veszélyes anyagok gyerekorvos védőoltás higany influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikában már húsz gyermek életét vette el, de Európában is tombol az influenzajárvány. Az egyetlen hatásos védekezés az oltás, hazánkban viszont sokan továbbra sem hisznek hatásosságában. Az idei járvány agresszivitásáról, illetve az oltás szükségességéről dr. Szigeti Éva gyermekorvos beszélt a Life.hu-nak. 

Egyre nő a fertőzöttek száma

Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb influenzajárványa tombol Amerikában: rengeteg a beteg, és már húsz gyerek vesztette életét a szövődmények miatt. A szokásosnál korábban jelentkező járvány miatt az idei évre gyártott oltóanyagok 95 százalékát már beadták az embereknek, de így is egyre nő a fertőzöttek száma, Boston polgármestere még a szükségállapotot is bejelentette. A város vezetője mindenkit arra kért, oltassa be magát minél előbb, és ha megbetegedett, szigorúan maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat. De nemcsak a tengerentúlon, hanem Európában is egyre többen jelentkeznek az orvosnál influenzával, és tíz országban már kiterjedt járványról számolnak be.

Oltassunk, vagy ne?

Mivel a teljes elszigetelődésen kívül az oltás jelent egyedül biztos védelmet, joggal merül fel a kérdés, hogy beoltassuk-e a gyermekeinket influenza ellen. A kérdésben nemcsak a szülők, de maguk az orvosok sem értenek egyet, ahogyan abban sem, hogy a magyar vagy a külföldi gyártású oltás ajánlott-e.

Thinkstock
Thinkstock


Az oltás ellenzői a mellékhatásoktól tartanak

Egyre több szülő mondja ki kereken: semmiféleképpen nem oltatja be gyermekét influenza ellen, épp elég a kötelezően beadandó oltásokat végigszenvedni. Attól tartanak, hogy az oltóanyagot kísérő egyéb vegyületek hatásait az orvosok elbagatellizálják, miközben azok akár súlyos károkat is okozhatnak. Egyik fő érvük a higany, mely egyesek szerint kapcsolatba hozható az autizmus kialakulásával, de szó esik a korábbi védőoltásokban használt thimerosal nevű anyagról is, melyet húsz év kivontak a forgalomból - kiderült, hogy hosszú távú agykárosodást okozhat. Elrettentő példaként pedig itt van a 41 éves Veronika, aki az influenza elleni oltás után bénult le szinte teljesen. Az oltás ellenzői az immunrendszer természetes erősítésében bíznak, mely elegendő a fertőzés elkerüléséhez. Legfontosabb eszközeik a helyes táplálkozás, az immunrendszert stimuláló D-vitamin, illetve egyéb táplálékkiegészítők.

Erzsi három gyermeke közül egyiket sem oltatta be:

"Nem oltatjuk be magunkat, ahogy eddig sem tettük, hiszen a korábbi influenzajárványokat is átvészeltük gond nélkül. Szerintem korábban sem haltak bele többen vagy kevesebben, csak a gyógyszergyárak keltik a hisztériát, hogy minél több pénzt zsebelhessenek be az oltások után. Az egészséges, jól táplált, megerősített szervezetben bízom, nem az oltásokban."

Thinkstock
Thinkstock

Tedd barátságosabbá az otthonod! - A legjobb tippek itt





Az oltáspártiak szerint előzzük meg, amit lehet

A védőoltások hatásosságában viszont rengetegen bíznak is, hiszen a kötelező oltások segítenek megelőzni azokat a járványokat, melyekbe korábban többezer gyermek halt bele. A hazai influenza elleni oltóanyag gyártója cáfolja, hogy az oltóanyagban lévő etilhigany súlyos károkat okozna, mivel ez nem az a fajta, mely a lázmérőkben is megtalálható, így a vizelettel kiürül a szervezetből. Akik mégis tartanának tőle, azok választhatják a külföldön gyártott, de hazánkban is hozzáférhető oltást, mely teljesen higanymentes. Bár néhány esetben valóban tapasztalni enyhe mellékhatásokat, a pár napig tartó bőrpír vagy izomfájdalom elenyésző az influenza tüneteivel, szövődményeivel szemben. Ki lehet tehát jelenteni, hogy egy súlyos influenzába sokan belehalnak, miközben az oltás mellékhatásai csak keveseknél jelentkeznek: sokkal többet nyerünk azzal, ha beoltatjuk magunkat, mint amennyi kockázatot vállalunk.

