Újdonsült apuka vagy? Vegyél példát Mark Zuckerbergről!

nemi szerepek Facebook család szülő-gyerek kapcsolat apaság anya apa Mark Zuckerberg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2004-ben megalapította a Facebookot, az egyre sikeresebb startup kedvéért otthagyta a Harvardot, és 11 év alatt az Egyesült Államok 10 leggazdagabb embere közé küzdötte fel magát. Üzleti sikereit az egész világ ismeri, azt azonban kevesen gondolnák róla, hogy magánéletében Mark Zuckerberg egy odaadó édesapa, aki remekül egyensúlyozik családi élete és karrierje között.

A 31 éves Mark Zuckerberg már lánya születése előtt bejelentette, hogy ő bizony ki szeretné venni a részét gyermeke első heteiből, a neveléséből, gondozásából, szeretgetéséből. A szavát be is tartotta: Zuckerberg ugyanis Max megszületése után két hónapnyi apasági szabadságra ment. A kislány november 30-án látta meg a napvilágot, és bár a boldog apuka azóta már újra nekilátott a munkának, szinte nem telik el úgy nap, hogy ne posztolna újabb és újabb képet kislányáról, több mint 48 millió követője legnagyobb örömére.

A Facebook-alapító és családja - Mark Zuckerberg a feleségével, Priscilla Chennel és kislányukkal, Maximával Forrás: Facebook/Mark Zuckerberg

Mindez azért igazán nagy jelentőségű, mert korábban soha nem volt példa arra, hogy egy ilyen fontos, vezető pozícióban dolgozó férfi bepillantást engedjen élete intim területeire, és

ne szégyellje kimutatni, hogy a gyermeke legalább olyan fontos számára, mint a munkája.

Zuckerberg példáját nem mindenki fogadta pozitívan, természetesen voltak olyan rosszmájú hozzászólások is, miszerint Zuckerbergnek könnyű a dolga, hiszen egyrészt nem szorul rá az esetlegesen kieső jövedelmére, másrészt attól sem kell tartania, hogy a munka világába visszatérve már ne lenne rá szükség. Tény, hogy Zuckerberg nem egy átlagos édesapa életét éli, de példájának az egész társadalomra nézve is óriási hatása lehet, hiszen ezekkel a posztokkal

a Facebook atyja reklámot csinál az apaságnak, és viselkedésével azt üzeni a világnak, hogy igenis az édesapák is kivehetik a részüket a gyerekek mindennapi neveléséből, gondozásából.

Mark és Max tökéletes összhangban Forrás: Facebook/Mark Zuckerberg

Zuckerberg történetéhez még az is hozzátartozik, hogy a Facebook mint vállalat egyébként is odafigyel ilyen szempontból a munkatársaira: támogatják a szülési szabadságot, sőt később is igyekszenek segíteni a dolgozóknak abban, hogy a kihagyott hónapok után gond nélkül tudjanak visszatérni a munka világába.

Az amerikai álom után a magyar valóság

Zuckerberg példájával szemben idehaza még mindig az a természetes, ha az anyukák maradnak otthon a gyerekekkel, hiszen - gondolják sokan - a szülés, a babázás úgyis "női dolog". A tradicionális nemi szerepfelfogás szerint a férfi a családfenntartó, a nőnek pedig otthon a konyhában, no meg a gyerekek mellett a helye. De valóban jól van ez így?

A gyerekek egészséges személyiségének kialakulásához nem lenne szerencsésebb, ha mindkét szülő kivenné a részét a nevelésből?

Az utóbbi kérdésre egy laikus is rögtön rávághatja a helyes választ, miszerint bizony, szerencsésebb lenne. Akkor mégis miért ragaszkodunk ehhez a begyöpösödött családmodellhez?

