cisztás fibrózis genetikai betegség örökletes betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyermekkora óta súlyos beteg és folyamatos kezelésekre kell járnia Cassie Hawthorne-nak, akit azonban ez sem tarthatott vissza attól, hogy sikeres modell legyen.

A 22 éves cisztás fibrózisban szenvedő Cassie Hawthorne éppen egy kórházi kezelésre érkezett a Birmingham Children's Kórházba, amikor egy fotós kiszúrta szépségét, és elhívta egy próbafotózásra a stúdiójába. "Amikor megkaptam az első modellmunkámat, olyan érzés volt, mintha egy álom vált volna valóra, és én is olyan lennék, mint bármely más fiatal" - tette hozzá Cassie. A fiatal lány modellkedés közben teljesen meg is feledkezik a betegségéről.



Cassie állapotát nagyon korán, már kéthetes korában diagnosztizálták, majd napi 3 órás gyógytornán és légzőgyakorlaton, valamint egyéb kezeléseken kellett részt vennie. Azóta bár ritkábban, de a mai napig állandó orvosi felügyeletre van szüksége. Folyamatosan kezelésekre jár, ahol ellenőrzik a súlyát és a tüdőkapacitását, valamint ha szükséges, intravénás antibiotikumot is kap. "A modellkedés tökéletes, mert hozzá tudom igazítani a kezeléseimhez, és egyébként az állapotom semmi problémát nem okoz a fotózásokon."

A lány édesanyja azonban nagyon aggódik érte, de Cassie minden lépését támogatja. Cassie ugyanis sosem hagyta, hogy betegsége bármiben is meggátolja. Amikor csak teheti, utazik, és szeretné bejárni a világot. "Mindig egy hátizsáknyi gyógyszerrel indulok, és előre felírom a repterek közelében lévő kórházak elérhetőségeit" - mondta a modell.

Cassie emellett lelkes támogatója a cisztás fibrózissal kapcsolatos rendezvényeknek, ahol felhívják az emberek figyelmét erre a nem is olyan ritka betegségre. "Ez a betegség sokkal gyakoribb, mint azt az emberek gondolják. Ráadásul alig ismerik, például sokan azt hiszik, hogy fertőző, pedig nem. Remélem, hogy a modellkedés segít felhívni ezekre a betegekre a figyelmet."

A cisztás fibrózis:

A cisztás fibrózis a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével járó, örökletes genetikai rendellenesség. A betegeknél a tünetek nagyon különbözőek és eltérő súlyosságúak lehetnek. Jellegzetesen a tüdő, orr- és melléküregei, hasnyálmirigy, máj, emésztőrendszer, az izzadságmirigyek és nemi szervek károsodásához vezet. Főként súlyos légúti és emésztési problémákat okoz. Európában körülbelül minden 10.000 újszülöttből 4 érintett, azonban egyelőre még nem gyógyítható. A betegeknek egész életükben kezelésekre kell járniuk, ami javíthatja az életminőségüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.