értelmi fogyatékos Szalay Kriszta oxigénhiány sérült gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A színésznő gyermeke egy orvosi hiba miatt született betegen. A szakemberek nem biztatták az anyukát, azt mondták neki 23 évvel ezelőtt, hogy mondjon le róla, mert úgyis értelmi fogyatékos lesz, és csak öt-hat évet fog élni.

Szalay Kriszta 12 évig küzdött azért, hogy a sérült gyermekéből egészséges felnőtt legyen. Orvosi műhiba miatt született betegen a kislánya. Orvosa idő előtt indította be a szülést, majd otthagyta a szülőszobán.

Forrás: MTI/Kallos Bea

„A főorvosnak kapóra jött, mert így a tanítványainak bemutathatta, hogyan kell beindítani egy szülést. Akkor még se jósló, se szülési fájdalmaim nem voltak, de nem érdekelte.

Öklével szétfeszítette a méhszájamat, megrepesztette a burkot, majd otthagyott”

– kezdte a tragikus történetet Szalay Kriszta. Természetesen a szülés beindult, de nem ment simán. „17 percig a szülőcsatornába beszorulva küzdött az életéért. Lilike sérülten érkezett” – mondta a színésznő. Mér egyhetes korában neurológiai vizsgálatra küldték a gyermeket, aminek eredménye lesújtó volt. „Három hónapos volt, amikor megkaptuk a végzetes diagnózist:

mondjunk le lányunkról, úgyis értelmi fogyatékos lesz, és csak öt-hat évet fog élni”.

A színésznő és férje viszont nem adták fel. Mindenhová elvitték a kislányt, minden lehetséges gyógymódot kipróbáltak.

Lilikének kiakadt a szeme, komoly egyensúlyzavarai voltak. Háromévesen még alig tudott járni. A születése előtt nem hittem a csodaszerekben, aztán az élet rákényszerített, hogy mindenben higgyek, ami közelebb vihet a lányom gyógyulásához”

Lilike ma már 23 éves, gyönyörű, egészséges, és Békéscsabán színésznek tanul”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.