veszély a nap cikke étrendkiegészítő táplálkozás Talmácsi Gábor egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talmácsi Gábor nemrég ijesztő allergiás tünetekkel került kórházba, melyet egy táplálékkiegészítő okozott. Bár ezek a szerek legtöbbször hasznosak, egyes fajtáiknál nem tudhatjuk, pontosan mi is került a dobozba. Ez pedig akár életveszélyes is lehet. A Life.hu utánajárt a témának.

Edzésről a kórházba

Talmácsi Gábor épp a Superbike-világbajnokság Supersport kategóriájának 2013-as versenyeire készült, amikor a konditermes edzésről mentővel kellett a kórházba szállítani. A roham oka egy reggel bevett táplálékkiegészítő volt, amely - bár antiallergénként volt hirdetve - mégis tartalmazott némi propoliszt, melyre Gábor allergiás. A tünetek csak később, az edzőteremben jelentkeztek: a versenyzőnek viszketett a szeme, ijesztően feldagadt az arca, és légzési nehézségei is támadtak, így azonnal mentőt hívtak hozzá. A kórházban csak éjfél körül szűntek meg Gábor panaszai, de a döbbenet jóval tovább megmaradt: a versenyző kifejezetten ügyel arra, hogy megfelelő, biztonságos készítményeket szedjen, és mindennek pontosan utánanéz. Itt azonban a körültekintés sem segített, ráadásul az orvosok is megerősítették, hogy az ilyen roham akár életveszélyessé is fajulhatott volna.

Thinkstock
Thinkstock

A természetes szerek is veszélyesek lehetnek

A különböző multivitaminok, izomfejlesztő szerek vagy más táplálékkiegészítők csak az Egyesült Államokban évi 23 milliárd dollárnyi hasznot hoznak a gyártóknak, így hatalmas üzletről beszélhetünk. A természetes anyagból készült szerekkel kapcsolatban ráadásul a legtöbb ember nem érez bizalmatlanságot, sőt: azt gondolják, ezeket mellékhatások és korlátozás nélkül szedhetik. Az igazság elég messze áll ettől: nem egy készítmény lehet májkárosító hatású, tartalmaz allergén anyagokat vagy tiltott gyógyszereket. A táplálékkegészítők ellenőrzése pedig egyszerűen hiányos: az amerikai piacon húszezer féle táplálékkiegészítő közül az Élelmiszert- és Gyógyszert Ellenőrző-Engedélyező Hivatal, az FDA szerint csak negyvenhatnak van elfogadható biztonsági adata. A forgalomba kerüléshez nem kell szigorú ellenőrzésen átesniük. A bejelentési folyamatban a termék összetételét még az EU területén sem minden esetben vizsgálják meg alaposan, így bármi megbújhat észrevétlenül. Így történhet meg, hogy az akár doppingszereket is tartalmazó étrendkiegészítőkhöz is legálisan hozzáférhetünk mi magyarok is, és a gyártók azt az összetevőt titkolják el, amelyiket csak akarják.

Hazánkba is jutott az életveszélyes DMAA-ból

A táplálékkiegészítők másik veszélye az, hogy sokszor nem lehet tudni, más ételekkel, italokkal vagy gyógyszerekkel együtt szedve hogyan viselkednek. Nemrég tiltottak be 36-féle sportolás előtt használható szert, melyek mindegyike DMAA-t, azaz 1,3-dimethylamylaminet, az amfetaminhoz hasonló vegyületet tartalmazott. Ez az anyag koffeinnel együtt súlyos szívbetegséget, szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat. Bár az amerikai hatóságok már betiltották ezeket, Magyarországon is került belőlük forgalomba, így az ÁNTSZ is vizsgálatot indított.

Thinkstock
Thinkstock

Hogyan kerüljük el a veszélyes szereket?

Ha sem allergiás reakcióra, sem szívbajra nem vágyunk, nemcsak alaposan el kell olvasnunk minden termék apróbetűs feliratát, de figyelnünk kell az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapját is, ahol számon tartják a bejelentett készítményeket. Ha az eltitkolt összetevőktől tartanánk, akkor csak megbízható forrásból vásároljunk, és kizárólag olyan szert, amit elláttak megfelelő helyesírású magyar tájékoztatóval. Ha egy terméket csodaszerként reklámoznak, ráadásul úgy, hogy sem a gyártó, sem a forgalmazó elérhetősége nincs feltüntetve, az minden esetben gyanús. Vásároljunk inkább megbízható gyártóktól, melyek évek óta biztonságosan forgalmaznak étrend-kiegészítőket, és elvégeztetik a szükséges vizsgálatokat. A legbiztosabb megoldás pedig az, ha étrendkiegészítők helyett inkább megfelelően táplálkozunk.

Megrövidítheti a péniszt a prosztatarák kezelésehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130107-megroviditheti-a-peniszt-a-prosztatarak-egy-tipusu-kezelese.htmlButábbak vagyunk, mint kétezer évehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130107-a-digitalis-technikai-vivmanyokkal-az-emberiseg-onallosaga-es-tudasa-hatterbe.htmlÍgy védd meg a gyermeked a zoonózistólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130107-hazikedvenc-a-csaladban-igy-vedd-gyermeked-az-allatrol-emberre-terjedo.htmlTévhitek a fogamzásgátlókrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130104-tevhitek-a-fogamzasgatlokrol-kell-szunetet-tartani-szedes-kozben-a-.htmlDaganat nőtt a cigin - Borzalmas videó járja körbe a világothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130104-rakos-daganat-a-cigarettan-drasztikus-es-ijeszto-dohanyzasellenes-kampanyt.html114 évesen elhunyt az USA legidősebb polgárahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130106-114-evesen-elhunyt-az-egyesult-allamok-legidosebb-polgara-mamie-rearden.htmlAz intim mosakodók veszélyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/20130103-az-intim-mosakodoszerek-artalmasak-e-jobb-e-a-szappan-es.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.