eltűnt személyek eltűnt eltűnt gyerek nyomozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban már többször is foglalkoztunk eltűnt gyerekek eseteivel. Egy interjúban Brandl Csilla alezredes asszonnyal beszélgettünk arról, miként kezelik idehaza az eltűnéseket, egy másik cikkben pedig öt olyan felkavaró gyermekeltűnési ügyet mutattunk be, amit a mai napig nem tudtak megoldani. Most viszont jöjjön néhány reménysugárt jelentő eset: ha hosszú évekbe tellett is, az alábbi eltűnt gyerekek végül szerencsésen hazakerültek.

Julian Hernandez, 13 év után került elő

Julian Hernandez egészen 2015-ig nem volt vele tisztában, hogy őt elrabolták. A 18 éves alabamai fiú álnéven élt az apjával 13 éven keresztül. A fiút 2002-ben ötévesen vitte magával az apja, elvileg azért, hogy beadja az óvodába, a valóságban azonban többé nem tértek haza. Julian akkor kezdett el gyanakodni, amikor a főiskolára jelentkezve kiderült, hogy a társadalombiztosítási száma hamis, egy iskolai tanácsadó segítségével pedig aztán rálelt saját magára egy eltűnt gyerekekkel foglalkozó, netes adatbázisban. Julian 13 év után visszatért az anyjához, az apját pedig megvádolták a fiú elrablásával.

Julian Hernandez egészen 2015-ig nem volt vele tisztában, hogy őt elrabolták, a fiú álnéven élt az apjával több mint 13 éven keresztül Forrás: National Center for Missing and Exploited Children

Jaycee Lee Dugard, 18 év után került elő

A kaliforniai Jaycee Dugard 11 éves volt, mikor 1991-ben reggel iskolába menet elrabolták. A kislányt egy házaspár rabolta el, Phillip és Nancy Garrido, akik egy kábítópisztollyal lőtték le Jaycee-t, aztán a kocsijukba tuszkolták, az otthonukba vitték, és 18 éven át fogságban tartották. A lányt a házuk mögötti fészerbe zárták. Phillip Garrido éveken át szexuálisan zaklatta, ennek eredményeképp Jaycee Lee-nek 13 évesen és 16 évesen is gyermeke született.

Jaycee Lee Dugardot 11 évesen rabolta el Phillip és Nancy Garrido Forrás: Wikipédia, AFP

A házaspár 2009-ben bukott le, amikor a férfi az új munkája miatt egy átvilágításon esett át. A hivatalos iratok szerint a párnak nem volt gyermeke, éppen ezért keltett feltűnést, hogy az otthonukban mégis él két fiatal lány. Az ügyből nyomozás lett, és még abban az évben meg is találták a fészerbe zárt Jaycee Lee Dugardot, aki végre visszatérhetett a családjához.

Philip Garridót 431 év börtönre ítélték, feleségét 36 évre.

Philip Garridót 431 év börtönre ítélték, feleségét pedig 36 évre Forrás: Getty Images

Elizabeth Smart, 9 hónap után került elő

2002-ben a 14 éves Elizabeth Smartot a saját hálószobájából rabolta el egy David Mitchell nevű férfi, aki fundamentalista mormonként a lányt szemelte ki magának második feleségnek. Mitchell és első felesége a lányt a házuk udvarán tartották fogva, mindössze 18 mérföldre Elisabeth otthonától. A mormon házaspár gyakran magával vitte a lányt különböző, Salt Lake Cityben tartott vallási eseményekre, ilyenkor pedig Elizabethre egy fátylat adtak, és ráparancsoltak, hogy nem szólalhat meg. Végül ez a furcsa viselkedés mentette meg elrablóitól. Többeknek is gyanús lett a viselkedése, amit jelentettek a rendőröknek, a nyomozók pedig Mitchellék otthonának átkutatásakor megtalálták a fogva tartott Elizabethet.

Elizabeth Smartot a saját hálószobájából rabolta el egy David Mitchell nevű férfi Forrás: Getty Images

A férfit emberrablás és szexuális zaklatás miatt életfogytiglanra ítélték, felesége 15 év börtönt kapott.

A férfi fundamentalista mormonként a lányt szemelte ki magának második feleségnek; 15 év börtönt kapott Forrás: Getty Images

Shawn Hornbeck, 4 év után került elő

Shawn Hornbecket 2002-ben, 11 évesen rabolták el, miközben missouribeli otthonától nem messze biciklizett. A fiút négy év múlva egy St. Louis-i lakásban találták meg, ahol egy Michael J. Devlin nevű férfival lakott.

Shawn Hornbecket 11 évesen rabolták el az otthonától nem messze Forrás: Getty Images, Northfoto

Miután a fiút megmentették, kiderült, hogy gyakran mutatkozott nyilvánosan, sőt egyszer még egy rendőrtiszttel is beszélt, amikor ellopták a biciklijét. Elrablója azonban annyira átmosta az agyát, folyamatosan ellenőrizte és bántalmazta, hogy Shawn egy idő után nem is próbált megszökni. Michael J. Devlint a bíróság kétszeres életfogytiglanra ítélte.

