A demokrácia felsőbb szintje - Exkluzív interjú Pia Mancinivel

Forrás: Facebook/Pia Mancini -
applikáció Pia Mancini demokrácia nők választások politika Brain Bar Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bájos kismama és harcos amazon - Pia Mancini argentin nőjogi és emberi jogi aktivista nem kis fába vágta a fejszéjét: a demokratikus véleménynyilvánítást szeretné megreformálni egy applikáció segítségével.

Brain Bar Budapest

Hogy Pia nem mindennapi története, hogyan is került a Life.hu látóterébe? Nos, egyszerűen! Múlt hétvégén abban a szerencsés helyzetben részesültünk, hogy részt vehettünk az idén előszőr megrendezett Brain Bar Budapest fesztiválon, melynek egyik előadója Pia Mancini volt. Azt, hogy pontosan miről is szólt ez a három napos rendezvény, nehéz megfogalmazni - a Brain Bar Budapest ott kezdődött, ahol a többi technológiai fesztivál véget ér: az innováción túlmutatva tette fel a kérdést, hogy mit jelent a fejlődés nekünk, embereknek. A fesztivál főbb témái között a nagyvárosok, a vállalkozások, a tanulás, az egészség és az innováció jövőjét meghatározó trendek és dilemmák szerepeltek - ezen tematikát pedig majd' félszáz neves nemzetközi előadó inspiráló előadásai, kerekasztal-beszélgetései és vitái révén hallgathattuk meg.

Forrás: Brain Bar Budapest 2015

Talán nem lesz meglepő, ha eláruljuk, hogy az összesen 85 meghívott előadó nagy része férfi volt, a rendezvény line-upján (ha jól számoltuk) 21 női fellépőt szurtunk ki. Ennek egyik oka talán, hogy - hiába élünk a 21. században - a nők és férfiak társadalmi szerepvállalási lehetőségei között még ma is nagy szakadék tátong. Ha szétnézünk a nagyvilágban, vagy éppen csak kis országunkban, egyértelműen láthatjuk, hogy sem a politikai, sem bizonyos tudományos pályákon nem, vagy alig képviselteti magát valaki a szebbik nem közül.

Talán éppen e tendencia miatt, még lelkesebben vetettük bele magunkat a Brain Bar Budapest forgatagába, hogy meghallgassuk és előadásuk után kikérdezzük azt a három nemzetközi ’rocksztár’ női előadót, akik azon túl, hogy a saját területükön kiemelkedőek, a jövőre is formáló hatással bírnak.

A demokrácia felsőbb szintje - Pia Mancini

Pia Mancini, munkatársaival együtt egy olyan internetes platformot fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy a polgárok kifejtsék véleményüket a politikai képviselőik felé, és aktuál politikai ügyekben érdemi konzultáció legyen a döntéshozók, és a döntések által érintett lokális közösségek között. Az alkalmazás segítségével a választópolgárok közvetlen módon szavazhatnak és vitatkozhatnak az őket érintő közügyekről, bízva abban, hogy azt egyre több politikai döntéshozó fogja figyelembe venni. Pia Mancinit, a DemocracyOS egyik alapítóját előadása után csíptük el néhány kérdés erejéig.

Forrás: Facebook/Pia Mancini

Nálunk, Magyarországon még ma is csodálkozó szemekkel néznek, ha egy nő politikai pályán mozgolódik. Te hogyan indultál el ezen a vonalon és mi motivált?

Politológusként végeztem, mindig érdekelt a politika. Korábban dolgoztam politikai szakemberekkel, részt vettem politikai kampányokban, és sok más területen is. De mindig is úgy gondoltam, hogy a politikai intézményrendszer felett egyszerűen elhaladt az idő. A társadalom a 21. században sokkal horizontálisabban szerveződik, az információ közvetlen módon jut el egyik embertől a másikig, a választópolgárok korábban soha nem látott módon tudnak egymással kapcsolatba lépni és megszerezni az őket érdeklő információkat. A net segítségével az állampolgároknak adottak az eszközeik és a lehetőségeik arra, hogy szinte bármiről, folyamatosan véleményt nyilvánítsanak. Azért modnom, hogy szinte bármiről, mert egy terület máig változatlan maradt: a politikai intézményrendszer. 21. századi állampolgárok vagyunk, és egy olyan, a 19. században megalkotott intézményrendszerben élünk, amely egy 15. századi technológián, a könyvnyomtatáson alapszik. Elég idejétmúltnak tűnik, nem?

