családon belüli erőszak NANE nők elleni erőszak NANE2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. Ha csak a hazai statisztikákat nézzük, a számok akkor is sokkolóak és elszomorítóak. Miért félünk megszólalni? Miért nem kérünk segítséget?

Még ma is számos megválaszolatlan kérdés és tévhit él a fejekben a családon belüli és a nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatban, éppen ezért a Life.hu mint Magyarország egyik vezető női magazinja a következő hetekben a NANE Egyesületet támogatva azon lesz, hogy a témában minél több információt és segítséget megadjon olvasóinak.

Forrás: Thinkstock

Miért pont most?

A 16 akciónap elnevezésű rendezvénysorozatot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében. Természetesen az év mind a 365 napján kell beszélni a problémáról, és tenni ellene, ebben az időszakban azonban a kollektív összefogás eredményeképpen reményeink szerint minél több érintettnek tudunk segítő kezet nyújtani.

Miért pont mi?

Mi, nők nem dughatjuk homokba a fejünket, nem bagatellizálhatjuk el a családon belüli és a nők elleni erőszak létező, súlyos problémáját. A Life.hu kötelessége, hogy olvasóinak minden érdemi információt megadjon a változás és változtatás elérésének az érdekében.

A családon belüli erőszak nem magánügy

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. Ez a segélyvonal az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyet képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. A NANE a meghallgatásban, az ítéletmentes megértésben, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismeretek terjesztésében tud segíteni.
A Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek ingyenes segélyvonal telefonszáma +36-80-505-101, és hétfő, kedd, csütörtök, péntek napokon 18 és 22 óra között hívható.
A Szexuális Erőszak Segélyvonal a +36-40-630-006-os kék számon hívható (helyi tarifával), hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig. További információért látogasd meg a nane.hu illetve a nokjoga.hu oldalakat!
További információért látogasd meg a nane.hu illetve a nokjoga.hu oldalakat!

Miért hisszük el, hogy a szülés mindig megaláztatásokkal, fájdalommal és sérüléssel jár?http://www.life.hu/csalad/20151119-szuleteshaz-egyesulet-emma-vonal-igy-traumatizalja-a-noket-a-szules.htmlA szülés elméletileg egy csodálatos, természetes folyamat, és az egyik legmeghatározóbb esemény a nők életében. Azért írjuk, hogy elméletileg, mert a magyar valóságban sok nő retteg a rá váró fájdalomtól, kiszolgáltatottságtól, esetleges megalázástól, ezek a félelmek pedig gyakran be is igazolódnak. De miért kell, hogy egy gyermek világra hozatala traumatikus élményként árnyékolja be egy édesanya életét? A Születésház Egyesület elnökével, Fazakas Pálmával és munkatársával, Schmidt Erikával beszélgettünk. CsaládThinkstock"A kórház folyosóján, a 26. héten egyszer csak elfolyt a magzatvizem" - egy koraszülött baba történetehttp://www.life.hu/csalad/20151116-koraszulottek-vilagnapja-november-17-brigitta-tortenete.htmlTíz csecsemőből egy koraszülött Magyarországon. Ez a szám olyan magas, hogy nemcsak az európai átlagot haladja meg, de a hazai szakemberek is már népbetegségként emlegetik. A koraszülöttek világnapja alkalmából Bihari Brigittával, egy tündéri korafiúcska édesanyjával beszélgettünk. Család--Gyermektelenül, boldogan - Hírességek, akik lemondtak az anyaságrólhttp://www.life.hu/csalad/20151111-sztarok-akik-gyerek-nelkul-is-boldog-eletet-elnek.htmlBármennyire nehéz is ezt ma még a legtöbb embernek elfogadni, vannak nők, akik nem akarnak gyereket. Soha, semmilyen körülmények között. Ezen nők döntése mögött megannyi ok és érv húzódhat - amelyeket egyébként az elképedt, kérdezősködő ismerősöknek újra meg újra el kell magyarázni -, a választás azonban minden esetben a nők magánügye. CsaládAFPSegíts te is! - Korszakalkotó kutatás a családon belüli erőszakrólhttp://www.life.hu/csalad/20151111-nane-kerdoiv-a-csaladon-beluli-eroszakrol.htmlA NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület egy független kutatócsoporttal együttműködve kutatást készít a párkapcsolatok megszűnésekor fellépő, szülői felügyelettel és kapcsolattartással összefüggő problémák feltárására. Család--Tudatosan vagy ész nélkül - Te hogy vásárolsz?http://www.life.hu/csalad/20151029-igy-vasarolj-tudatosan-figyeld-az-akciokat-kuponokat.htmlÉletünket áthatják a reklámok, amerre csak lépünk, vásárlásra, fogyasztásra buzdítanak bennünket - ebben a felgyorsult, impulzív környezetben ember legyen a talpán, aki tudatosan, terv szerint tudja élni a mindennapjait. A tudatos vásárlás a mai világ egyik legnagyobb kihívása, amire ha kellő figyelmet fordítunk, akár több ezer forint is a zsebünkben maradhat. Nem hiszed? Okulj videónkból! CsaládThinkstockRoberto konyhája - Isteni joghurtos pohárkrém, pillanatok alatthttp://www.life.hu/csalad/20151113-rostas-robert-a-life-hu-sefje-joghurtos-poharkremet-keszit.htmlKönnyed, egészséges, és persze istenien finom - Roberto ezúttal egy rendkívül egyszerű johurtospohárkrém-recepttel borzolja a kedélyeket. Nézd meg a videót, és irány a konyha! CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.