Pikáns védelem: "óvszer" a hüvelyben

szex tinédzser fogamzásgátlás szexuális aktus fogamzásgátló tabletta szexuális felvilágosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy speciális, kettő az egyben hüvelygyűrű lehet a biztos alapja a felhőtlen-felelős aktusoknak. Nem kell többé a naptárt nézegetni, és ez az eszköz nem hoz zavarba senkit az erotikában.

Bár eddig csak állatokon elvégzett kísérletek alapján ennyire bizakodó az egészségügy, az amerikai cég által kifejlesztett eszköz dupla bomba lehet. A tervek szerint biztonságot nyújt majd a nem kívánt terhesség, valamint a fertőzések elleni harc területén egyaránt. A hüvelygyűrűt három havonta kell cserélni, vagyis felhelyezés után 90 napig aggódás nélkül bújhatnak össze a párok.

Forrás: Thinkstock

Vészterv szex után?

Az új, kombinált hatóanyagokat kibocsátó gumigyűrű piacra dobása egyre sürgetőbb igény az amerikai egészségügy számára. 2013 eleje óta recept nélkül juthatnak hozzá a kamaszok egy sürgősségi (aktus utáni) fogamzásgátlóhoz. Az amerikai gyógyszerészeti hatóság azért döntött így, mert a fejlett országok közül az Egyesült Államokban a lemagasabb a teherbeesett tizenéves lányok száma. Egy friss felmérés szerint a húsz év alatti amerikai lányok 31 százaléka esik minimum egyszer "véletlenül” teherbe. Az amerikai családtervezési szervezet, a Planned Parenthood Federation of America, talán éppen az elkeserítően magas szám miatt üdvözölte a receptmentes megoldást. Más szervezetek, például az American Life League viszont felelőtlenségnek minősítették a tabletták használatának széles körű alkalmazását. Szerintük a gyors és könnyen elérhető megoldás nem készteti felelős családtervezésre a fiatalokat. Ráadásul a sürgősségi tabletták nagyobb dózisban tartalmaznak hormont, mint a rendszeresen szedett antibébi tabletták. Felmérhetetlen az a hatás, amit a kontroll nélküli, gyakori alkalmazása okozhat a tinédzserek szervezetében. Vagyis a forradalmian új hüvelygyűrű valódi nagyágyú lehet végre a védekezésben, amelyben eddig más eszközök jelentettek segítséget. A Life.hu a következőkben ezeket gyűjtötte össze.

Szexi körkép a fogamzásgátlók piacán

Kondom-kaland

Az összes eddig ismert fogamzásgátló módszer közül egyedül az óvszer az, amely egyszerre véd a nem kívánt terhességtől valamint a fertőzésektől is. Egyértelműen jó választás volt eddig a gumi azoknak is, akik óvatosan közelítettek a tablettákhoz. Másoknál azonban az óvszer sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, mert szerintük megakadályozza a teljes ellazulást az erotikában. Érveik szerint lehetőséget ad a bakizásra is: a szenvedély kellős közepén nem mindig kerül fel időben a koton, máskor az aktus kellős közepén csúszik le, vagy derül ki később, hogy kár volt a felhajtásért, mert láthatatlan sérülés volt a gumin.

Forrás: Thinkstock

Rafinált krémek

A hüvelybe helyezett fogamzásgátló eszközök eddig is népszerűek voltak, bár némelyik felhelyezése túl körülményesnek bizonyult ahhoz, hogy igazán széles körben terjedjen el. Mindenesetre a kúp, a tabletta, a krém, a hab, a zselé, a szivacs, a film- és a hüvelytampon is eléggé ismert már ahhoz, hogy a hüvelyen belüli védekezés elfogadottá váljon.

Finoman hangolt hormonok

A mai fogamzásgátló tabletták hormontartalma elenyésző, és tartós szedése sem okozhat magzati károsodást (sem). Ugyanakkor a tabletta szedése rendszerességet, pontosságot és odafigyelést igényel, ami nem feltétlenül sajátja mindenkinek.

Szintén a hormonok szabályozott erejével hat a hüvelygyűrű, illetve az injekció. Előnyük, hogy nem kell naponta gondot fordítani rájuk, mint a tablettára. A hüvelygyűrűt havonta kell cserélni, az injekció pedig, akár az új eszköz, három hónapig fejti ki hatását. Hormonális eszköz a bőr alá beültetett hormonrudacska is.

Nemesfém védelem

Ismert fogamzásgátló eszköze a spirál is, amely nem más, mint egy T formájú kis speciális műanyag alapanyagú ezüst, arany, vagy egyéb fémbevonattal ellátott eszköz, mely megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

Többet keres a feleséged? Szexuális gondot okozhathttp://www.life.hu/anyaskodj/20130513-szexualis-gondokat-is-okozhat-egy-ferjnel-ha-a-feleseg-keresi.htmlNeked milyen a szexuális intelligenciád?http://www.life.hu/szeress/szex/20121213-szex-szerelem-parkapcsolat-mutasd-a-szexualis-intelligenciad-megmondjuk-ki.htmlMacskahere a nyakban, kősóból hüvelykúp - A fogamzásgátlás történetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120328-a-fogamzasgatlas-tortenete.htmlHosszú távon ez a legjobb fogamzásgátló módszerhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130828-fogamzasgatlas-hosszutavon-milyen-fogamzasgatlasi-modszerek-vannak-a-tabletta-mellett.htmlTévhitek a fogamzásgátlókrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130104-tevhitek-a-fogamzasgatlokrol-kell-szunetet-tartani-szedes-kozben-a-.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.