20 éve él HIV-vírussal a híres sportoló - mégis egészségesebb, mint valaha

immunrendszer sportoló AIDS Magic Johnson HIV
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sporttörténelem egyik legmegrázóbb bejelentését tette pontosan húsz évvel ezelőtt, 1991. november 7-én Magic Johnson, a Los Angeles Lakers akkor 32 éves, ereje teljében lévő kosárlabdázója. A világ egyik legjobb kosarasa könnyek között tudatta a világgal, hogy vérében hordozza az AIDS kórokozóját, a HIV nevű vírust.



AFP
AFP


Mégis mi lehet a magyarázat erre a jelenségre, mikor az orvosok elmondása alapján Johnson ugyanazokat a fajta gyógyszereket szedi betegsége kezelésére, mint bármelyik másik, HIV-fertőzött páciens a fejlett országokban, illetve Afrika és Ázsia szegényebb államaiban, ahol a betegség ma is folyamatosan terjed?

"Véleményem szerint semmi különös nincs Magic Johnson esetében. Számos olyan HIV-fertőzöttről van tudomásunk, akik húsz, vagy akár harminc évvel a fertőzés után is teljes életet élnek" - mondta Spencer Lieb, epidemiológus, a Floridai HIV- és AIDS-kutató Központ koordinátora. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) becslése alapján körülbelül 1,2 millió HIV-fertőzött ember él az Egyesült Államokban, de mindössze 20 százalékuknak van csak tudomása betegségükről. Amerikában évente megközelítőleg 50 000 ember fertőződik meg, és több mint 1800-an halnak meg a betegség következtében.

Nagyon leegyszerűsítve az AIDS egy olyan állapot, amit a HIV-fertőzés idéz elő hosszú távon, hosszabb, rövidebb idő után. Az AIDS, vagyis a szerzett immunhiányos tünetcsoport önmagában nem betegség, hanem különféle úgynevezett opportunista fertőzések együttese. AIDS-es betegek nem képesek védekezni az úgynevezett opportunista (csak az immunrendszer károsodása esetén fellépő) fertőzések ellen, mivel a HIV-fertőzés tönkretette az immunrendszerüket.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.