hajhullás betegség terhesség genetika stressz vitaminhiány fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első reakció a hitetlenkedés, majd a hajszálak számolása után a rettegés a megbélyegző kopaszságtól. A hajhullásnak azonban számos viszonylag veszélytelen és visszafordítható oka lehet, többek között az, hogy lassan tavaszodik.

1. Tavaszi fogyókúra

Február végén, március lején szervezetünk vitamin- és ásványianyag-tartalékai végképp kimerülőben vannak, ami nemcsak közérzetünkön, de hajunk, bőrünk állapotán is megmutatkozik. A nehéz téli ételek okozta zsírpárnácskáktól is ilyenkor kezdünk megszabadulni. A kimerült szervezet azonban sokszor nehezen viseli az újabb megpróbáltatást, és a drasztikus fogyókúrára hajhullással reagál. A fontos tápanyagok hiánya szinte azonnal megmutatkozik a haj állapotán: fénytelen, fakó, töredezett lesz, és sokkal jobban hullik, mint szokott. Az A-, B-, C- és E-vitaminok, illetve a vas, a réz és a cink pótlásával azonban pár hét alatt rendeződhet a normális állapot.

Thinkstock
Thinkstock

Így előzd meg!

Az egészséges táplálkozásnak ebben az időszakban a vörös húsok fogyasztása mindenképpen része kell, hogy legyen, még akkor is, ha fogyókúrázol. Amiatt fontos, mivel így juthatunk megfelelő mennyiségű vashoz és cinkhez. Semmiképp se kezdj átgondolatlan, szigorú fogyókúrába, a hiányzó vitaminokat pedig pótold csírákkal - a napraforgócsíra különösen jót tesz a hajnak és a bőrnek.

2. Terhesség

A hajhullás egyik leggyakoribb oka a várandósság, nemcsak a kilenc hónap alatt, de a szülést követő fél-egy évben is több hajszálat veszíthetünk. Oka legtöbbször a vitamin- és ásványianyaghiány, illetve a progeszteronszint megnövekedése, mely miatt a szokásosnál több hajszál jut nyugvó fázisba.

Így előzd meg!

A különböző, terhesség alatt szedhető vitaminok segítenek megakadályozni a vitaminhiányt, de hajad rövidebbre vágatása is jó szolgálatot tesz ilyenkor.

3. Betegségek és gyógyszerek

Súlyos, hosszú ideig tartó betegségek, lázas állapotok után, melyek legyengítették a szervezet energiaraktárait, szintén könnyen kialakul a hajhullás, ahogy egy rossz fog vagy pajzsmirigyrendellenességek miatt is. Különböző gyógyszerekre is érzékenyek lehetünk: egyes antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók vagy magas vérnyomás elleni szerek szintén gondot okozhatnak, de a túl magas A-vitamin tartalmú étrendkiegészítőkkel sem árt óvatosnak lenni.

Thinkstock
Thinkstock

Így előzd meg!

Ha egy újfajta gyógyszer szedését követően nagyobb arányban tapasztalsz hajhullást, érdemes lecserélni egy másik típusúra. Emellett fontos, hogy ne hanyagold el a fogaidat vagy különböző, betegségre utaló, enyhébb tüneteidet, az időben megkezdett kezelés ugyanis nemcsak a hajadon, de egész szervezeted állapotán is gyorsan javíthat.

4. Genetika

Ahogyan a férfiakét, úgy a nők életét is megkeserítheti a genetikai eredetű, öröklött kopaszodás - a hajhullásos esetek több mint ötven százalékát ez okozza. Míg a férfiak haja V alakban kezd fogyni, addig a nőknél inkább egyenletes hajritkulás figyelhető meg. A hajgyökerek ugyanis egyeseknél öröklötten túlérzékenyek az androgén hormonokra, így a hajhagymák sorvadni kezdenek, végül pedig egyszerűen leállhat a hajtermelés. Legtöbbször a klimax hatására alakul ki, de előfordulhat fiatalabb korban vagy hormonális zavarok esetén is.

Így előzd meg!

A genetikai érzékenységet sajnos nem lehet eltüntetni, de különböző hormontartalmú gyógyszerekkel lelassítható a hajvesztés.

5. Kényelmetlen, szoros frizura

Minden nap rendszeresen ápolod a hajad, különböző pakolásokat is használsz, mégis tele van a hajkefe hajszálakkal? A háttérben a hajhagymákra szokatlanul nagy terhet rovó frizura is állhat: a szoros lófarok, mely erős húzó hatást gyakorol vagy a hajhosszabbítás mind a hajhagymák elerőtlenedését, végül kikopását okozhatja. Viszkető fejbőr, begyulladt, érzékeny hajtövek: ezek azok a jelek, melyeket érdemes komolyan venned, hiszen a kikopott hajhagymákat később már nem pótolhatod.

Így előzd meg!

Egyszerűen ne viselj szoros kontyot, afrofonatot vagy más, megterhelő hajviseletet hosszú távon, törekedj változatos frizurák elkészítésére, és legalább éjszakára hagyd szabadon a hajad.

6. Stressz és feloldatlan feszültségek

Ahogyan a vitaminhiánytól, úgy a tartós stressztől is megbetegedhetünk, és könnyen kialakul a hajhullás is. Egy közeli hozzátartozó halála, tartós munkahelyi vagy családi feszültségek, depresszió vagy megoldatlan lelki problémák mind hajvesztéshez vezethetnek, ahogy a szorongás is.

Thinkstock
Thinkstock

Így előzd meg!

Ez esetben a hajhullás csupán egy a tünetek sorában, mindenképpen az alapevető lelki problémát kell rendezned ahhoz, hogy újra egészséges légy. Ha ez nem megy magadtól, érdemes mielőbb szakértő segítségét kérni.

Mikor beszélünk egyáltalán hajhullásról?

Arról, hogy egészséges vagy már kóros mértékben hullik a hajad, számolással győződhetsz meg: ha a hajkefében több mint száz hajszálat találsz egy fésülködés után, akkor már elkezdheted keresni az okokat. Nézd át fejbőrödet, hogy egyenletes vagy foltos hajhullással állsz-e szemben, és mielőbb fordulj bőrgyógyászhoz, illetve háziorvoshoz: már egy vérvétel is felfedheti a lappangó problémát, a hajszálak mikroszkópos elemzése pedig további okokat tárhat fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.