tisztálkodás kézmosás higiénia bacilus vírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan kezdődik a megfázás- és influenzaszezon, aminek leginkább az alapos és gyakori kézmosás segítségével vethetünk gátat. Ennek ellenére még a felnőttek sincsenek tisztában a kézmosás fontosságával.

Kezünk egy négyzetcentiméterén tízmillió baci nyüzsöghet

Nem is gondolnánk, egy nap mennyi mindenhez hozzányúlunk a kezeinkkel - és azt sem, ezt követően reflexszerűen hányszor érintjük meg az ajkainkat, dörzsöljük meg az orrunkat, vagy állunk neki enni valamit kézmosás nélkül. A kilincseken, billentyűzeten, mások kezén viszont rengeteg baktérium és vírus éldegél, melyekbe kvázi "belemarkolunk" - ehhez vegyük hozzá, hogy statisztikák szerint az emberek óránként hatszor nyúlnak ösztönösen az orrukhoz, és már nem is csodálkozunk annyira a járványok gyors terjedésén. Kezünk egy négyzetcentiméternyi területén tízmillió, szabad szemmel nem látható baci nyüzsöghet, ami gyors szaporodásuknak köszönhető: egy vacak kis kórokozó tizenkét óra alatt nyolc és félmilliós sereggé válik megfelelő körülmények között. Ezeket az ideális körülményeket tudjuk megszüntetni a gyakori kézmosással, mely segít megtizedelni a baktériumok, vírusok tömegét, s így elkerülni olyan betegségeket, mint a nátha, influenza vagy hasmenés.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így tanítsd meg a gyereket!

A kézmosás talán a gyermekeknél a legfontosabb: miután megsimogatták a szomszéd kutyát, fúrtak egy lyukat a földbe, megtalálták a kéthetes macskapotyadékot, vagy csak lelkesen végigtapogatták a villamos eldugott sarkait, nem igazán kéne a szájukhoz vagy a szemükhöz nyúlniuk. A legtöbb szülő mégsem fordít elég figyelmet a helyes kézmosás megtanítására: egy két évvel ezelőtti felmérés eredményei szerint ötből csak négy szülő figyelmezteti a gyermekét arra, hogy az illemhely használata után mosson kezet, és minden tizenhatodik úgy véli, nem is az ő dolga a kézmosásra oktatni gyermekét, hiszen arra való az iskola. A gyermekek közt amúgy is gyorsan terjedő járványok viszont nagyrészt a higiéniai szokások elmaradásának következményei. Fontos tehát, hogy minden gyermek tisztában legyen a tisztálkodás fontosságával - és el is tudja végezni helyesen.

Helyes kézmosás: 20 mp-ig dörzsöld szappannal

Hogyan taníthatnánk meg a helyes kézmosás praktikáit bárkinek, ha mi magunk sem vagyunk már tisztában vele? A napi rohanásban csak felületesen beszappanozzuk a kezünket, pár dörzsölés, öblítés, és már sietünk is tovább. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy a kezünkre tapadt kórokozóktól megszabaduljunk. A bevizezés után ugyanis megfelelő adag szappannal 20 másodpercig szükséges dörzsölni kezeink minden porcikáját ahhoz, hogy alapos legyen a tisztítás: nem feledkezhetünk meg az ujjaink közéről, a kézfejről vagy a nagyujjunkról sem. Az alapos öblítés után otthon tökéletes a törülközős szárítás, idegen helyen viszont ragaszkodjunk a papírtörlőhöz, amit nyilvános vécék esetén el se dobjunk, amíg azzal a kezünkben nem nyitottuk kifelé menet az ajtót.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Milyen gyakran kéne kezet mosnunk?

Triviálisnak tűnhet, mégis előfordul, hogy nem tudjuk pontosan, mikor is kéne kezet mosnunk. Az olyan alapvető esetek, mint az illemhely használata utáni kézmosás, már legtöbbünknél bevett szokás, de így is akadnak sokan, akik egy kisebb orrfújás után nyugodtan kidobják a zsepit, és mennek dolgozni tisztálkodás nélkül. Kezet mosni márpedig orrfújás után is kell, ahogyan takarítás, cipőpucolás, nyers hússal való dolgozás, sebkezelés, szemétlevivés, állatsimogatás után is. Megelőző kézmosásra is szükség van, no de nemcsak evés előtt, hanem főzés, sminkelés, gyógyszer bevétele vagy sebkezelés előtt is.

Évente 3 millió gyerek hal meg, mert nem mosott kezet megfelelően

Az UNICEF adatai szerint a fejlődő országokban évente több mint 3 millió gyermek hal meg olyan fertőzésekben, melyek kézmosással megelőzhetők lennének. Emiatt az UNICEF és más szervezetek október 15-ét a kézmosás világnapjának nyilvánították, így is felhívva a figyelmet fontosságára. Magyarországon 2009-ben rendezték meg az első kézmosás-világnapot, egyes iskolák minden évben külön felvilágosító programmal, például bacilus-szépségversennyel készülnek ez alkalomból.
Mikor fordulj orvoshoz? Az influenza tüneteihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130129-az-influenza-tunetei-hirtelen-magas-laz-levertseg-kohoges-orrfolyas.htmlNátha vagy influenza? Le a tévhitekkel!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-natha-vagy-influenza-tevhitek-es-magyarazatok.htmlInfluenza elleni oltás: hasznos vagy veszélyes?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-influenza-elleni-oltas-hasznos-vagy-veszelyes.htmlMegfáztál, vagy influenzás vagy? Ez a különbséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121123-megfaztal-vagy-influenzas-vagy-ez-a-kulonbseg.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.