alkoholmérgezés kihűlés szilveszter petárda Baleset balesetveszély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az óév búcsúztatása közben akad egy-két tipikus baleseti kockázat, amelyet kis odafigyeléssel megelőzhetsz. A Life.hu összegyűjtötte a leggyakoribb veszélyforrásokat.

Petárda-pánik

A petárda egy pirotechnikai eszköz. Kínai találmány, eredetileg vékony bambuszszárakat töltöttek meg lőporral, amelynek egyik végét látták el rövid kanóccal.
Hazánkban 2005 óta szigorúan tilos magányszemélynek birtokolni és felhasználni ezt az azóta már továbbfejlesztett eszközt. Ennek megszegése szabálysértésnek minősül, és súlyos pénzbüntetést von maga után. Ennek ellenére illegálisan továbbra is sokan élvezik a petárda kínálta élményeket.
Pedig a petárda valóban veszélyes "fegyver" az avatatlan kezekben, főleg, ha a szilveszteri buli alkoholmámorában kerül elő. A petárda okozta balesetek két csoportba sorolhatók:

Forrás: Thinkstock

1. Mechanikai sérülések (könnyű lágyrészsérüléstől az amputálásig terjedő sérülések)
2. Égési sérülések (I-III. fokozatú sérülések)

Jellemzőek a kéz, a tenyér, az ujjak sérülései, az alsó végtagok sérülése, a szem roncsolódása, de nagyon súlyos koponyasérülések is előfordultak már. Legálisan azért vásárolható - szabályozott keretek között - pirotechnikai eszköz, ilyen például a római gyertya, a röppentyű vagy a tűzforgó, de ezeket is csak az előírások szóról szóra betartása mellett használd fel.

Amikor a pezsgő méreggé válik

A szilveszteri mulatozás során előfordulhat, hogy minden józanságod, mértékletességed odavész. Amikor a harmadik pohár pezsgő vagy koktél után már nem is számolod, mennyi alkohol csúszik le a torkodon. Még akkor is, amikor egyébként úgy ismered magad, mint aki „jól bírja az alkoholt", abban az esetben is előfordulhat, hogy mégis túl soknak bizonyul a mennyiség. Lehet, azért, mert erősebb alkohol kerül a poharadba, vagy azért, mert valamilyen oknál fogva - akár egy diéta utóhatásaként -, stressz miatt, vagy mert kimerültebb vagy, mint képzelted, a szervezeted megadja magát az alkoholnak. Az alkoholmérgezés azonban nem játék, és nem is olyan élmény, amiről később szívesen adomázgatsz majd a jövőben.

Az alkoholmérgezés tünetei:
- hányás
- gyenge reflexek
- gátlástalanság, impulzivitás
- mozgáskoordinációs problémák
- zavaros kommunikáció

Az alkoholmérgezésnek természetesen vannak meghatározható fokozatai:

1. Elsőfokú
Ha a véralkoholszint 50-80 mg/100 ml között mozog, elsőfokú alkoholmérgezésről van szó. Tünetei lehetnek a mozgás koordinációs problémái, az eufória érzése, folyamatos beszédkényszer, gyengébb reflexek, illetve a fáradtságérzés hiánya.
2. Másodfokú
A másodfokú alkoholmérgezés esetében az érintett folyamatosan beszél, impulzívvá, végtelenül gátlástalanná válik. Gyakori az ingerlékenység, valamint a mozdulatok ügyetlenné válása. A véralkoholszint ilyenkor 80-150 mg/100 ml.
3. Harmadfokú
Amikor a véralkoholszint 150-400 mg/100 ml közé esik, harmadfokú alkoholmérgezésről beszélünk. Tünetei lehetnek az agresszió, zavaros beszéd, az egyensúly súlyos zavara, valamint nagyon súlyos esetben eszméletvesztés.

Forrás: Thinkstock

Kihűlt álmok

A hipotermia alattomos, de annál veszélyesebb probléma lehet szilveszterkor. Veszélyes, mert akár az életedbe is kerülhet, és alattomos, mert egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a tünetei fokozatosan alakulnak ki, szinte észre sem veszed, és már meg is történt a baj.
Kihűlésről beszélünk, amikor a szervezet több hőt veszít, mint amennyit akár fokozott anyagcserével, akár melegítéssel pótolni lehet. A szél, a hideg felületen való ülés, fekvés, vagy vízbe merülés (vizes öltözék) fokozza a hőveszteséget.
Hatalmas a kockázat abban az esetben, amikor sokáig, mozdulatlanul fekszik valaki a hideg földön (és szilveszterkor erre van esély), és még akkor is bekövetkezhet a kihűlés, ha a külső hőmérséklet nem csökken 15-12 fok alá.

Tünetei:
- reszketés, fogvacogás
- ahogy a reszketés alábbhagy, a mozdulatok megdermednek, lassúvá, ügyetlenné válnak
- megnő a reakcióidő
- a gondolkodás lassúvá, az ítéletalkotás gátolttá válik
- a szívverés, a légzés lelassul
- a szív megáll

Bármilyen hihetetlennek tűnik is, de a kihűlés valós veszély, éppen ezért soha ne hagyjátok, hogy a buli során valaki „elkóboroljon" mellőletek, és mindig ellenőrizzétek le azokat, akik kimennek egy percre „levegőt szippantani". Mert előfordulhat, hogy kinn a kertben, a járdán lesz rosszul, és mire észreveszitek a hiányát, már késő lesz.

Giccsmentes szilveszter – Ha unod a csillogásthttp://www.life.hu/legytrendi/20131222-egyszeru-de-csinos-szettek-szilveszterre.html9 tuti partikellék szilveszterrehttp://www.life.hu/anyaskodj/20131210-9-tuti-partikellek-szilveszterre.htmlCindy Crawford Hollywoodban itta le magát - Sztárok szilveszterehttp://www.life.hu/legykepben/20130101-igy-unnepeltek-a-2012-szilveszteret-es-2013-elso-orait-a.htmlHogyan éljük túl a szilveszteri bulit?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111221-tulelo-kalauz-az-ujev-elso-napjara-hogyan-eljuk-tul.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.