Megtanult nevetni - az autista fiú életét egy kóbor macska változtatta meg

autista érzelmek macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Julia Romp kinézett az ablakon, és egy fekete-fehér foltot látott eltűnni a szerszámoskamrában. A kóbor cica fekete volt, lesoványodott, alvadt vér borította a testét, és néhány napja már a kertjükben tartózkodott. Kiéhezve vetette rá magát a számára kitett ételre, de támadóan fújtatott, amikor Julia közelebb próbált menni hozzá.

A következő négy év alatt a macska valóságos családtag lett, és megváltoztatta Julia autista fiának életét. A tízéves George, aki addig alig beszélt és mosolygott, megtanult kommunikálni, nevetni és kimutatni az érzéseit, és mindezt a Ben névre keresztelt cicának köszönhetően.

www.mirror.co.uk
www.mirror.co.uk

"Ben örökre megváltoztatta az életünket" - meséli a 37 esztendős Julia. "Igaz, hogy George több szempontból is bizonyos problémákkal fog küzdeni, hiszek abban, hogy a Ben iránti szeretet és az, hogy George-ot és engem ilyen közel hozott egymáshoz, mindkettőnket megmentett."

Juliának fogalma sincs arról, hogy történt mindez. A most 14 éves fiú úgy kezdett beszélni Benhez, ahogyan korábban sosem tette; mesélt neki, és megosztotta vele gondolatait és félelmeit. Tavaly a cica eltűnt. Juliának három hónapjába került, mire végre vissza tudta hozni a fiához.

George - egy különleges kisfiú


Az egyedülálló édesanya hosszú ideig szenvedett George állapota miatt. Az orvosok eleinte nem mondták, hogy bármilyen rendellenességről lehet szó, de az idő múlásával egyre aggasztóbb tulajdonságok jelezték a fiú autizmusát. Születése után alig engedte, hogy édesanyja felvegye vagy megölelje, később pedig mindenféle furcsa szokást vett fel, a többi gyerekkel pedig agresszívan viselkedett. Amikor elkezdte az iskolát, tanárai azt hitték, hogy süket, mert nem értette az utasításokat, és nem reagált, amikor a nevén szólították. Végül pszichiátriai vizsgálattal kimutatták, hogy autizmusban szenved.

A gyógyszeres kezelés nem segített, de 2006-ban, éppen amikor a legnagyobb szükség volt rá, megérkezett a segítség. Ekkor jelent meg a kertjükben a szörnyű állapotban lévő kóbor cica. Julia megsajnálta, megetette, és beengedte a szerszámoskamrába. George Bennek nevezte el, de Julia nem akarta megtartani, mert fia korábban mindig hamar ráunt a háziállatokra. Hat héttel később azonban George kommunikálni kezdett a cicával, és beszélgetése egyre fantáziadúsabb lett. Úgy beszélt Bennel, ahogyan korábban senkivel. Lassanként visszamondta mindazt, amit édesanyja a hosszú évek alatt tanított neki, és szó szerint ismételte a neki felolvasott történeteket. Mint kiderült, végig figyelt minden szóra. Végül még a szeretet kimutatását is elleste a cicától, ami az édesanyjával való kapcsolatán is rengeteget javított.

www.dailymail.co.uk
www.dailymail.co.uk

Ekkor történt, hogy Ben egyszer csak eltűnt. George újra visszazuhant régi önmagába, édesanyjának csak annyit mondott: "Utállak!" Julia hiába kereste a cicát, sehol sem találta. Hiába kérdezte tőle George minden nap, visszahozta-e Bent, nem tudott örömhírrel szolgálni. Végül három hónap múlva egy idős hölgy felhívta telefonon, hogy megtalálta a cicát. Amint hazavitte, George mint egy varázsütésre újra a régi lett.

Mivel a macskák sem élnek örökké, Juliát kissé aggasztja, mi lesz George-dzsal, amikor Ben már nem lesz. Azt tervezi, hogy bemutatja Ben "kicsinyét", egy új cicát a házban, hátha vele is kialakul a kötelék. Egyelőre azonban nem tehetnek mást, egyszerűen élvezik, hogy valódi család lettek.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!







Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.