depresszió a nap cikke higiénia crohn-betegség kosz allergia tisztaság szívbetegség cukorbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Koszosnak lenni csupán átmenetileg megengedhető manapság, még a gyerekeknek is. A tisztaságnak azonban - pláne ha túlzásba visszük - nagy ára van: akár betegségeket is okozhat az, ha túl steril körülmények között élünk.

Allergia

Mégiscsak igaz az a mondás, hogy évi egy kiló koszra mindenkinek szüksége van. Ez főleg a gyerekekre igaz: míg pár évtizeddel ezelőtt, mikor még nem túl steril környezetben cseperedtek, sokkal kevesebb allergiás emberrel találkozhattunk: a szénanátha például majdhogynem ismeretlen fogalomnak számított a vidéki ifjúság körében. Manapság, mikor a legtöbb baktériumtól és háziállattól megóvjuk mind magunkat, mind a gyerekeket, és minden szappanunk antibakteriális, jóval több allergiás és asztmás megbetegedésről számolhatunk be.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Azok a gyerekek, akik kutya vagy macska mellett nőnek fel, ugyan jóval magasabb - nagy mennyiségben allergizáló hatású - endoxin szintű port lélegeznek be az otthonukban, ám pont a vegyülethez való fokozatos hozzászokás óvja meg őket később az allergia kialakulásától.

Depresszió

A koszt az újabb kutatások még a depresszióval is kapcsolatba hozták: éppen a hiánya okozhat gyakrabban lehangolt állapotot. A major depressziónak nevezett betegség mára meglehetősen elterjedt, a páciensek szervezetében pedig szinte minden esetben kimutattak valamilyen gyulladást, illetve az immunválaszt szabályozó molekulák, a citokinek magasabb szintjét. Ahhoz, hogy a szervezetünk kordában tudja tartani a gyulladásos folyamatokat, vagy egyáltalán megakadályozza a kialakulásukat, bizonyos mikroorganizmusokkal kapcsolatba kell, hogy kerüljön. A megfelelő mennyiségben megismert kórokozók ugyanis segítenek testünknek felismerni más, hasznos mikroorganizmusokat, melyekre így már helyes immunválaszt adhat. Ha pedig kevesebb a gyulladás a szervezetben, a depresszió sem feltétlenül jelentkezik olyan gyakran. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan ismertethetnénk meg szervezetünket a jó baktériumokkal, és fordíthatnánk vissza a túl steril életmód káros hatásait.

Crohn-betegség

Azoknak a gyerekeknek, akik nem találkoznak elegendő kosszal, s nem edződik meg időben az immunrendszerük, az elmaradt immuntorna komoly tüneteket okozhat. A szervezet ugyanis nem tanulja meg megfelelően szabályozni a külvilágból érkező kórokozókra adott válaszreakcióit: ennek következtében reagál tévesen, túlzottan bizonyos helyzetekben. Az allergiához hasonlóan így olyan autoimmun-betegségek is gyakrabban előfordulhatnak körükben, mint a Crohn-betegség. Több tanulmány is igazolta, hogy ahogy a városiasodás terjed, úgy jelenik meg magasabb számban a kór is: Indiában, ahol nemrégiben kezdődött el egy erős urbanizációs folyamat, máris egyre több Crohn-betegről tesznek jelentést.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Cukorbetegség

Igencsak meglepődtek a kutatók egy egérkísérlet eredményein: a Yale Egyetem és a Chicagói Egyetem orvosai megállapították, hogy azok az egerek, akik egy gyakran előforduló gyomorbaktériummal voltak fertőzöttek, sokkal védettebbek voltak az egyes típusú cukorbetegség ellen. Ez is alátámasztja azt a hipotézist, mely szerint bizonyos mikroorganizmusok épp más betegségek elleni védelmet segítenek kialakítani. Ez a fajta cukorbaj ugyanis szintén egy autoimmun folyamat eredménye, mely során az immunrendszer a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei ellen indít támadást. Megfelelő baktériumkultúrával elképzelhető, hogy a jövőben sokat tehetünk a betegség megelőzése érdekében.

Szívbetegség

A baktériumok és az egészség kapcsolatát régóta vizsgálják: korábban azt is kiderítették, hogy a felnőttkori szívproblémák kialakulása ellen is véd az a bizonyos évi egy kilónyi kosz. Egy hétszáz fős vizsgálat során, ahol a csoport fele szívbetegséggel küzdött, megállapították, hogy a betegek gyermekkorukban sokkal kevesebb fertőzésen estek át, mint az egészségesek. Két, gyerekként elszenvedett fertőzés már negyven százalékkal csökkentette a szívbetegség kialakulásának kockázatát, hat pedig már kilencven százalékos védelmet nyújtott a statisztikák szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.