Lélegezz! - Várandósságod 25. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha ez idő tájt piacon jársz, és egy padlizsánt fogsz a kezedbe, jusson eszedbe, hogy a pici babád most nagyjából ekkora lehet, magzatod a 25. héten már közel 700 grammot nyom. 

Babád orrnyílásai elkezdenek kinyílni, a magzati tüdőben pedig kifejlődtek az erek, így babád már légzőmozgásokat végez.

Gyermeked bőre lassan kezdi elveszíteni átlátszóságát, de még mindig eléggé gyűrött.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 24. hetének történései

Ha babád valamilyen nem várt oknál fogba ezen a héten születne meg, már lenne esélye az életben maradásra, igaz, csak speciális ellátás mellett, a koraszülött intenzív osztályon. A legnagyobb probléma a koraszülött babák esetében a tüdő éretlensége, ugyanis a magzati tüdő csak ezen a héten kezd szörfaktánst termelni. Ha erős a gyanú arra, hogy a baba ekkortájt fog megszületni, az anya szteroidinjekciót kap, ami gyorsítja a tüdő érési folyamatát.

A gerince szerkezete – 33 csigolya, 150 ízület és mintegy 1000 szalag – ezen a héten erőteljes fejlődésnek indul. A pici csontjai egyre erősebbek, és a kézügyessége is fejlődik: aprócska ujjait most már ökölbe is tudja szorítani.

Porontyod most kezdi fejleszteni ízérzékelő bimbóit, azaz már most eldől, hogy édesszájú lesz, vagy sem.

Eközben te...

A szívedre most már igen nagy teher nehezedik, mivel nagyobb mennyiségű vért kell forgatnia és mozgásban tartania. Ez körülbelül 50%-os többletmunkát jelent neki, így próbáld meg fölösleges terhekkel nem megerőltetni. A kávézással, koffeines teák, esetleg kóla fogyasztásával a szíved ritmusa megbolydul, ezért figyelj arra, hogy italaid a lehető legkevesebb koffeint tartalmazzák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.