Csodaszer? Soha nem gondolnád, mi mindenre jó a botox!

ideg izzadás migrén botox fogcsikorgatás kopaszodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A botox hajdanán a híresek és gazdagok kiváltságának számított, de napjainkban az elvégzett kezelések csupán fele szolgál ránctalanítás céljára. A botoxinjekciót számos betegség, többek között a migrén, a fogcsikorgatás és az extrém izzadás kezelésére is felhasználják, sőt a szer még a sokkal súlyosabb szklerózis multiplex és újszülöttkori agysérülés tüneteinek enyhítésére is képes. Amint az alábbiakban ki fog derülni, meglepő módon még a kopaszodás ellen is felhasználják.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció


Migrén

A nagy-britanniai Bedale-ből származó 27 éves Elaine Ransome azt állítja, a botox vetett véget egy évig tartó szörnyű migrénjének. Egyelőre nem tisztázott, hogyan segít a botox legyőzni ezeket a súlyos és hosszan tartó fejfájásokat, de valószínűleg az agyba továbbított fájdalomjelek gátlása révén fejti ki hatását. Elaine egy éven át küzdött hiába a migrénnel. Ez idő alatt több specialistánál is járt, különféle gyógyszereket szedett, sőt még az akupunktúrát és a masszázst is kipróbálta. Tavaly júniusban aztán annyira súlyossá vált a helyzet, hogy fel kellett adnia az állását. Az év végén az egyik orvos botoxkezelést javasolt, amit márciusban meg is kapott a fejébe és a vállába. Egy héttel később már érezte is a változást. Igaz, hogy a hatás csak néhány hónapig tart, de a botoxnak köszönhetően Elaine legalább visszatérhetett a majdnem normális életéhez.



Extrém izzadás





Szklerózis multiplex




Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció


Pirulás

A botoxban lévő toxin gátolja a jeleket az idegsejtek között, és megakadályozza a pirulást. A Svédországban kezelt 800 beteg 85 százaléka elégedett az eredménnyel.

Fogcsikorgatás

Az emberek egynegyede csikorgatja a fogát álmában. A rendellenességet általában stresszkezeléssel és fogvédővel kezelik, a legújabb lehetőséget azonban a botox jelenti, amely gátolja bizonyos vegyületek felszabadulását az ideg és az izom találkozásánál, így az izomműködésre sarkalló jel nem továbbítódik, és az izom elernyed.

Kopaszodás

A botox a foltos kopaszodás (alopecia areata) kezelésében használható fel, melynek során a hajhagymák körül lévő sejtek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek kilökik a hajszálat, és megakadályozzák a haj növekedését. A hajhagymák azonban életben maradnak, és amennyiben a megfelelő jelzést kapják, képesek a normális hajnövekedésre. A botox gátolja a káros vegyületek termelését, így újra lehetővé teszi a hajnövekedést.

Tipp! Kirstie Alley hihetetlen fogyása, 20 évet fiatalodott a 60 éves színésznő! Kattints a képgalériáért!




Hogyan segít az agykontroll a gyógyulásban?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110920-hogyan-segit-az-agykontroll-a-gyogyulasban.htmlSzokatlan baleset - Hüvelykujja helyére műtötték a nagylábujjáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110919-szokatlan-baleset-huvelykujja-helyere-mutottek-a-nagylabujjat.htmlSzülei sokkot kaptak, mikor megszületett - ma pedig imádják a fiúk! Fotókhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-15-evig-keptelen-volt-mosolyogni-a-cisztaktol-most-pedig.htmlNagy árat fizethetsz az ujjszopásért!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110914-nagy-arat-fizethetsz-az-ujjszopasert.htmlEgészséges vagy önpusztító? 7 sztárpár, akiktől tanulhatunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110915-egeszseges-vagy-onpusztito-7-sztarpar-akiktol-tanulhatunk.htmlVolt, amikor 40 kiló sem volt - 33 éves korára öregasszonynak néz ki az anorexiából gyógyult lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-tulelte-az-anorexiat-de-soha-nem-elhet-mar-teljes-eletet.htmlÉld át velünk! Ilyen érzés egy óra hipnózisbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110907-eldd-at-velunk-ilyen-egy-ora-hipnozisban.htmlPajzsmirigy-daganattal műtötték Peller Mariannthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110913-pajzsmirigydaganattal-mutottek-peller-mariannt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.