Vérengzésre születtek - A legkegyetlenebb sorozatgyilkosok

bűntény szenvedély Pándy-ügy Hasfelmetsző Jack gyilkos vérengzés sorozatgyilkos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Máig megválaszolatlan a kérdés, hogy mindazok, akik több alkalommal, szenvedélyből ölnek, vajon gyilkosnak születtek, esetleg a körülményeik, a környezeti hatások miatt váltak szörnyeteggé.

A gyilkosok indítékai


Akadnak gyilkosok, akik indulatból, a pillanat hatása alatt követik el a gyilkosságot, amit aztán megbánnak, és akár a törvény kezére kerülnek, akár nem, valószínűleg titokban egy életen át vezekelnek halálos bűnük miatt.

A gyilkosok egy másik csoportja nem indulatból, néha még csak nem is gyűlöletből, hanem érdekből öl. Azért oltják ki valaki életét, mert annak halálával nagy haszon, örökség, vagyonrész, üzleti lehetőség hullik az ölükbe. A gyilkosságot nem élvezik, olykor kifejezetten piszkos munkának tartják (így néha mással végeztetik el azt), de szükséges lépésként értékelik az ölést, és csak nagyon ritkán mutatnak megbánást. Szörnyetegek ők is, de a nyomába se érnek a szenvedélyből, az ölés aktusát élvező sorozatgyilkosoknak.

Hogy valójában mi hajtja a sorozatgyilkosokat szörnyű tetteik elkövetésére, csak találgatni lehet, és bár az egyik legkézenfekvőbb magyarázat (és a sorozatgyilkosok életútjának nyomon követése ezt a feltételezést alá is támasztja), hogy gyerekkorukban példátlanul kemény bánásmódban részesültek: szüleik vagy a felnőttek bántalmazták őket. Nagyon sok esetben a fizikai bántalmazás magába foglalta a szexuális abuzust is, így az ölés tulajdonképpen bosszú az őket ért sérelmek miatt. Nagyon valószínű az is, hogy a hosszú ideig tartó kiszolgáltatottság miatt az ölés a hatalom miatt olyan mámorító számukra. Ahogy az áldozatok megkínzása, vagy a szexuális erőszak is a hatalom, a dominancia, az "istenlét" megkóstolása miatt olyan gyakori a gyilkosság elkövetése előtt.


Hasfelmetsző Jack

Az egyik legismertebb és valójában a mai napig mégis "ismeretlen" sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack Angliában szedte áldozatait. Úgynevezett "tisztogató" gyilkos volt, aki a romlott, a társadalom legalján tevékenykedő, züllött prostituáltak között végzett mészáros munkát.

www.wikipedia.org
www.wikipedia.org


Tizennégy gyilkossággal vádolták Hasfelmetszőt, de úgy tűnik, a mindössze három hónapig tartó rémuralma alatt valójában öt nővel végzett kegyetlenül. A nőket - innen a név is - tulajdonképpen még élve kizsigerelte. A hatalmas felháborodást és nem kevesebb félelmet kiváltó gyilkosságsorozat elkövetőjét azonban soha nem sikerült beazonosítani, bár sokan úgy vélték, hogy a gyilkos az uralkodó család köreiből került ki, (Clarence herceg, VII. Edward király legidősebb fia) - és éppen ezért, a védett státusz miatt nem sikerült soha kézre keríteni.

Domboldali fojtogatók

A hetvenes évek végén közösen követte el rémtetteit Los Angelesben egy olasz unokatestvérpár: Kenneth Alessio Bianchi valamint Angelo Buno. A "rémtestvérek" "domboldali fojtogatóként" híresültek el, és nagy valószínűség szerint több mint tizenhat kislány és nő brutális meggyilkolása írható a számlájukra. Kenneth-nél tetten érhető a rémületes gyerekkor és az azt követő kilátástalan és sivár felnőttlét, így magyarázatot találhatunk a tetteire. Ugyanakkor az idősebb unokatestvér, Angelo, egyszerűen szadista volt, aki élvezetét lelte a gyereklányok és a nők gyötrésében és megölésében. Mindketten életfogytig tartó büntetést kaptak, annak ellenére, hogy Kenneth-ről közben kiderült, több személyisége is van, és tulajdonképpen nem volt beszámítható a gyilkosságok elkövetése során.

