Szexi vagy sem, jobban jársz a szakállas férfival!

öregedés napsugárzás asztma köhögés egészség szakáll kiütés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság úgy néz ki, mintha kezdene újra divatba jönni a szakáll. A közelmúltban olyan hírességek, mint Ben Affleck, George Clooney, Hugh Jackman, Sam Mendes vagy éppen Joaquin Phoenix jelentek meg a nyilvánosság előtt bozontos arcszőrzettel. Sok nő nem kedveli a szúrós bajuszt és szakállat, pedig az arcszőrzetnek számos jótékony hatása lehet.

Védelem a napsugárzás ellen

A szőrös arc hatékony védelmet nyújthat a napsugárzás káros hatásai és a bőrrák kialakulása ellen, derült ki az ausztrál Dél-Queenslandi Egyetem kutatónak tanulmányából, melyet a Radiation Protection Dosimetry című tudományos szakfolyóiratban publikáltak. A kutatók megállapították, hogy a dús arcszőrzettel fedett bőrfelületet átlagosan körülbelül egyharmaddal kevesebb káros UV-sugárzás éri, mint a csupasz bőrfelületet. A kutatás során az is kiderült, hogy a szakáll hosszától és sűrűségétől függően akár 90-95 százalékos védelmet is nyújthat az UV-sugarak ellen.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Asztmatikus rohamok megelőzése

A szakállas férfiak esetében az asztmát kiváltó irritáló polleneket megszűrheti az arcszőrzet, különösképpen a bajusz. A sűrű bajusz képes meggátolni, hogy az allergének nagy része bejusson az orrjáratba és onnan a tüdőbe, mondta Carol Walker, a Birminghami Trichológiai Központ szakértője. "A levegőben szálló mikroszkopikus pollenek ragadósak, ezért könnyen rátapadnak a bajuszra, mielőtt belélegeznénk őket" - jegyezte meg dr. Rob Hicks, londoni körzeti orvos.

Az öregedés lassítása

Idővel az arcszőrzet képes a bőrt fiatalon és jó állapotban tartani, ugyanis a szőrszálak nem engedik, hogy az arcbőrből távozzon a nedvesség. Az arcbőr nedvességtartalmának megőrzésével a szakáll védelmet nyújt a széllel szemben, ami rendkívüli mértékben száríthatja a bőrt, mondta dr. Nick Lowe, londoni bőrgyógyász.

Védelem a köhögés ellen

A vastag, sűrű szakáll a nyaki részen hatékony védelmet nyújt a torok számára, mivel magasabb hőmérsékletet tud biztosítani ezen a hidegre érzékeny területen. "Mikor fáj a torkunk, a szervezetünk a belső hőmérséklet megnövelésével próbálja meg felvenni a harcot a vírusokkal szemben. Minél melegebben tartjuk magunkat, annál hatékonyabban tud küzdeni a szervezetünk a betegséggel szemben. Az arcon és a nyakon lévő vastag szőrtakaró úgy viselkedik, mint egy vastag sál, ami melegen tart" - magyarázta dr. Felix Chua, a London Clinic légzésszervi szakértője.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Védelem a kiütések ellen

A borotválkozás sok esetben a bakteriális fertőzések okozója az arcbőrön, állítja dr. Martin Wade, a Londoni Bőr- és Hajklinika konzultáns bőrgyógyásza. "A borotválkozás könnyen felsértheti az érzékeny arcbőrt, és szőrbenövést, valamint szőrtüszőgyulladást okozhat" - tette hozzá a szakértő.


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



A fiú, akinek még a szemgolyója is szőröshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130115-szoros-szemgolyoval-elt-egy-19-eves-fiu-egy-ritka-daganatos.htmlMeglepő kutatás: a túlzott kekszfogyasztás miatt szőrös lesz az arcunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111208-a-tulzott-szornovekedes-meglepo-okai.htmlCsupasz pasi vagy szőrös pasi a szexi?/lifenetwork/lifemagazin/20101129-csupasz-pasi-vagy-szoros-pasi-a-szexi.htmlBüszkén vállalja arcszőrzetét a szakállas nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121116-szakallal-es-bajusszal-jotekonykodik-egy-brit-no-hogy-felhivja-a.htmlRá sem lehet ismerni a világsztárra! Hatalmas szakállat növesztett az egykor sármos szívtipróhttp://www.life.hu/tested-lelked/20121012-ra-sem-lehet-ismerni-a-vilagsztarra-hatalmas-szakallat-novesztett-az.htmlHosszú, göndör hajjal és dús szakállal okozott meglepetést a színész - Heti beauty-mustrahttp://www.life.hu/szepulj/20111216-hosszu-gondor-hajjal-es-dus-szakallal-okozott-meglepetest-gerard-butler.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.