Az előadásodban te is említetted, hogy nagyon magas a politikai inaktivitás a fiatal generációk körében. Ez a fajta politikai apátia a magyar fitalakora is jellemző, és különösen igaz a magyar nők esetében. Az eddigi tapasztaltaid alapján mit gondolsz, az olyan, politikai döntésekbe való bevonódást elősegítő alkalmazások, mit a DemocracyOS önmagukban képesek ezt a trendet megváltoztatni, vagy egyéb más körülmények változása is szükséges hozzá?

Szerintem a kérdést két nézőpontból közelíthetjük meg. A millenniumi generációk kapcsán gyakran használt kifejezés a politikai apátia, de én nem gondolom, hogy ez a generáció közönyös lenne, csak egyszerűen nem foglalkoznak a jelenlegi politikai rendszerrel. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdekli őket semmi, csak nem tudják vagy nem akarják azokat az igen szegényes lehetőségeket használni, amelyket a jelenlegi politikai rendszer kínál nekik. Egy átlag polgárnak ma annyi beleszólása van a rendszerbe, hogy néhány évenként egyszer valaki mellett leteszi a voksát, aztán pedig hazamegy. Szerintem nem meglepő, hogy a fiatal generációk inkább nem foglalkoznak a politikával, hiszen nem érzik azt, hogy igazán beleszólásuk lenne a saját országuk működésébe. Milyen haszna származik a fiataloknak egy ilyen rendszerből, és miért éreznék azt, hogy érdekeik képviselve vannak? Nem elég a választásokon kapcsolatba lépnünk a politikával, a folyamat részévé kell válnunk, nem előre meghatározott választási lehetőségek fogyasztóiként, hanem alakítóként. Úgy gondolom, hogy egy közvetlen demokratikus véleménynyilvánítást elősegítő eszközzel, mint amilyen a DemocracyOS is, könnyebben be tudna kapcsolódni a társadalom az őt érintő kérdésekbe.

Forrás: Facebook/Brain Bar Budapest

A nők helyzete már más dolog. Meglepődtem, mikor megtudtam, hogy milyen kevés női előadó képviselteti magát ezen a rendezvényen. Nem vagyok ehhez hozzászokva, máshol általában sokkal kiegyensúlyozottabb szokott lenni az arány. És, ha jól tudom, a magyar kormány is csak férfiakból áll, ami elég maradi. Ez nyilvánvalóan a hagyománokkal függ össze, változásra lenne szükség a nők nagyobb szerepvállalása érdekében. Úgy vélem, hogy a bevonódáshoz szükséges technológiai eszközök mellett a nők esetében tervezett programokra is szükség van annak érdekében, hogy ők is megtalálják a számukra megfelelő utat a politikában. Például Argentínában a kongresszusi ülések délután 3-kor kezdődnek és sokszor másnap reggel 5-ig is eltartanak. Egy anya számára kivitelezhetetlen, hogy ebben részt vegyen. Tehát ahelyett, hogy csak azt szajkózzuk, hogy több nőre lenne szükség a politikában, és kérdezgetjük, hogy miért nincs ebben előrelépés, azzal kellene foglalkozni, hogy úgy legyen a rendszer megszervezve, hogy abban nők is részt tudjanak venni. A jelenlegi helyzetnek nagyon régre visszanyúló kulturális alapjai vannak, ezért ezeket az akadályokat elég nehéz leküzdeni, nem csak a politikában, hanem az üzleti életben is. Tehát szerintem a politikai apátia általában, és a nők politikai inaktivitása két külön dolog.

Eddigi tevékenységed során mi az, amit a legnagyobb sikerednek tartasz és mi volt a legkeményebb kihívás, amivel szembesültél?

A legnagyobb sikeremnek azt tartom, hogy jókor és jól tudtam megfogalmazni egy ötletet. A DemocracyOS nem az egyetlen olyan eszköz, amelynek célja az állampolgárok bevonódásának elősegítése, de mi meg is tuduk fogalmazni, hogy mi a célunk, mindezt oly módon, hogy azt a világ számos más országában is megértsék és egyetértsenek vele. Azt hiszem el tudtam mondani úgy az ötletemet, hogy azt meghallva másoknak az jusson az eszébe: "Jézusom, tényleg, ezen gondolkoztam egész életemben!" Ez számomra az igazi siker.

A kihívásokkal, amikkel szembe kell néznünk, inkább kulturálisak, mint sem technikaiak. Az emberek felfogását kell megváltoztatnunk, azt hiszik, hogy nem képesek dönteni az őket érintő fajsúlyos kérdésekben. Ez a felfogás évezredek óta belénk vésődött, szóval ezt nagyon nehéz lesz megváltoztatni.

Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy Pia néhány hónapon belül egy csodálatos kislánynak ad majd életet, ezzel is példát mutatva nőtársainak, miszerint a szakmai sikerek és az anyaság igenis megférhetnek egymás mellett.

