne csodálkozz, ha ebben a periódusban igazi energiabombának érzed magad! Megszűntek végre az első három hónap fárasztó tünetei, ráadásul még a pocakod sem olyan méretes, így kényelmesen tudsz jönni-menni.

Miközben gyermeked testében a véredények egymáshoz kapcsolódnak, megindul a csontvelőben a vér termelése is. A pici nyakacskája megnyúlik, így fejecskéje nem nyugszik már folyamatosan a mellkasán.

A baba arcának jellegzetességei és ujjlenyomat-kezdeményei ezen a héten már kivehetők. Az izmai fejlődésével pedig pici babád egyre élénkebben kezd el mozgolódni.

Eközben te...

A terhesség egyik nem túl kellemes velejárója már lehet, hogy nálad is felütötte a fejét – a bőrödön kezdenek megjelenni a terhességgel járó foltok. Az egyik az úgy nevezett linea negra, amely a hasadon található sötétebb vonal, a köldököt köti össze a nemi szervekkel. Megjelenhetnek még a fránya terhességi foltok is. Ezek általában az arcon jelennek meg, és a nap felerősíti a színüket. A szülést követően elvileg mindkettő elhalványodik majd, ideális esetben pedig teljesen eltűnnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.