Hasgörcs és rosszullét: Megoldások a menzesz előtt

Forrás: Thinkstock -
PMS menstruáció vérzés életmód stresszoldás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A PMS, vagy ahogy a legtöbben gondolunk rá, a Pokolba a Menstruációval Szindróma többezer nő életét keseríti meg havonta. Bár sokaknak csak a fogamzásgátló tabletta ad enyhülést, a természet segítségével is találhatsz megoldást!

Gyakoribb öngyilkosságok

A menstruációt megelőző egy hét feszült, ingerlékeny, sokszor depressziós időszakát a legtöbb nőnek nem kell bemutatni: testközelből tapasztalják hónapról hónapra. A puffadás, álmatlanság, vizesedés, a feszülő mellek vagy a fáradtság csak néhány abból a 150 tünetből, melyet nyilvántartanak a PMS-el kapcsolatban. Ezek ráadásul nem csak egyénenként, de sokszor ciklusonként is változnak: vannak olyan hónapok, amikor akár a munkavégzés vagy a sportolás is csak nagy erőfeszítések árán megvalósítható, miközben a statisztikák szerint a nők boldog egyharmadának fel sem tűnik, hogy közeledik a menzesze. A legsúlyosabb tünetekkel küzdők viszont óramű pontossággal tudják, mikor következik az enyhülés - ám addig a depresszióra hajlamos egyének akár az öngyilkosság gondolatával is foglalkozhatnak. Pszichológusok megfigyelései szerint ugyanis a nők által elkövetett öngyilkosságok jelentős része épp a menstruációjuk előtti feszült időszakban történt. A hathatós megoldások keresése tehát mindenképpen indokolt, már csak a közérzetünk javítása érdekében is. A mesterséges hormonoknál azonban léteznek szelídebb megoldások is, ezeket vettük sorra.

Thinkstock
Thinkstock

Esszenciális zsírsavak

Több, mint száz nő bevonásával készült az a vizsgálat, melyben az esszenciális zsírsavak és a PMS tüneteinek enyhülése közti kapcsolatot keresték. Szerencsére meg is találták: a kutatók szerint 1-2 gramm esszenciális zsírsavat tartalmazó kapszula szedése jelentősen csökkenti a tüneteket, igaz, valóban átütő eredményekről csak 3-6 hónappal később számoltak be az érintettek. Mellékhatásokról viszont egyáltalán nem, ami máris komoly érv a fogamzásgátló tablettás megoldás ellen - és akkor még nem beszéltünk az esszenciális zsírsavak egyéb pozitív hatásairól, melyekről itt olvashatsz.

A Life.hu tippje

A kapszulás megoldás mellett az étkezések során is bevihetsz megfelelő mennyiségű jó zsírsavat, ha növényi olajokat, tengeri halat, lenmagot, diót vagy mogyorót is beiktatsz az étrendedbe.

Tejtermékek, kalcium és D-vitamin

A sokat emlegetett sport, vagy a nyugtatók helyett egyszerűen néhány pohár tej is segíthet a PMS kellemetlenségein: egy háromezer nőt vizsgáló kutatás során kiderült, hogy azok a nők, akik naponta négy pohárnyi tejet ittak - vagy az abban található kalciumot és D-vitamint más formában vitték be szervezetükbe - , 40 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek a tünetektől, mint a heti egy adag tejet fogyasztók.

Thinkstock
Thinkstock

A Life.hu tippje

A kalcium és a D-vitamin mellett ne feledkezz el a magnéziumról sem, hiszen nemcsak a szív- és érrendszeri gondokat és a görcsöket oldja, de az idegrendszer erősítése révén sokat segít a feszültségek, szorongások feloldásában is.

Lenmag és tofu: hogyan segítenek a fitoösztrogének?

A fitoösztrogének furcsa nevük ellenére igazán egyszerű és nagyszerű anyagok: kémiai felépítésükben és hatásukban nagyban hasonlítanak a női nemi hormonokhoz, így némiképp pótolhatjuk velük azt a hiányt, ami a PMS- tünetek kialakulásában szerepet játszik. Japánban, ahol sok fitohormonokban gazdag tofut esznek, nemcsak a mellrák fordul elő sokkal ritkábban, de a hőhullámra sincs szavuk: számukra szinte ismeretlen a változó kor e kellemetlensége. A tofu a PMS tüneteit a hormonháztartás kiegyensúlyozásával enyhítheti, és ugyanez igaz a lenmagra is, mely nemcsak hasznos zsírsavakat tartalmaz, de négyszer annyi hormont is, mint a szójabab.

A Life.hu tippje

Ahhoz, hogy jobban érezd magad azon a bizonyos héten, napi egy-két evőkanál összetört lenmagot, vagy némi lenmagolajat keverj a salátádba, vagy a müzlidhez, szóját pedig rengeteg formában fogyaszthatsz a levestől a vacsoráig szinte mindenhez.

Thinkstock
Thinkstock

Méhpempő

A méhek nem csak mézet készítenek, hanem garatmirigy-váladékukból méhpempőt is, mellyel a lárvákat és az anyakirálynőt táplálják. Hihetetlen erejű tápláló anyag, mely hormonjainkat is képes stimulálni, így a termékenység fokozása mellett a menstruáció előtti nehéz időszakot is elviselhetőbbé teheti. A tapasztalatok szerint sokaknál a rendszertelen ciklust is rendbe teszi - a benne található vitaminok ráadásul csökkentik a fáradékonyságot és a levertséget.

A Life.hu tippje

Érdemes megfelelő tisztaságú, nem tartósított, üveges kiszerelésű méhpempőt vásárolni, melyből már napi egy-két gramm fogyasztása is javulást hozhat. Ha fémes íze miatt idegenkednél tőle, keverd össze egy kiskanál mézzel. Ha még sosem próbáltad a méhpempőt, először csak kis mennyiséggel teszteld, nem vagy-e allergiás rá!

Dr Hamvas Ferenc szülész-nőgyógyász a premenstruációs szindróma mögött lelki okokról beszélt. Érdekes ugyanis, hogy a tünetek nem minden nőnél jelentkeznek, tehát elképzelhető, hogy összefüggés van a megoldatlan lelki problémák és a menzesz előtti tünetegyüttes között. "Mint szinte minden testi probléma mögött, így a PMS mögött is lelki problémák vélelmezhetőek, amit én egyáltalán nem szűkítenék le a nőiesség megélésére, hanem minden olyan problémát ide sorolnék, ami a lelki harmóniát megbonthatja. Ezek a stressztényezők igen változatosak, és én individuálisnak tartom a probléma feltárását, így ennek megfelelően minden nő esetében a terápia is egyéni kell, hogy legyen. Jó hatásfokkal alkalmazhatóak a barátcserje kivonatát tartalmazó készítmények. Igen jó eredmények várhatóak egy olyan pszichoterápia-formától, melyet szellemi, lelki akupunktúrának neveznek, mert egyesíti az akupunktúra testi, és a stresszoldó pszichoterápiák lelki hatásainak pozitívumait. Ez egy olyan módszer, aminek alapjait minden nő megtanulhatja, és ezután egy bizonyos határig családtagjait, illetve saját magát is kezelheti."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.