házasság nők elnyomás szülés Nem nőknek való vidék társadalom férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 14 éves Aminának iskolában lenne a helye. Ehelyett férjhez ment, és nyomorúságos körülmények között, fájdalmas és hosszú vajúdást követően világra hozta gyermekét. A csecsemő szülés közben életét vesztette.

Észak-Nigéria vidéki részein az az elvárás, hogy a nők otthon hozzák világra gyermeküket, azt a nőt pedig, aki vajúdás közben kiabál, gyengének tartják. Amikor az észak-nigériai Amina állapota a szülés közben válságos lett, beszállították a kórházba, de addigra már késő volt. Nem elég, hogy elveszítette gyermekét, az elhúzódó vajúdás következtében a szervezetében egy sipoly is keletkezett, emiatt pedig állandó vizelet- és székletfolyása van a hüvelyén keresztül.

Forrás: AFP

Az afrikai anyák számára van, ami a halálnál is rosszabb

Afrika egyes részein még mindig óriási a különbség, hogy valaki városban vagy vidéken él-e. Addis Ababában és Etiópia többi nagyvárosában például sokaknak van wifihozzáférése, kávézókba járnak, és divatosan öltözködnek, míg az ország egyes vidéki részein az áramot és a folyóvizet is nélkülöznie kell a lakosságnak, és egészségügyi ellátásra is csak mérföldekkel odébb van lehetősége az ott élőknek. Korábbi cikkünket itt elolvashatod.

Amina nincs egyedül a problémájával. A sipoly nagyon gyakori a Nigériában élő tinédzser lányok körében, akiknek a medencéjük még nem elég érett ahhoz, hogy kihordjanak egy gyermeket, mégis erre kényszerülnek. A sipoly az elhúzódó szülés során a szülőcsatorna és a hólyag vagy a végbél között keletkezik, és az áldozat életét örökre megnyomorítja.

Nigériában a becslések szerint 400-800 ezerre tehető az érintett nők száma, és évente nagyjából 20 000 újabb esetre kerül sor, amelyek hátterében többnyire a gyerekházasságok miatti korai szülések állnak.

Nigériában teljesen megszokott dolog a gyerekházasság, és bár elméletben szexuális aktusra csak a pubertáskor után kerülhetne sor, a legtöbb férj ezt nem várja ki. A valóságban a 15-19 éves házas lányok 62 százaléka már szült, négyből egy lány 15 éves kora előtt hozza világra első gyermekét.

Bariya Ibrahim Magazu, egy nigériai tinédzser anyuka, akit elmondása szerint 13-14 évesen kényszerítettek szexre először Forrás: AFP

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) felmérései szerint 2011 és 2020 között világszerte több mint 140 millió kiskorú lány fog férjhez menni. A 140 millió gyermekfeleség majdnem fele 15 év alatti. Jelenleg a világ 93 országában van lehetőség arra, hogy a szülők egyetértésével kiskorú gyerekek házasodjanak.

A lányok közül akad, aki elmenekül a házasság elől, akinek pedig ez nem sikerül, az gyakran radikális lépésre szánja el magát. Maimuna Abdul Munini története 2007-ben bejárta a világsajtót,

a 13 éves lány felgyújtotta 35 éves férjét, amiért öt év múlva halálra ítélték, és azóta is siralomházban várja az ítélet-végrehajtást.

Hasonlóan járt Wasila Tasi'u is, aki szintén megkísérelte megölni a férjét, és hiába mondta el a bíróságon, hogy a nászéjszakán az ágyhoz kötözve erőszakolta meg a férje, őt is elítélték.

Az 55 éves Sani Garba kezében tartja menye, a 14 éves Wasila Tasi'u fotóját. Wasila Tasi'u megmérgezte 35 éves férjét, Sani Garba fiát, akihez erőszakkal kényszerítették Forrás: AFP

Nigéria elmaradott vidékein nőnek születni nem sok örömöt jelent. Az egyébként is sanyarú helyzetüket pedig még az is tetézi, hogy azokat a nőket, akik sipollyal élnek, a társadalom kirekeszti, és szinte emberszámba sem veszi.

És bár a nigériai kormány 2003-ban betiltotta a gyerekházasságot, a lányok 17 százalékát még mindig 15 éves koruk előtt férjhez adják, ez az arány pedig az északi országrészben még magasabb, 76 százalék. Ráadásul a politikusok között is akad, akinek gyerekfelesége van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.