a nap cikke gyermekvállalás terhesség fogamzásgátlás fogamzásgátló szer fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óvszer vagy tabletta? Ezt a sokaknak ismerős kérdést mára rég túlhaladtuk. Napjainkban több új, modern fogamzásgátló eszköz közül válogathatsz, melyek egy része már hazánkban is elérhető. A Life.hu bemutatja a legnépszerűbbeket.

Hüvelygyűrű

Az egyik legismertebb tabletta-helyettesítőt, a hüvelygyűrűt Magyarországon is egyre többen használják. Nagy előnye az, hogy egy hónapban csak egyszer kell törődni vele: a rugalmas, átlátszó gyűrűt a menstruáció első napján helyezik a hüvelybe. Mivel hormontartalmát lassan üríti a szervezetbe, egész hónapban megakadályozza az ovulációt. Fontos tudni, hogy bár hatását nem befolyásolják az emésztési panaszok, és a májat sem terheli, attól még ugyanolyan hormontartalmú eszköz, mint a fogamzásgátló tabletta, így ugyanolyan rizikófaktorokat is hordoz magában. Feledékenyeknek viszont tökéletes megoldás, hiszen csupán három hét után kell eltávolítani, majd az egyhetes szünet alatt jelentkezik a havi vérzés. Az ára kissé borsos: egy gyűrű 3-4000 forintba kerül, vény nélkül nem kapható, tehát rendszeresen nőgyógyásszal kell feliratni.

Thinkstock
Thinkstock

Éva (30):

"Fogamzásgátló tablettáról tértem át a hüvelygyűrűre, és beletelt pár hónapba, mire rájöttem, hogyan lehet megfelelően használni. Volt, hogy az illemhely használatakor okozott gondot, volt, hogy a barátom érezte, így egy ideig szeretkezések előtt kivettem, majd később visszatettem. A tampon használatát is megnehezítette, így inkább áttértem a betétekre. Ezeket leszámítva viszont teljesen meg vagyok vele elégedve, még így is jobban jártam, mint a tablettával, amit gyakran elfelejettem bevenni. Kényelmes kis eszköz, csak meg kell tanulni használni."

Implantátum

A hosszú távú megoldások híveinek találták ki a fogamzásgátló implantátumot: a pici kis pálcát a felkar bőre alá helyezik, ahol három éven át folyamatosan bocsátja ki magából a hormonokat, és akadályozza meg a teherbeesést. Hátrányai viszont a hormontartalma miatt ugyanazok, mint a tablettáé vagy a hüvelygyűrűé. Így a trombózisveszéllyel vagy a különböző májbetegségekkel küzdők ugyanúgy nem használhatják, és a szokásos mellékhatások is jelentkezhetnek. A mindennapokban viszont valóban nem kíván odafigyelést, és igen tartós megoldás. Használatához nőgyógyászati konzultáció és recept szükséges, ára pedig, ha a három évnyi folyamatos használatot nézzük, nem is olyan borsos: harmincezer forint körül mozog. Másik nagy hátránya, hogy hazánkban egyelőre nem kapható.

Hormontapasz

Ismét egy hormontartalmú eszközről van szó, de ez a nikotintapaszhoz hasonlóan a bőr felsértése nélkül használható. Ösztrogén- és progeszteron-tartalma folyamatosan szívódik fel, így a szokásos módon gátolja a peteérést. A bárhová felragasztható kis tapaszt hetente szükséges cserélni, majd 21 napos folyamatos használat után minden hónapban egy hét szünetet kell tartani. Hátránya, hogy viszonylag nagy méretű, 4,5 × 4,5 centiméteres, így feltűnő lehet, ráadásul - bár elvileg nyugodtan lehet vele fürdeni és strandolni is - folyamatosan figyelni kell, nem engedett-e a ragasztó. Magyarországon, hasonlóan az implantátumhoz, egyelőre ez sem kapható.


Injekció - csak idősebbeknek

Idősebb, gyermekes anyukáknak ajánlják a három havonta beadandó injekciót, mely nagy mennyiségben egyféle hormont, progesztagént juttat a szervezetbe. Ez hatásosan akadályozza meg a teherbeesést, viszont komoly mellékhatással járhat, többen gyakori vagy egyszerűen kimaradó vérzést tapasztaltak. De éveken át alkalmazva a méhnyálkahártyát is károsítja. Legsúlyosabb mellékhatása pedig a termékenységgel kapcsolatos: hatása elmúltával akár fél évbe is beletelhet, mire visszatér a fogamzóképesség, így fiatal lányoknak egyáltalán nem ajánlott. Az ára viszont kedvező: egy injekció csupán háromezer forintba kerül.

Thinkstock
Thinkstock

Ambuláns petevezeték-elkötés

Azok a többgyermekes családanyák, akik lezárták életük egy szakaszát, és biztos terméketlenségre vágynak, gyakran elköttetik a petevezetéküket. Ma már ugyan laparoszkópiás eljárásban végzik, de a beavatkozás így is megterhelő a szervezet számára - no és visszafordíthatatlan. Nemrég viszont megtalálták egy kevésbé megterhelő alternatíváját: a 35 perces, hüvelyen keresztül végzett ambuláns eljárás során két pici eszközt ültetnek a petevezetékekbe, melyek körül három hónap alatt hegszövet képződik. Altatásra és vágásra tehát nincs szükség, így sokkal egyszerűbb elvégezni, viszont hatása ugyanolyan visszafordíthatatlan. Hazánkban még nem végeznek ilyen beavatkozást.

Nőgyógyászok szerint nálunk még mindig a fogamzásgátló tablettákat és a spirált kérik leggyakrabban, az injekciót körülbelül a páciensek egy-öt százaléka igényli, míg a hüvelygyűrűt már húsz százalékuk ismeri és használja rendszeresen. Az implantátum és a tapasz iránt pedig még elméleti érdeklődés sincs.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.