A Szürke ember, aki gyerekeket evett

Az 1920-as évek végén szedte áldozatait a "Szürke ember", az az idős és barátságos álarcot hordó férfi, Albert Fisch, aki New Yorkban nem csupán megölte gyermekkorú áldozatait, de jó étvággyal el is fogyasztotta őket. Elhíresült levelében egy angyali szépségű tízéves kislány megöléséről és felfalásáról számol be kegyetlen részletességgel az áldozat édesanyjának: "Ficánkolt és harapott, de én megfojtottam, apró darabokra vágtam és megfőztem... Finom puha lett a kis feneke a sütőben..."

www.wikipedia.org
www.wikipedia.org


A barátságos külsejű, szimpatikus úriembernek látszó férfiről a közvetlen szomszédai sem sejtették, hogy tulajdonképpen szörnyeteg. Albert Fisch íráskényszerben is szenvedett, így a későbbiek során írásai alapján beazonosíthatóak lettek rémtettei. A feljegyzéseiben módszerei mellett azonban arról is beszámolt, hogy mi vezette el az emberi hús élvezetéig. Arra hivatkozik, hogy egyik lakóhelyén egy szomszédja, aki az 1800-as évek legvégén Kínában élt, nagy éhínséget élt át, és ott szokott rá a "gyerekhúsra". Albertet ezek a történetek csigázták fel, s - szerinte - ez vezetett áldozatainak, többek között Gracie-nek a halálához. 1936-ban villamosszékben halt meg. Kivégzése előtt ezt mondta a szadista kannibál: "Ez az élvezet az egyetlen, amit még nem próbáltam ki."

A homoszexuális gyilkos bohóc

A gyilkos bohóc jelzővel illették John Wayne Gacyt, akit szinte mindenki kedvelt környezetében, hiszen a sikeres üzletember szabadideje jelentős részében a helyi kórház gyerekosztályán vidította fel a kis betegeket. Szabadideje másik részében viszont több mint harminc fiatal fiú életét oltotta ki a valójában vérszomjas és homoszexuális késztetéseit halálos módon megélő sorozatgyilkos.

www.wikipedia.org
www.wikipedia.org



Áldozatait haláluk előtt brutálisan megkínozta, megerőszakolta, majd megfojtotta. Kevés áldozata élte túl a vele való találkozást, ám egy fiatal fiúnak mégis megkegyelmezett a Bohóc, "csak" megerőszakolta, de aztán futni hagyta Jeffrey Ringallt, aki később koronatanúvá vált a "Bohóc" elleni perben. Áldozatai egy részét a saját háza padlója alá temette, de néhány fiút a közeli, Des Plaines folyóba dobta.

Pándy András - vérfertőző szexuális aberráció

Magyar származású sorozatgyilkost is számon tart a kriminológia: egyik leghírhedtebb "gyilkosunk" Pándy András, aki egyik lányával, Pándy Ágnessel közösen követte el rémtetteit Belgiumban. Bár a tárgyalások alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a lány szinte teljesen apja szadista uralma alatt vett részt testvérei, mostohaanyja és saját édesanyja meggyilkolásában, tettei olyan borzasztóak voltak, hogy a bíróság 21 év börtönbüntetésre ítélte a nőt.

A gyilkosságok hátterében a férfi vérfertőző szexuális kicsapongásai álltak, hiszen az összes saját, valamint nevelt lányait (Ágnest is) többször kegyetlenül megerőszakolta. A lányok nagykorúvá válása után tartani kezdett attól, hogy napvilágra kerülnek rémtettei, és úgy döntött, a legbefolyásolhatóbb lánya segítségével egyszerűen megszabadul az áldozataitól. Fiainak és mindkét feleségének szintén a büntetéstől való félelme miatt kellett meghalniuk, hiszen tanúi voltak az évekig tartó szexuális terrornak.

A sátán megszemélyesítője: Charles Manson

Charles Manson, bár bizonyíthatóan önkezével soha nem ölt meg senkit, mégis sok ember halála írható a számlájára. Többek között Sharon Tate filmszínésznő (Roman Polanski filmrendező felesége) meggyilkolása is (1969). A fiatal nőt három másik barátjával együtt brutális módon végezték ki. Tate kisbabát várt, a szülés előtti hetekben járt, de hiába könyörgött támadóinak, hogy engedjék megszülni a kicsit: tizenhat késszúrással végeztek vele és a méhében lévő egészséges kisfiúval is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP



A Sátán megszemélyesítőjeként is számon tartott Manson, akit prostituált anyja egy alkalommal egy pohár sörért adott el, jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti ugyan, de fontos tudni, hogy 2012-ben akár szabadulhat is... a felülvizsgálat időpontja ugyanis éppen jövőre érkezik el.

Egy igazi vérszívó: 9 férfit ölt meg a pénzéért

Pándy Ágnesen kívül persze akad még más női sorozatgyilkos is: Kaliforniában szedte áldozatait a fiatal korában kifejezetten csinosnak, szexinek tartott Dorothea Helen Gray. A nő igazi vérszívó volt: bárokban szemelte ki leendő áldozatait, majd amikor célt ért - a férfi gondjaiba vette, összeházasodtak, vagy összeköltözött a mutatós nővel, ő egyszerűen megölte éppen aktuális párját. A gyilkosság előtt azonban gondosan megszerezte aktuális áldozata javait, és ha nem ment szép szóval, akkor képes volt bármilyen okiratot és aláírást hamisítani, hogy az élettárs halála után újabb vagyonnal gazdagodjon. A jelenleg is életfogytig tartó büntetését töltő Dorothea kilenc férfit ölt meg, de csak három miatt tudták elítélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.