Mi történik a magyar gyermekotthonokban? 2016, a brutális visszaélések éve

Forrás: Thinkstock -
gyerekek gyermekotthon család szexuális zaklatás felnőtt zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte nincs olyan év, hogy ne kerülnének nyilvánosságra újabb és újabb, gyermekotthonokban történt brutális visszaélések. Idén néhány hónapon belül több eset is sokkolta a közvéleményt, a következőkben ezeket elevenítjük fel. 

Hogy milyen okból kerül be egy fiatal egy gyermekotthonba? Sokan úgy gondolják, hogy ezeknek a gyerekeknek nincsenek szüleik. A társadalom részéről ez egy öngyógyító mechanizmus, azt feltételezve, hogy ha van szülő, akkor a szülő gondoskodik is a gyermekéről. Az ritkán jut eszükbe, hogy esetleg anyuka és apuka is él, csak nem látják el a gyermeket megfelelően, vagy elhanyagolják, vagy ne adj' isten súlyosan bántalmazzák. Az intézménybe került fiatalok nagy része tehát a bekerülés előtt is bántalmazásokat szenvedett el.

Forrás: Thinkstock

Kalocsa

Idén februárban egy kalocsai gyermekotthonban robbant a botrány. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kezdett el vizsgálódni a speciális otthonban, miután valaki bejelentést tett, hogy a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák a gondozott gyermekeket: felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket. A szakértői jelentés szerint nemcsak a büntetést, hanem a jutalmazást is rendhagyó módon oldották meg az intézményben: aki jól viselkedett, cigarettát kapott. Székely László ombudsman jelentése szerint különösen aggasztó probléma volt, hogy az efféle bántalmazásokat a gyerekek normálisnak tekintették.

Forrás: Thinkstock

Kaposvár

Alig telt el egy hónap, áprilisban egy újabb gyermekotthoni visszaélésre derült fény. Ekkor egy kaposvári speciális gyermekotthonban tárt fel súlyos problémákat az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az ombudsmani jelentés szerint az intézményben több komoly jogsértés is történt, jogellenesen korlátozták a gyerekek mozgását és a gyerekek között terrorviszonyok uralkodtak. A bekerülő fiatalokat néha egy egész hónapig sem engedték ki, és volt, hogy a szüleikkel való személyes kapcsolattartást is megtiltották.

A gyermekotthonban elterjedtek a különböző dizájnerdrogok, és egy súlyos szexuális erőszakra is fény derült: egy fiú orális és anális szexre kényszerítette az egyik társát. Az ügyben csak három hét után tettek feljelentést, az orvosi látleletet is csak ekkor vették fel, aminek érthető módon akkor már nem lett érdemi eredménye.

Forrás: Thinkstock

Budapest

Szeptemberben egy budapesti gyermekotthonra terelődött a figyelem, ahol állítólag szexuális aktusra kényszerítették és megalázták a gyerekeket. A gyanú szerint a 9-10 éves lányokat orális szexre „tanították", az idősebbekkel pedig le is feküdtek a gyerekotthon nevelői. A visszaélések éveken át tartottak, ami pedig több áldozatban is pszichésen sérülést okozott, többen közülük öngyilkossági kísérlet miatt kórházba kerültek. Az egyik áldozat teherbe is esett a kényszerített szex során. A vizsgálat szerint tizenöt fiatal vállalta, hogy neveket is említve beszél az otthon falai között történt szörnyűségekről, az ügyben pedig rendőrségi feljelentést is tettek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt nyilatkozta, hogy az év végéig a 12 év alatti intézetis gyerekek 90 százalékát nevelőszülőkhöz költöztetik.

