terhesség menstruáció felvilágosítás szülés anya nemi érés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben a felnőttek körében az első szülés időpontja egyre későbbre tolódik, addig vannak kislányok, akik gyermekkoruk kellős közepén élik át  a terhesség és a szülés megrázó élményét.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Kilencévesen lettek édesanyák

Mint arról már korábban beszámoltunk, január végén először a kilencéves mexikói Dafné sokkolta a közvéleményt, de pár napra rá egy másik kilencéves kínai kislány is világra hozott egy gyermeket. A rokonok csak nem sokkal a szülés előtt vitték be a Csilin megyei Csangcsun kórházba az akkor már nyolc és fél hónapos terhes kislányt, akinél két nappal később megindult a szülés. Az orvosok császármetszéssel segítették világra a 2,75 kg súlyú kisfiút, és úgy tudni, egyelőre az újdonsült anyuka és a baba is jó egészségnek örvend. Az apa kilétét azonban egyelőre ugyanolyan homály fedi, mint azt, hogy a szigorú törvényeiről híres Kínában hogyan eshetett teherbe egy ilyen fiatal kislány.

Thinkstock
Thinkstock

Esküvőről a szülőszobába - 11 évesen

A játékbölcsőt azonban nem csak ennek a lánynak kellett igazira cserélnie: egy 11 éves bolgár lány a saját esküvőjéről esett be a szülészetre hófehér menyasszonyi ruhában, mivel az igen kimondása előtt hirtelen rátörtek a tolófájások. Kordeza Zhelyazkova miután életet adott kislányának, másnap újra az oltár elé állt, majd befejezték az esküvőt, a boldog család legnagyobb megelégedésére. Az ottani roma kultúrában ugyanis nem számít ritkaságnak a 12-13 éves korban kötött házasság és annak egyenes hozadéka, a gyermekáldás - Kordeza újdonsült anyósa is ennyi idősen szülte meg a ma már 19 éves fiát.

Az ifjú anyuka cseppet sem tűnt riadtnak a felelősségtől, és már most kötődik a kis Violetához: "Most már nem fogok játékokkal játszani, új játékom van. Olyan gyönyörűszép, nagyon szeretem. Most már Violeta a kisgyerek, nekem fel kell nőnöm" - mondta korát meghazudtoló érettséggel az őt faggató újságíróknak, és azt is hozzátette, hogy az anyaság miatt iskoláit sem fejezi majd be. A pár egyébként egy játszótéren ismerkedett meg egymással, majd pár hét múlva már meg is fogant a kislányuk. "Nekünk nem voltak szexuális felvilágosító óráink, nem tudtam, mitől lesz terhes valaki. Fiúm se volt még soha, és az óvszerről se hallottam. Azt se tudtam, hogy terhes vagyok, míg a nagymamám észre nem vette, hogy meghíztam. Én azt hittem, csak túl sokat ettem" - számolt be az előzményekről a kislány. Az ifjú pár boldogságát csupán egy dolog árnyékolja be: az apára akár hatéves börtön is várhat amiatt, mert kiskorúval folytatott szexuális viszonyt.

A világ legfiatalabb anyukája

A világ legfiatalabb anyukája címet egy Kordezánál vagy Dafnénál is fiatalabb kislány birtokolja: Lina Medina mindössze ötéves volt, mikor 1939-ban életet adott egy 2,7 kilós kisfiúnak. Már az is csoda, hogy a pici lány képes volt kihordani egy ekkora babát, de természetes szülésről szó sem lehetett: az orvosok tekintettel Lina apró medencéjére, császármetszéssel segítették világra a babát. Az pedig a mai napig rejtély, hogy Lina egyáltalán hogy eshetett teherbe: egy ideig apját gyanúsították, de bizonyítékok hiányában ejtették az ügyet, Lina pedig hallgatott. Szülei egyébként sem álltak a helyzet magaslatán: mikor a kislánynak elkezdett kerekedni a pocakja, először tumorra gyanakodtak, s csak héthónapos terhesen vitték el orvoshoz. A csodabogárnak kikiáltott kislányt a szülésig ezután számtalan vizsgálatnak vetették alá, melyek során kiderült, hogy nyolchónaposan kezdett menstruálni, petefészkei pedig ötéves korára teljesen kifejlett állapotban voltak - ezért is eshetett teherbe. Az extrém korai nemi érést valószínűleg egy az agyalapi miriggyel összefüggő betegség okozhatta - ami viszont még nem ad magyarázatot arra, hogy ki és miért rontotta meg az ötéves gyermeket. Lina egyébként nem roppant bele a hirtelen jött anyaságba: fiát a nagyszülők sajátjukként nevelték, a lány pedig felnőve férjhez ment, és még egy fiút szült - a mai napig boldogan él a perui Limában.