Majsai László pszichopedagógus, a Life.hu szakértője szerint a válasz többtényezős. Egyrészt van egy élő, rossz beidegződés a férfiakban, miszerint a gyermeket első éveiben kizárólag az anyukája képes gondozni, ellátni, mert az anya mindezt ösztönösen teszi, hiszen a nőknek nagyobb a türelmük és a toleranciaszintjük. Ebből kifolyólag gondolják úgy, hogy a kicsi etetése, tisztába tétele, tanítgatása, szórakoztatása mind-mind női feladat.

Pelenkázás multimilliárdos módra Forrás: Facebook/Mark Zuckerberg

Továbbá hazánkban a családfenntartói szerep jogának kizárólagos birtoklása és ezen társadalmi elvárásnak való megfelelési kényszer is mélyen gyökerező, már-már kőbe vésett törvény, ami nagyban megnehezíti a "gyeses apukák" helyes megítélését.

A szakértő szerint erre a gondolatmenetre egy újabb tévhit is rátesz egy lapáttal: sokan hiszik azt, hogy az újszülötteknek, a néhány hónapos babáknak kizárólag csak az anyukájukra van szükségük, és kételkednek benne, hogy egy férfi képes ellátni az anyuka szerepét, és egyáltalán abban is, hogy erre önszántából hajlandó lenne. Dogmákból és berögződésekből tehát nincs hiány.

Majsai László azt mondja, hogy az egyetlen olyan feladat, aminek a férfiak nem tudnak apaként megfelelni, az - értelemszerűen - a baba anyamellből történő táplálása. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb esetben az anyukák sem végzik tovább - ha egyáltalán szoptatnak - átlagosan 8-10 hónapnál. Tehát az összes többi tevékenységen lehet és kellene is osztozni.

A gyermekek körüli teendők vonatkozásában nem anyai és apai, hanem szülői feladatokról kell beszélnünk.

Az első "tempók" együtt Forrás: Facebook/Mark Zuckerberg

Hogy mennyire és miért fontos az apai jelenlét a kicsik életében?

A gyermek szempontjából kell a közreműködés:
- a férfi viselkedés- és kommunikációs minták mutatásában és a fiúgyermeknek való átadásában is,
- a női-férfi interakciók tanításában,
- a tradicionális családmodell képének kialakításában, nem beszélve a férfiúi hangról, gesztusokról, érintésekről, amelyek nem pótolhatók az anyaiakkal

Az apa szempontjából azért:
- hogy ő is referenciaszeméllyé válhasson gyermeke számára (ne csak az anya legyen, aki követel, szabályokat állít, dicsér-büntet),
- hogy kialakuljon benne az érzékenység/fogékonyság kisgyermeke gondolkodása, reakciói, érzelmi megnyilvánulásai iránt
- hogy néha tehermentesítse az anyát (sajnos vannak olyan férfiak, akik nem tartják - a sajátjukhoz mérhető fáradsággal, energiaigénnyel, idegi megterheléssel járó - munkának a kicsi körüli teendőket). Ez az empátiahiány pedig az anya önértékelésének gyengüléséhez, torzulásához vezethet!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az apai érintés benne és a kicsiben egyaránt olyan hormonok termelődését, termelődésének fokozódását váltja ki, (endorfinok, oxitocin) amely valódi örömforrás mindkettejüknek!

Nincs mese, a megoldás a munkamegosztás!

A Life.hu szakértője szerint a legideálisabb munkamegosztás a gyermek sikeres értelmi és érzelmi fejlődésének szempontjából a munka tényleges megosztása lenne, 50-50 százalékban. A fele-fele alatt azt értjük, hogy minden területen (a gyermek ellátásában, gondozásában, fejlesztésében, a játékban, a szórakoztatásban, a családfenntartásban, az anyagi jóllét biztosításában) mindketten - mennyiségben és minőségben azonos szinten - vegyenek részt a szülők. Ez a megközelítés hazánkban jelenleg még inkább idealizált, mint reális, de ha a földön járunk, akkor

szakértőnk szerint az az elvárhatóan legjobb helyzet, ha van idő, hely, törődés, figyelem, tolerancia, szándék, vágy és megvalósulás abban, hogy az anyai és apai szerepekből közös szülői szerepek váljanak.