Forrás: Thinkstock

Bicske

Október első hetében egy bicskei gyermekotthon ellen indított vizsgálatot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szexuális zaklatás gyanúja miatt. A vizsgálattal párhuzamosan azonnal felmentették pozíciójából az otthon igazgatóját, akiről egy 22 éves fiatal azt állította, hogy éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki pedig négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Az RTL Klub egy másik fiút is megszólaltatott, aki szintén megerősítette a vádakat, és elismerte, hogy neki 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolata az igazgatóval. Az igazgató egyébként huszonhat éve vezette az intézményt, Bicske díszpolgára, állami kitüntetést is kapott példás munkájáért.

Forrás: Thinkstock
Nyílt levél egy férjnek, akiről kiderült, milyen ember is valójábanhttp://www.life.hu/csalad/20161011-nyilt-level-a-ferjemnek-akirol-kiderult-milyen-ember-is-valojaban.htmlA szerelem vak - egy kapcsolat elején legalábbis minden bizonnyal. Aztán, ahogy telik az idő és a felek egyre inkább megismerik a másikat, hamar kiderülhet, hogy a szőke herceg fehér lovon valójában egy álnok hazudozó. Család--Abortusz, amikor a lelked egy részét is elvesztedhttp://www.life.hu/csalad/20161010-abortusz-amikor-a-lelked-egy-reszet-is-elveszted-olvasonk-tortenete.htmlA lengyelországi abortusztörvény kapcsán repkednek az érvek: női jogok, vallási nézetek, erőszakból eredő terhességek, vagy épp a beteg magzatok „védelme”... Ám arról senki sem beszél, hogy mi is történik, amikor egy nő az abortusz mellett dönt, miközben arra – a társadalom szemében legalábbis – semmi nyomós oka sincs. Le lehet-e tenni ezt a keresztet, vagy egész életében, láthatatlanul a vállán cipeli majd? Család--Sármos sztárapukák és gyönyörű lányaikhttp://www.life.hu/csalad/20161010-hires-edesapak-gyonyoru-es-hires-lanyaik.htmlAz alma nem esik messze a fájától – így van ez a sztárcsemeték esetében is. Az alábbiakban összegyűjtöttünk tíz olyan gyönyörű leányzót, akik le sem tagadhatnák híres és jóképű édesapjukat. Család--Újabb fordulat: mégsem nyomoz az FBI Brad Pitt után?http://www.life.hu/csalad/20161008-az-fbi-soha-nem-inditott-nyomozast-brad-pitt-es-angelina-jolie-valasaban.htmlMint ahogy arról korábban már beszámoltunk, Brad Pitt és Angelina Jolie házasságának elméletileg egy bizonyos repülőút adta a kegyelemdöfést, mikor is Pitt állítólag olyan részeg volt, hogy bántalmazta az egyik gyereket. Akkor arról szóltak a hírek, hogy az ügyben az FBI is nyomozást indított, most viszont úgy tünik, ez is csak egy nagy kacsa volt. Család--Gyerekek, akik beperelték saját szüleikethttp://www.life.hu/csalad/20161007-gyerekek-akik-bepereltek-sajat-szuleiket.htmlA szülők gyakran megfeledkeznek róla, pedig bizony gyerekeiknek is vannak jogaik, amit az alábbi esetekben a bíróságon próbálták meg érényesíteni. Család--Amikor a nők teste felett a politikusok rendelkeznek - Abortusztilalom Európábanhttp://www.life.hu/csalad/20161006-lengyelorszagi-abortusztilalom-milyen-hatassal-lenne-a-tarsadalomra-a-nokre.htmlTalán kijelenthetjük, hogy egyetlen nő sem jószántából dönt az abortusz mellett. Életük valószínűleg legnehezebb döntését hozzák meg azok, akik a terhességmegszakítást választják. Minden egyes döntés mögött különböző okok, személyes történetek állnak, a válsághelyzetben lévő nőknek pedig igenis meg kell adni a választás szabadságát. Egészen egyszerűen nem szabad engedni, hogy meglett korú férfi politikusok mondják meg, mit tehetnek a nők a saját testükkel. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.