Meglepően sokan lettek gyermekként édesanyák

Bár azt gondolnánk, hogy az extrém fiatal korban megfogant lányok esete egyedülálló, a történelemben 1559-től kezdve rengeteg ilyen esetet jegyeztek fel: hetvenkét olyan lányról tudunk, aki tízévesen szült, huszonhétről, aki kilencévesen lett anya, és tíz olyan kislányról is beszámoltak, aki nyolcévesen adott életet gyermekének. A legbizarrabb talán annak a nigériai kislánynak, Mum-Zinek az esete, aki 1884-ben, nyolcévesen szült gyermeket egy háremben Calabar szigetén, majd miután az ő lánya is korán, kilencévesen szült, Mum-Zi már 17 évesen nagymamának mondhatta magát. Hazánkban először 1998-ban derült fény a szintén tizenegy évesen terhes, roma származású Matisz Klára esetére, de 2008-ban Jónás Renáta és Balogh Pruma is tizenegy évesen szülte meg első gyermekét.

Thinkstock
Thinkstock

A felvilágosítás hiánya a felelős?

Gyermeket világra hozni, miközben az anya még maga is gyermek - szakemberek szerint ez az egyik legnagyobb trauma, ami egy embert érhet. Már eleve a fogantatásnál nehéz elképzelni, hogy a 8-10 éves, fejletlen kislányok önként és örömmel beleegyeztek az aktusba, és hogy pontosan tudták, milyen veszélyeknek teszik ki ezzel magukat. A fejlődő kis szervezetnek ezután még egy növekvő magzatot is el kell látnia, a szülés nehézségeiről nem is beszélve. Bár egyes kultúrákban megszokott, hogy ennyi idős kislányok már nemileg érettnek számítanak, nem biztos, hogy azonnal teherbe is kéne esniük - a felvilágosítás azonban szinte minden esetben elmarad. A 9 éves Dafné esetében is szinte egyértelműen családi okokra vezethető vissza a terhesség: az anya írni-olvasni képtelen prostituált, aki cseppet sem bánta, hogy lánya nemi életet él. Mostohaapja pedig, aki rendszeresen verte őt, a börtönt is megjárta kiskorú megrontásáért. A kulturális szokások mellett tehát a tudatlanság, a szülői nemtörődömség is elveheti ezeknek a lányoknak a gyerekkorát, a túl korai menstruációról nem is beszélve.

Extrém korai nemi érés: mi lehet az oka?

Annak, hogy egy kislány már hat- vagy nyolcévesen menstruálni kezd, általában valamilyen hormonzavar az oka: az agyalapi mirigy túl hamar kezd nemi hormonokat termelni, melyek aztán korai peteérést okoznak. Mindezek mellett azonban megfigyelhető egy komoly tendencia is: ahogy haladnak előre az évtizedek, úgy tolódik egyre előbbre a pubertás kezdete: míg az 1920-as években még átlagosan tizenöt évesen indult meg a lányok nemi érése, addig az ötvenes években már 13 évesen, mára pedig már tízéves korra tehető - fekete kislányoknál még korábbra, nyolcéves korra. Ennek okait a folyamatos kutatások ellenére is csak találgatni lehet: egyesek a jobb életkörülményeket, mások a vizekben található mesterséges hormonokat vagy az elhízással járó hormonzavarokat tartják felelősnek - az ösztrogén szintje ugyanis a zsírszövet mennyiségétől is függ. A már említett mesterséges hormonok is veszélyesek lehetnek: az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság összesen hat olyan hormont tart számon, amelyek megengedetten fordulhatnak elő az előre elkészített ételekben, s ezek közül az ösztradiol, az ösztriol, a tesztoszteron vagy a progeszteron mind felgyorsíthatják a pubertás megjelenését, ahogyan a különböző, homronháztartást megzavaró kemikáliák is.

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.