Nóra beoltatta hároméves kisfiát:

"Bár magamat eszembe sem jutna, hiszen nem vagyok túl beteges, a fiamat viszont már egyéves kora után beoltattam influenza ellen. Akkoriban esett át az első néhány betegségen, és akkor eldöntöttem, hogy amit lehet, azt igenis előzzük meg, nem akarom Bálintot magas lázban fekve, fájdalmaktól gyötörve látni. Így kapott azóta többek között influenza elleni oltást is, amit idén ősszel megismételtünk. Cseppet sem bántam meg a döntésem, és egyetlen mellékhatását sem tapasztaltuk az oltásnak - igaz, hogy nagyon utánajártam, melyik a legmegfelelőbb készítmény. Mi a külföldit választottuk, és be is jött, még csak lázas sem lett utána."

Mit mond a gyerekorvos?

Dr. Szigeti Éva gyerekorvos véleménye szerint fontos az oltás: "Egy hete kezdtem tapasztalni a praxisomban az influenza megjelenését, de már eleve az amerikai adatok is ijesztőek, hiszen egy megelőzhető betegségnél nyolc százalékos halálozási arány nagyon magas. Azt gondolom, hogy brutális az idei járvány, és úgy tűnik, hogy a tinédzserek a legveszélyeztetettebbek. Bár minden influenzajárvány erős, hiszen ez nem egy elhanyagolható betegség, és nem lehet előre megmondani, kiknél alakulnak ki szövődmények - bár a nagyon picik, a terhes, idős betegek, vagy a valamilyen alapbetegséggel küzdők minden esetben rizikósak. De szövődmények nélkül is súlyos a betegség. Nagyon magas, nehezen csillapítható lázzal jár, a beteg nagyon elesett, köhög, fáj a torka, és mindez sokáig, egy hétig tart. A megelőzéshez nem elég a sok vitamin. A C-vitaminnak is már akkor van értelme, ha elkaptuk a betegséget, mert javít valamit a beteg állapotán. Az oltásnak pedig nem tapasztaltam mellékhatását, annak ellenére, hogy minden évben az egész családot beoltom. A benne található higany káros hatásairól sem tudok, de az biztos, hogy nem ettől lesz valaki autista. Az influenza egy megelőzhető, súlyos betegség, és sosem lehet tudni, kinél jelentkeznek a fatális szövődmények - ezekhez képest az oltás esetleges mellékhatásai elhanyagolhatók."


Lebénult a H1N1-oltástól Veronikahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111121-lebenult-a-h1n1-oltastol-veronika.htmlÚj őrület Hollywoodban: infúzióval juttatják szervezetükbe a vitaminokat a celebekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120620-celebek-intravenasan-juttajak-szervezetukbe-a-vitamint.htmlÍgy fertőznek tünetek nélkül is a nemi betegekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121218-nem-csak-szexualis-kapcsolat-utjan-fertoznek-a-nemibetegek.htmlEurópai átok - ettől a betegségtől szenvedünkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121128-europai-atok-ettol-a-betegsegtol-szenved-mindenki-a-kontinensen.html100 évesnek tűnik a kislány betegsége miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-ritka-borbetegsege-miatt-oregasszonynak-latszik-rancok-boritjak-egy-egyeves-kinai.htmlOltás a dohányzás ellen - egy életre megvéd a nikotin utáni vágytólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120821-dohanyzas-elleni-oltast-kiserleteznek-a-kutatok-amerikaban-egy-eletre.html12 ok, amiért a felnőtteknek is kellenek védőoltásokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-12-ok-amiert-a-felnotteknek-is-kellenek-vedooltasok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.