Pluszkilók? Ugyan már! Így sportolj a várandósság alatt!

fogyás Libero2015 várandósság sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas dilemmát jelent a várandós nőknek, hogy sportoljanak-e a terhességük alatt, vagy pedig ölbe tett kézzel várják, hogy növekedjen a pici a pocakjukban. A Life.hu most tippeket ad ahhoz, hogyan tudod karbantartani a tested a terhesség ideje alatt, és milyen sportok vagy mozgásformák segítenek abban, hogy harmóniában maradj önmagaddal és a születendő gyermekeddel.

A várandósság egy egészen különleges állapot. A kilenc hónap alatt, amíg várod a kisbabádat, folyamatos változáson mész keresztül. Vannak sportágak, amelyeket akkor már nem érdemes elkezdeni, amikor teherbe estél, mert ha előtte nem szokott hozzá a szervezeted, esetleg problémát okozhat. Az olyan, ugrálós és hirtelen mozdulatokat igénylő sportokkal, mint a futás, mindenképpen vigyázni kell, hisz ezek árthatnak a kisbabád egészségének. Futás helyett válaszd inkább a gyaloglást, mert sokkal kímélőbb és biztonságosabb, mégis jól karbantarthatod vele tested, és még a zsírt is égeted egy kiadós sétával vagy intenzívebb gyaloglással.

Forrás: Thinkstock

Léteznek kifejezetten a kismamák részére kitalált edzésformák, mint például a klasszikus kismamatorna, a kismamajóga vagy a kismama-vízitorna.

Ez utóbbi kíméletes mozgásforma, melynek előnye, hogy nemcsak a testeddel foglalkozik, de lelkileg is segít, hogy kapcsolatot teremthess gyermekeddel, és felkészülhess az anyaságra.

Forrás: Thinkstock

A kisbaba és a kismama legtermészetesebb közege a víz. A vízben végzett terhestorna, amely az anyát és a magzatot is felkészíti a szülésre, javítja a nők hangulatát, testtudatát, enyhíti a várandósság terhes velejáróit, például az ödémákat. Szülés előtt a vízben való pihenés könnyebbé és gyorsabbá teheti a vajúdást.

A kismamajóga azoknak ajánlott, akik egészséges várandósságra, könnyű szülésre, a szülést követő gyors regenerációra vágynak.

Forrás: Thinkstock

Rubint Réka a klasszikus példa arra, hogy ha korábban sportoltál, akkor terhesség alatt sem kell abbahagynod a mozgást.

Sónyák Szilvia fitneszmodell egy évvel ezelőtt adott életet kislányának, akivel a pocakjában is aktívan sportolt. Őt kérdeztük meg, hogy mire kell figyelnie egy korábban rendszeresen edző, de továbbra is mozgásra vágyó kismamának.

"Az első két hónapban nem is ajánlott az edzés, hogy megtapadjon az embrió, csak akkor érdemes sportolni, ha már biztos a terhesség. De ha valaki korábban nem edzett, akkor ne most kezdje el! Terhesség alatt nem az a cél, hogy erősödjön az ember, ebben a másállapotban csak szinten kell tartani korábban elért ideális testformánkat. Nem érdemes abbahagyni az edzést, ha korábban heti rendszerességgel jártunk edzőterembe, csak meg kell változtatni a módját. Már nem nagy súlyokkal, hanem kicsikkel dolgozunk, nagyobb ismétlésekkel. A hangsúly átkerül a felsőtestre, vállra, tricepszre, bicepszre.

Sónyák Szilvi és párja, Vermes Krisztián Forrás: Red Lemon Media

Fontos, hogy a hasat ne terheljük, olyan feladatokat ne végezzünk, amiben szükségünk van a hasizmunkra, vagy azt terheljük. Ha lehet, saját testsúlyos gyakorlatokat végezzünk, például guggolást, óvatosan a pocak miatt, de súly nélkül, ez a combot és a feneket erősíti. Semmi hasazás, semmi felülés, hátazás, derék. Én nem mertem sem ugrálni, sem aerobikozni De a sok séta is kifejezetten jót tesz a kismamának, az edzettebbek akár neki is vághatnak egy emelkedőnek. Ha tehetjük, inkább válasszuk a szabad levegőn való mozgást, ne egy edzőterembe szoruljunk be. Biciklizni is lehet azoknak, akiknek normális terhességük van, nem volt korábban vetélésük, nincsen nőgyógyászati problémájuk, de feltétlenül kérdezzék meg előtte az orvosukat – magyarázta Szilvi, aki a 34. hétig hetente kétszer-háromszor tornázott.

Szilvi szeptembertől visszamegy edzeni, és emellett edzőként kifejezetten kismamákkal szeretne foglalkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.