Michael J. Devlint a bíróság kétszeres életfogytiglanra ítélte Forrás: Northfoto

Natasha Ryan, 5 év után került elő

Natasha Ryan 14 évesen, 1998-ban tűnt el ausztráliai otthonából. Mikor öt év múlva előkerült, egy férfi már előzetes letartóztatásban volt a lány megöléséért. A férfi valamiért azt állította, hogy meggyilkolta Natashát, akit így halottnak is nyilvánítottak, és nem keresték tovább.

Valójában azonban a lány a nála jóval idősebb barátja házában bujkált öt éven keresztül. Mivel a szülei megtiltották, hogy találkozzon az idősebb férfival, Natasha úgy döntött, megbosszulja a tiltást, és megszökik otthonról. A lánynak kapóra jött, amikor mindenki azt gondolta, hogy meghalt, örült neki, hogy nem fogják tovább keresni. Szülei viszont – érthető módon – nagyon megharagudtak rá, amikor kiderült, hogy a lány hagyta, hogy abban a hitben éljenek, hogy meghalt, viszonyuk pedig azóta sem rendeződött.

Elképesztő szülői húzások fényképeken megörökítvehttp://www.life.hu/csalad/20170425-szuloi-bakik-fenykepeken-megorokitve.htmlGyereket nevelni egyáltalán nem könnyű feladat, mégis talán kijelenthetjük, hogy vannak olyan bakik, amiket illik nem elkövetni. Hogy csak egy példát említsünk: nem feltétlenül szerencsés elfeledkezni a hátunkon csüngő gyerkőcről, miközben kényelmesen, hátra dőlve elhelyezkedünk a metró ülésén. Vagy ha ez a furcsa helyzet mégis megesne, legalább arra figyeljünk, hogy ne készüljön rólunk közben fotó. CsaládOrigoA legdögösebb hollywoodi édesanyákhttp://www.life.hu/csalad/20170424-legdogosebb-hollywoodi-edesanyak.htmlGyönyörűek, kortalanok, tehetségesek és anyák – következő, szigorúan szubjektív listánkon összegyűjtöttük Hollywood legdögösebb édesanyáit. Család--Elképesztően kínos régi családi fotókhttp://www.life.hu/csalad/20170421-kinos-regi-csaladi-fotok.htmlTudjuk jól, hogy nem szép dolog másokat kinevetni, de biztosak vagyunk benne, hogy ma már a következő családi fotók szereplői is jóízűen kuncognak régi önmagukon. És abban is biztosak vagyunk, hogy olvasóink nagy részének is van otthon, a fiókok mélyén legalább egy olyan ősrégi fotója, amit ma már semmi pénzért nem mutogatna ismerőseinek. Család--Szaftos pletykák, megdöbbentő titkok - Kitálaltak a sztárgyerekek dadusai http://www.life.hu/csalad/20170420-kitalaltak-a-sztargyerekek-dadusai.htmlHol van már a csodálatos Mary Poppins, A muzsika hangja szeretetre méltó Mariája, vagy éppen a kissé ijesztő külsejű, de annál melegszívűbb Nanny McPhee? A filmbéli jóságos, megbízható dadusoknak úgy tűnik leáldozott, helyüket pedig számító, pénzéhes kígyók vették át – legalábbis nagyjából ezt gondolhatják Hollywood sztáranyukái, akiknek az utóbbi években igencsak meggyűlt a bajuk gyerkőceik felvigyázóival. Család--Hátborzongató részletek a hatéves szépségkirálynő halálárólhttp://www.life.hu/csalad/20170419-hatborzongato-tenyek-a-gyerekszepsegkiralnyo-jonbenet-ramsey-halalarol.htmlJonBenet Ramsey a 90-es évek elején egész Amerika-szerte ismert volt, a kislány totyogós kora óta rutinos szépségversenyzőnek számított. 1996 karácsonyán azonban JonBenetet brutálisan meggyilkolták otthonában, az elkövető kilétére pedig a mai napig nem derült fény. A következőkben JonBenet Ramsey tragikus sorsának néhány meglepő és hátborzongató részletét vesszük számba. Család--Nőként a startupok világában - Interjú Szabó Laurávalhttp://www.life.hu/csalad/20170406-nokent-a-startupok-vilagaban-interju-szabo-lauraval.htmlIT területen dolgozik, vezető pozícióban, meglepően fiatal, ráadásul nő – Szabó Laura gyakorlatilag beleszületett az informatika világába, munkája és sikerei során pedig számos előítéletet megcáfolt már. A Nőként a startupok világában sorozatunk újabb része következik. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.