Merj nagyot álmodni - Nők, akik megvalósították magukat

nők önmegvalósítás siker joghurt2016 karrier álom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három nő, három életút, három beteljesült álom - az alábbi asszonyok mertek nagyot álmodni, és munkájukon keresztül megvalósították magukat. Sikereikkel másoknak is erőt és inspirációt adhatnak.

Anna Wintour

Emlékszel még Az ördög Pradát visel Miranda Priestly-jére? Meryl Streep zseniálisan alakította a keményszívű, vaskalapos főszerkesztő asszonyt, a karaktert pedig nem más ihlette, mint a legendás munkabírású Anna Wintour.

Forrás: Youtube

Anna 1949-ben született Angliában, életcélját pedig már igen fiatalon kitűzte maga elé: pontosan tudta, hogy újságíró lesz belőle, egy divattal foglalkozó női lapnál. 14 évesen bubi frizurát vágatott magának, ami a mai napig az egyik legfontosabb védjegye. 15 évesen egy butikban kezdett el dolgozni, 16 évesen pedig otthagyta az iskolát.

A továbbtanulás helyett rögtön a munka világában akarta megállni a helyét. Részt vett a Harrods áruház gyakornoki munkájában, divatújságírói karrierje pedig 1970-ben kezdődött, amikor újságíróként és asszisztensként kezdett el dolgozni a Harper's Bazaar és a Queen egyesüléséből létrejött Harpers & Queennél. Itt tanulta meg a szakma csínját-bínját, miközben tovább szövögette nagy tervét:

ő akart lenni a Vogue főszerkesztője.

Forrás: AFP/Kena Betancur

Álma 1988-ban beteljesülni látszott, felajánlották neki az amerikai Vogue főszerkesztői posztját.

Anna Wintour a divat teljhatalmú úrnőjévé vált, a trónjáról pedig a mai napig nem tudták letaszítani.

Laurene Powell

Minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll - a mi esetünkben egy erős és ugyancsak sikeres nő. Laurene Powell sosem kereste a nyilvánosságot, csendes, de annál tevékenyebb életet élt férje mellett, ezen pedig megözvegyülése után sem változtatott. Steve Jobs egykori felesége előbb a gyereknevelés feladatait látta el, később pedig szépen csendben belevetette magát az üzleti életbe.

Powell Palo Alto mélyszegény negyedében hozta létre College Track nevű alapítványát, amely az alacsony jövedelmű családok gyermekeinek középiskolai, egyetemi tanulmányait támogatja pénzzel, ingyenes kiegészítő oktatással, nyári tanfolyamokkal, egyetemi előkészítőkkel.

Steve Jobs és Laurene Powell Forrás: AFP/Alexandra Wyman

A szervezet mára kinőtte magát, San Franciscóban, New Orleansban, Colorado államban is van kirendeltsége.

Steve Jobs halála után Laurene Powell 11,5 milliárd dollárt örökölt, amely többnyire Disney- és Apple-részvényekben lapul.

Az összesen 19,5 milliárd dolláros vagyonával a tavalyi évben a világ 45. leggazdagabb embere lett, emellett pedig megcsípte a 44. helyett a Forbes legbefolyásosabb nőket rangsoroló, százas listáján.

Raja Easa Al Gurg

Az iszlámon alapuló társadalmak nagy részében a nőket még ma is számos területen diszkriminálják: nem engedélyezik például, hogy az otthonukon kívül is munkát vállaljanak, férfi kísérő nélkül nem közlekedhetnek, de olyan szabály is létezik, hogy nem vezethetnek autót.

A megannyi tiltás és begyöpösödött szabály ellenére a céltudatos, modern muszlim nők új generációja arra törekszik, hogy sok munkával és elhivatottsággal sikeres, befolyásos asszonnyá váljanak.

Raja jelenleg Dubajban él, 1977-ben szerezte meg diplomáját angol irodalom szakon a Kuvaiti Egyetemen, tanulmányai befejeztével pedig egy lányiskolának lett az igazgatója. Az iskola élén eltöltött 10 év után csatlakozott a korábban édesapja irányította Easa Al Gurg Group nevezetű céghez, amelynek később vezérigazgatója is lett, és amely Raja vezetése alatt egy 24 vállalatot és 370 nemzetközi "brandpartnerséget" magában foglaló vállalatcsoporttá fejlődött.

Forrás: www.algurg.com

Raját 2014-ben a Forbes közel-keleti kiadásában választották meg a legbefolyásosabb arab nőnek, a 2015-ös amerikai Forbes-listán pedig a 97. helyet érte el.

A megtisztelő titulust azonban nem csak a cégcsoportnál véghez vitt eredményeinek köszönheti. Az üzleti sikerek mellett önálló, független mecénásként is nevet szerzett magának a gazdasági, politikai, egészségügyi és a női egyenjogúsági kezdeményezések jelentős támogatásával.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.