fashion week veszélyes papucs nyári cipő flip-flop láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vízpartoktól kezdve egészen a meleg nyáresti bulikig ma már szinte mindenhol találkozhatunk flipflop papucsokkal. A szakértők szerint azonban vannak olyan helyzetek, amikor jobban járunk, ha inkább otthon hagyjuk a flipflopot.

A legveszélyesebb cipők listáján is első a flipflop

Bár előkelő helyet kapott a tűsarkú cipő, a balerinacipő és a hegyes orrú cipő is, a lábak szempontjából a legrosszabb lábbelik dobogóján a kényelmesnek tűnő flipflop papucs végzett. Hiába tűnik ugyanis kényelmesnek, a flipflop papucs a legrosszabb választás a láb szempontjából. Sokan flipflop papucsban kertészkednek, futnak, frizbiznek, vagy éppen fociznak a kertben. Az orvosok rengeteg sérüléssel találkoznak, amit az ilyen papucsok nem megfelelő használata okoz: Nagy-Britanniában évente több mint 200 ezer ember fordul orvoshoz vagy kerül kórházba a papucsok általi esések, ficamok és egyéb komolyabb problémák miatt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Bár sokkal jobban járunk a flipflop papucsokkal, mintha mezítláb mennénk mindenhova, de az orvosok közt nagy az egyetértés abban, hogy bizonyos helyzetekben nem ajánlják, hiszen ezek a lábbelik szinte egyáltalán nem tartják a lábat és nem is nyújtanak védelmet. Ha túl sokszor, vagy intenzív mozgás közben viseljük őket, az komoly lábproblémák kialakulásához is vezethet.

5 hasznos tanács a flipflop szerelmeseinek:

1. Válasszunk igazi bőrpapucsokat!
A jó minőségű bőrpapucsok kisebb eséllyel okoznak vízhólyagokat és egyéb irritációkat.

2. Minél merevebb, annál jobb!
Ha puszta kézzel félbe tudjuk hajtani a papucsunkat, inkább cseréljük le. Azokat a papucsokat keressük, amelyek csak a talppárnánál hajlanak. Ez rendkívül fontos mind a tengerparton, mind a beltérben viselt papucsok esetében.

3. Válasszuk a megfelelő méretet!
Ne vegyünk meg olyan papucsot, amiből kilóg a lábunk, akár elöl, akár hátul.

4. Cseréljük le!
Nem jó több éven keresztül ugyanazt a pár papucsot viselni. Amint látjuk rajta, hogy már kissé viseltes, inkább cseréljük le.

5. Figyeljünk oda a lábunkra!
A lábujjközi irritációt ne hagyjuk figyelmen kívül, mert idővel vízhólyagok kialakulásához és potenciális fertőzésekhez vezethet.

Az Amerikai Lábápolási és Lábegészségügyi Szövetség szakértői szerint a flipflop papucsok nem alkalmasak hosszú távú és intenzív mozgás közbeni viselésre. "Ezek a papucsok nem támasztják alá a talpat és nem nyelik el a lábat ért ütéseket sem, ezért nem alkalmasak arra, hogy nagyobb távolságokra, vagy sportolás közben is viseljék őket."

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az orvosok kételyei

Az orvosok felvázoltak néhány problémát a viseletükkel kapcsolatban: mivel a lábujjak között csak egy pici pánt tartja a lábat, az emberek ösztönösen a lábujjukkal próbálják a lábukat a papucson tartani. Ez bizonyos izmok túlzott feszüléséhez vezet, ami dominóelvszerűen kihat a lábfej és a boka többi izmára, majd tovább a csípő és a hát izmaira, ízületeire.

Emellett a flipflopok hosszú távú viselése a lábszár deformálódásához és ízületi fájdalmakhoz vezethet. A papucsok ugyanis arra kényszerítik az embert, hogy másképpen járjanak: járás közben a sarok helyett a talp külső élére helyeződik a testsúly, ami megterheli a bokaízületeket és gyengíti azokat.

A megbotlás is súlyos sérüléseket okozhat viselőjének. A leggyakoribb a bokarándulás, de törhet a kar vagy a csukló is, ha a papucs elakad az egyenetlen talajon. Nagylábujjunk is megfájdulhat, mivel ezzel próbálhatunk a pántba "kapaszkodni". Ezen kívül előfordulhat a nagylábujj sérülése is.

Ha valaki nincs hozzászokva a flipflop viseléséhez, könnyen szerezhet vízhólyagokat is. Az orvosok szerint a papucsok viselése épp olyan veszélyes, mint a tűsarkú csizmáé, mert hosszú ideig hordjuk őket.

A papucs rajongóinak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha hosszabb ideig viselik kemény talajon, láb- és lábszárproblémáik lehetnek. A szakértők azt javasolják, hogy a sérülések után mindenképpen viseljünk kényelmes lábbeliket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.