daganatos betegségek fertőzések fogínybetegség fogápolás fogmosás rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók állítása szerint a fogmosás összefüggésben áll a rákos megbetegedésekkel: az alapos fogmosás csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát, tehát az alapos és hatékony fogápolás megoldás az idő előtti elhalálozásra.

Kutatások szerint minden ötödik daganatos megbetegedést fertőzéseses gyulladás okoz. Az ínybetegségek többségét a dentális pakk idézi elő, amely egy, a fog felületén folyamatosan képződő ragacsos vékony fehér réteg. Ez a lepedék a nyál, az ételmaradék és a baktériumok együttes hatásaként alakul ki a fogfelszínen, illetve a fogak és az íny találkozásánál. A lerakódó lepedék révén foltok képződhetnek a fogakon.

Thinkstock
Thinkstock

Ennek némiképp ellentmond egy svéd kutatás, amely szerint nem feltétlen van összefüggés a dentális pakk gyulladások és a rákos megbetegedések között. De az továbbra is bizonyított, hogy az ínyfertőzések, krónikus betegségekkel nagyon is összefüggésben vannak, főként a szívbetegségekkel.

Rossz leheletet, foltos fogakat és szájrákot okoz a szájvíz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110414-rossz-leheletet-foltos-fogakat-es-szajrakot-okozhat-a-szajviz.htmlSokkot kaptak a szülők: fogakkal született egy kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110824-sokkot-kaptak-a-szulok-fogakkal-szuletett-egy-kislany.htmlSzétrobbant a 27 éves Kylie mellimplantátumahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120612-szetrobbant-a-27-eves-kylie-mellimplantatuma.htmlSzemek nélkül született egy kisfiú - mégis képes érzékelni a fénythttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120608-szemek-nelkul-szuletett-egy-kisfiu-megis-kepes-erzekelni-a.html8 tipp a gyönyörű és egészséges fogakérthttp://www.life.hu/tested-lelked/20110414-10-tipp-a-gyonyoru-es-egeszseges-fogakert.htmlHihetetlen! Kifejlett fogakkal született egy kisfiú - fotó!http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110115-kifejlett-fogakkal-szuletett-egy-kisfiu.htmlrák

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.