Krónikus orrdugulás - mi okozhatja?

2011.06.30. 10:31

A krónikus orrdugulás a gyakori náthás panaszok mellett az allergia tünete is lehet, sok esetben mégsem ez áll a háttérben. Krónikus panaszok esetén javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert a túlzott orrcsepp használat csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

Thinkstock

Az orrdugulás anatómiája

Az orrüreg elsődleges feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása valamint tisztítása, melyhez nagy nyálkahártya felületre van szükség. A melegítést és a párásítást is bő érhálózattal éri el a szervezet. Ez az erekben bővelkedő nyálkahártya az, ami a legkisebb gyulladásra is jelentős térfogat növekedéssel válaszol, ezzel elzárva a levegő útját.

Az orrcsepp is gátolt orrlégzést okoz

"Az orrcseppek a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést. A készítmények használatával az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, ilyen módon az érintett területen csökken a véráramlás, s az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken. A készítmények huzamosabb időn át történő alkalmazásával azonban épp ellenkező hatást érhetünk el. Az orrcseppek a gyors és látványos hatásuk miatt sajnos kedveltebbek a kelleténél, és a praxisban nagyon sok esetben látunk általuk tönkre tett, már orvos által is nehezen kezelhető nyálkahártyát" - figyelmeztet dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez. A recept nélkül kapható orrcseppek használata a betegtájékoztatóban leírt időn túl tehát nem javasolt.

Thinkstock

A 3 leggyakoribb kiváltó ok

A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip, vagy heveny felső-légúti gyulladások lehetnek. Az allergiás panaszok enyhítésére a szakorvos által felírt, receptre kapható szerek nyújtanak hosszú távú megoldást.

Az orrpolip és az orr-melléküregeket érintő krónikus gyulladások diagnosztizálásában nyújtanak segítséget az olyan vizsgálati eszközök, mint a röntgen, vagy CT vizsgálat. Segítségükkel képet kaphatunk az érintett szervek állapotáról, és meghatározható az orrdugulást kiváltó ok is.

Az orr-melléküregek gyulladásának hátterében rendszerint felsőlégúti fertőzés, általában banális nátha áll, de szénanátha és a felső fog gyökerének gyulladása is okozhatja. A orrdugulás kezelése ilyen esetekben tehát komplex módon, a kiváltó okok megszüntetésével valósulhat meg.

A polipok és megnagyobbodott orrkagylók okozta orrdugulás kezelésében pedig a polipok eltávolítása, az orrkagyló kisebbítése játszik központi szerepet.

A pollenek allergiás asztmát is okozhatnakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110620-a-pollenek-allergias-asztmat-is-okozhatnak.html Hogyan védjem a szemem, ha allergiás vagyok?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110620-hogyan-vedjem-a-szemem-ha-allergias-vagyok.html A leggyakoribb allergiák Magyarországonhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-a-leggyakoribb-allergiak-magyarorszagon.html 5 tipp, ami segít, ha allergiás a kicsihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-allergias-gyerekek-segits-megerteni-a-betegseget.html 10 súlyos tünet, amit az allergia okozhathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-10-sulyos-tunet-amit-az-allergia-okozhat.html Amikor a gyógyszerek már nem használnak - Az allergia lelki okaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110516-amikor-a-gyogyszerek-mar-nem-hasznalnak-az-allergia-lelki.html 3 tévhit az allergia kezelésérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-tenyek-es-tevhitek-az-allergia-kezeleserol.html
allergiaorrpolipkrónikus betegség