A leggyakoribb bababetegségek – Ne ess pánikba!

Forrás: Thinkstock -
betegség baba Libero2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden újdonsült szülő legnagyobb félelme, hogy babájának valami baja esik. Jó, ha ismered a tüneteket, és képben vagy, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. Ami a legfontosabb, hogy sose ess pánikba! 

1. Láz

A láz akár komoly fertőzéseket is jelezhet. Ha magas a baba testhőmérséklete, fontos, hogy sok folyadékot itass vele, és könnyű ruhákat adj rá, fürdesd langyos vízben. Ha nem múlik el a láz pár órán belül, feltétlenül vidd orvoshoz, ha magasabb a hőmérséklete, mint 38 fok, egy percet se késlekedj!

Forrás: Thinkstock

2. Hasmenés

Nagyon gyakori betegség kisgyermekeknél a hasmenés. Sok tényezőtől kialakulhat, ilyenek az ételérzékenység, fertőzés. Hasmenés esetén is fokozottan hidratáltan kell tartani a babát, mert könnyen kiszáradhat. Ha gyakran küzd ezzel a problémával, ne fogyasszon tejtermékeket vagy zsírosabb bébiételt.

Az anyatejes babáknál előfordulhat, hogy a baba sok előtejet szopik, és kevés jut neki a hátsó tejből. Ekkor a laktóz hashajtó hatása miatt lehet hasmenése.

Ha a hasmenéshez láz is társul, vidd hamar orvoshoz, mert fennáll a rotavírus- és a szalmonellafertőzés veszélye.

3. Megfázás

Ha a gyerek megfázik, nagyon zavarja a bedugult orr, rosszul érzi magát. Könnyíthetsz ezen, ha egy pipetta segítségével kiszippantod az orrából a nyálkát, illetve ha párásítót használsz a lakásban, nyugodtabbak lesznek az éjszakái. Ha köhög is, azt érdemes kivizsgáltatnod, mert rengetegfajta köhögéssel találkozhatsz a gyerekeknél a szamárköhögéstől a fertőzéses köhögésig (a szamárköhögés elleni védőoltást Magyarországon a babák kötelezően kapják 3 hónapos koruktól kezdve, ismételve). Köhögés esetén próbáld elkerülni a gyógyszer adását kicsi gyerekeknél.

4. Kiütések

Nagyon érzékeny a kicsik bőre, könnyen kialakulnak rajtuk különböző kiütések. Mindenképp olyan fürdetőket használj, amelyek illatanyagmentesek, kerüld a szappanokat, és ha tudod, krémezd be a bőrét hipoallergén krémekkel. Ha fájdalmai vannak a kiütések miatt, irány az orvos.

Forrás: Thinkstock

5. Hasfájás

Ha a baba nagyon sír, görbíti a hátát, esetleg váladékot köhög fel, biztos, hogy fáj a hasa. Ezt szinte bármi okozgatja, és hamar el is múlik általában a fájdalom, ha viszont tovább tartana néhány óránál, vagy láz is jelentkezne, fordulj vele orvoshoz.

6. Sárgaság

Első néhány hetükben gyakran szenvednek a gyerekek sárgaságban. Akármilyen rossznak tűnik és hangzik, többnyire teljesen ártalmatlan ez a betegség. Ha a gyerek szemfehérje és bőre sárgás, megnövekedett a vérében a bilirubin. Ez azonban hamar megszűnik. Az orvosok gyakori szoptatást javasolnak ilyen esetben.

7. Kötőhártya-gyulladás

Sok baba szeme fertőződik meg élete első néhány hetében. A szeme bedagad, kötőhártyája gennyedzik. Ennek megelőzésére kérhetsz az orvostól szemcseppet, illetve kezelése is cseppel lehetséges. Hamar múlik, de igen fájdalmas ez a betegség.

8. Hipotermia

A babák testfelülete nagyon kicsi, ezért könnyen csökken testhőmérsékletük, ekkor vércukorszintjük alacsonnyá válik. Fontos mindig melegen tartani a csecsemőket, jó ruhadarab erre a sapka, a fej felületéről sok hő képes távozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.