Montessori-pedagógia – Így válik majd György hercegből boldog és öntudatos felnőtt

Anglia óvoda brit királyi család Katalin hercegné Vilmos herceg Maria Montessori Nagy Britannia Montessori tanulás pedagógia György herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egész Anglia lázban ég a kis György herceg óvodai tanulmányai miatt. Na nem azért aggódnak, vajon elég ügyes lesz-e a trónörökös az óvodai foglalkozásokon, az elszánt angol szülők azon munkálkodnak, hogy valahogy a saját csemetéjüket is bejutassák abba az oviba, ahova a herceg jár. Minden szülő György herceget szeretné gyermeke legjobb barátjának. 

Valahol érthető a felhajtás, hiszen a történelem során ez a második alkalom, hogy egy brit uralkodójelöltet óvodába adnak. Korábban a trón várományosait mindig valamelyik királyi rezidencián készítették fel az iskolai életre. A kis György apukája, Vilmos volt az első, akit édesanyja, a néhai Diana hercegnő óvodába iratott be.

Ám fontos megjegyezni, hogy György nem akármilyen óvodába jár: a kelet-angliai Norfolk megyében működő Westacre Montessori School Nursery nevű gyermekintézményben Montessori-féle nevelési elveket alkalmaznak. És most, György hercegnek köszönhetően, pillanatok alatt hatalmasat nőtt a Montessori-pedagógia népszerűsége.

A kis György herceg óvodája - Westacre Montessori School Nursery, Norfolk Forrás: AFP/Ho

„Segíts nekem, hogy magam tudjam csinálni!”

A Montessori-pedagógia kidolgozása Maria Montessori olasz orvos-pedagógus nevéhez köthető. Maria Montessori 1870-ben született, műszaki, majd orvosi tanulmányokat folytatott, és

Olaszországban ő volt az első nő, aki diplomát szerzett.

Tudományos megfigyeléseinek, kísérleteinek köszönhetően a század elején az addigi nevelési felfogással merőben ellentétes pedagógia alapjait rakta le.

Azon fáradozott, hogy a gyerekekből szabad, boldog és öntudatos embereket neveljenek.

Maria Montessori úgy gondolta, hogy ha a gyerekeknek a megfelelő cselekvést a fejlődésük megfelelő idejében biztosítják, akkor a tudást különösebb erőfeszítés nélkül magukba szívják, mivel minden gyerek belülről motivált a tanulásra. Hitte, hogy a gyerekek elméje az első hat évben a legfogékonyabb és leghatékonyabb, ilyenkor spontán módon, természetesen és élvezettel tanulnak.

Maria Montessori Forrás: Wikipedia

A módszer lényege

A pedagógusok elsődleges feladata a Montessori-óvodákban és -iskolákban, hogy megfigyeljék a gyerekeket, és minden gyerek adottságait a saját szintjéről fejlesszék tovább. A Montessori-pedagógia megszünteti a tanítani-tanulni beidegződést, a módszer szerint

a pedagógus feladata nem a direkt tanítás, hanem azon feltételek megteremtése, amelyek között minden gyerek a saját tevékenysége során, maga fedezi fel a dolgok tulajdonságait, a világ összefüggéseit.

Ezáltal a gyerekek nemcsak tudásra tesznek szert, hanem a képességeik is fejlődnek. Egy Montessori-óvodában, -iskolában minden gyerek saját magához képest lehet a legjobb. Ebben a módszerben nagyon hangsúlyos a természet szeretete, a gyerekek gondozzák például a termükben található virágokat, és megfigyelik a szabadban az állatokat. Megtanulják gondját viselni saját maguknak és a környezetüknek. A Montessori-iskolák célja, hogy a gyerekek képesek legyenek önállóan tanulni és aktívan törekedni a világ megismerésére.

György herceg első napja az óvodában Forrás: AFP

A hazai gyerekek is György herceg nyomdokaiba léphetnek

Maria Montessori kétszer járt Magyarországon, munkásságáról idehaza a két világháború közt jelentek meg először ismertetések, és egyes műveit lefordították magyar nyelvre. 1932-ben meg is alakult az első magyar Montessori Egyesület, jelenleg pedig 24 Montessori-intézmény (főleg óvoda) működik hazánkban.

A királyi család kitart a Montessori-pedagógia mellett

Louise Livingston, a Westacre Montessori School Nursery igazgatója nemrég elmondta, amint kiderült, hogy oda jár majd a kis herceg, hihetetlen mennyiségű ember telefonált hozzájuk. De ez így is lesz még egy darabig, hiszen minden jel szerint pár év múlva Sarolta hercegnőt is oda íratják be a szülei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.