Oltásra várva a biztos apai karban Forrás: Facebook/Mark Zuckerberg

Hogy legalább a fürdetés, néhány pelenkázás, az esti mesélés egyik fele, esetleg az elalvás előtti vacsi elkészítése, esetenként az éjszakai sírásmentesítés, az anya "női idejének" biztosítása, szóval, hogy mindez része legyen az apai feladatkörnek.

Az eldobható mobiltelefonok világában miért állapodjunk meg egy "hibás" ember mellett?http://www.life.hu/csalad/20160212-februar-masodik-vasarnapja-a-hazassag-vilagnapja.htmlMíg száz évvel ezelőtt, vagy akár csak néhány évtizede is, a fiatalok elsődleges életcélja a(z előnyös) házasságkötés volt, addig manapság a szertartásos fogadalomtevés helyét a szingliség, az együttjárás vagy együttélés intézménye vette át. A házasság világnapja alkalmából Deáki Tímea párterapeuta segítségével vettük górcső alá az egyre csökkenő házasodási kedv okait. Család--Ikerbabák, könyvírás, táborszervezés – Így telnek egy Jön a babás anyuka mindennapjaihttp://www.life.hu/csalad/20160212-szilagyi-virag-ikres-anyuka-a-jon-a-baba-hadas-krisztaval-sorozatbol.htmlVáratlanul megindult szülés, koraszülött ikerbabák és egy hihetetlenül optimista fiatal anyuka. Szilágyi Virág és ikerfiai történetét a Jön a baba Hadas Krisztával első évadjában ismerhették meg a nézők. Az ikerbabák születése dupla boldogságot, de érthető módon dupla munkát is jelent az édesanyáknak. Virág azonban tudatosan kerekedett felül a káoszon, tapasztalatait, praktikáit pedig más, hasonló cipőben járó anyukákkal is szívesen megosztja. Család--Nyílt levél egy felnőtt fiúhoz, aki képtelen megállni a saját lábánhttp://www.life.hu/csalad/20160204-egy-elkeseredett-edesanya-nyilt-levele-felnott-fiahoz.htmlAz alábbiakban annak az elkeseredett édesanyának a levelét közöljük, akinek a felnőtt fia még harminc éves kora után is képtelen a saját lábán megállni, és boldogulni az életben. Család--Hírességek börtönviselt szüleihttp://www.life.hu/csalad/20160205-hiressegek-akiknek-szulei-bortonben-ultek.htmlNem minden hírességnek volt fenékig tejfel a gyermekkora, sőt! Egy-egy balhés, erőszakos szülő igencsak meg tudja keseríteni a család életét. Most olyan sztárok következnek, akiknek az édesapja anno a börtön is megjárta. CsaládAFPHárom nő kálváriája - Mit nevezhetünk családnak?http://www.life.hu/csalad/20160127-alternativ-csalad-ket-anyuka-es-egy-gyerek.htmlA Londonban élő Livvyt egészen csecsemőkora óta édesanyja és a nagynénje nevelte. Mivel azonban gondviselői nem alkotnak egy párt, "csupán" testvéri kötelék fűzi őket össze, jogi szempontból nem számítanak családnak. Így az ezzel járó hasznokat sem élvezhetik. Család--Testvérek, fiatalok, sikeresek, vállalkozókhttp://www.life.hu/csalad/20160202-szanto-kitti-es-szanto-norbi-fiatal-vallalkozok-sikere.htmlA sikerhez vezető út fiatalos lendülettel, kreativitással és bátorsággal van kikövezve - a Szántó-testvérek esetében legalábbis mindenképpen. Kitti és Norbi két éve vágott bele a vállalkozói létbe, munkájukat pedig néhány hete a Magyar Franchise-szövetség az év franchise-vállalkozója díjjal tüntette ki. A testvérpárral az általuk vezetett budapesti, XVI. kerületi üzletben beszélgettünk. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.