Ha érdekesnek találtátok Pia történetét, figyeljétek a rovatot a következő napokban is, mert nem kevésbe érdekes további két hölgy előadót is megismerhettek a rendezvényről.

Apja miatt ölte meg magát a 13 éves lány – Szülői büntetések, amik tragédiához vezetnek http://www.life.hu/csalad/20150609-13-eves-lany-lett-ongyilkos-mert-apja-megalazta-az-interneten.html Sokkoló és felfoghatatlan. Néhány napja járta be a világot a 13 éves Izabel Laxamana tragikus története: a Washington államban élő lány május 29-én egy országúti felüljáróról vetette le magát. Mindezt azután tette, hogy apja néhány nappal azelőtt úgy szégyenítette meg a lányt, hogy videóra vette, ahogy rövidre vágja a haját, majd feltöltötte YouTube-ra a felvételt. Család Thinkstock Hajadon, szingli vagy kékharisnya - egy egyedülálló nőnek csak nyomorult élete lehet? http://www.life.hu/csalad/20150602-sikeres-szingli-nok-a-tortenelemben-akik-csalad-nelkul-is-boldogok-voltak.html Hajadon, szingli, vénkisasszony - három szó, egyazon jelentés. Az egyedülálló nőket a történelem során számos megnevezéssel illették már, a szavak mögött pedig gyakran érezni lehet a társadalom ezen nők felé irányuló érzelmeit is: a szánalmat és sajnálkozást. Hiszen minden nő azért születik a Földre, hogy gyermeket szüljön és családanyává váljon, ebből kifolyólag pedig egy egyedülálló nő élete csakis csupa bánat és nyomorúság lehet. Remélem, te is érzed a szavak mögötti iróniát. Család Northfoto Van olyan, mikor az eljegyzést nem követi esküvő – Te várnál 50 évet egy férfira? http://www.life.hu/csalad/20150602-befolyasolja-e-a-kapcsolatot-a-jegybenjaras-hossza.html Ahogy a nagykönyvben meg van írva: meglátod és megszereted, együtt jársz vele néhány évig, majd eljön a várva várt pillanat: térden csúszva megkéri a kezed, rá egy évre pedig hetedhét országra szóló lakodalmat csaptok. Végül természetesen boldogan éltek, míg meg nem haltok. Hát nem tökéletes történet? De igen, túlságosan is az. A valóság a legtöbbünk számára ennél jóval több bonyodalmat tartogat. Család Thinkstock Van olyan, mikor az eljegyzést nem követi esküvő – Te várnál 50 évet egy férfira? http://www.life.hu/csalad/20150602-befolyasolja-e-a-kapcsolatot-a-jegybenjaras-hossza.html Ahogy a nagykönyvben meg van írva: meglátod és megszereted, együtt jársz vele néhány évig, majd eljön a várva várt pillanat: térden csúszva megkéri a kezed, rá egy évre pedig hetedhét országra szóló lakodalmat csaptok. Végül természetesen boldogan éltek, míg meg nem haltok. Hát nem tökéletes történet? De igen, túlságosan is az. A valóság a legtöbbünk számára ennél jóval több bonyodalmat tartogat. Család Thinkstock Hajadon, szingli vagy kékharisnya - egy egyedülálló nőnek csak nyomorult élete lehet? http://www.life.hu/csalad/20150602-sikeres-szingli-nok-a-tortenelemben-akik-csalad-nelkul-is-boldogok-voltak.html Hajadon, szingli, vénkisasszony - három szó, egyazon jelentés. Az egyedülálló nőket a történelem során számos megnevezéssel illették már, a szavak mögött pedig gyakran érezni lehet a társadalom ezen nők felé irányuló érzelmeit is: a szánalmat és sajnálkozást. Hiszen minden nő azért születik a Földre, hogy gyermeket szüljön és családanyává váljon, ebből kifolyólag pedig egy egyedülálló nő élete csakis csupa bánat és nyomorúság lehet. Remélem, te is érzed a szavak mögötti iróniát. Család Northfoto Vérlázító pazarlás - ezek a szülők több milliót költenek gyermekük szülinapi zsúrjára http://www.life.hu/csalad/20150601-luxus-szulinapi-zsurok-gazdag-gyerekeknek.html Néhány színes lufi, egy saját kezűleg sütött szülinapi torta és a hőn áhított Barbie baba vagy G. I. Joe - a legtöbb szülő általában ilyen meglepetésekkel készül gyerkőce szülinapjára. Vannak azonban olyan überszerencsés (?!) lurkók, akiknek szülei kimaxolják a szülinapi zsúr fogalmát, és csemetéjüket valódi luxuspartival és hozzá dukáló luxusajándékokkal lepik meg. Család Northfoto

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.