Durva tévhitek az emlőrák körül

Forrás: Thinkstock -
betegség megelőzés daganat egészség tévhitek emlőrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos tévedés kering a neten a mellrákkal kapcsolatban és lopta be magát észrevétlenül a köztudatba. Márpedig a tévhitek sokkal alattomosabb módon hatnak a mindennapi életre, az egészségmegőrzésre, mint azt gondolnánk.

A Life.hu szakértője, Gazdag Enikő pszichológus véleménye szerint a tévhitek veszélyesek. Miért? Mert egyféle kényelmet biztosítanak: azt gondoljuk, hogy a szükséges információ a birtokunkban van, így nem is kutatunk új, naprakészebb, frissebb információk után. Máskor figyelmen kívül hagyjuk, vagy egyenesen elutasítjuk az előremutató, hiteles híreket.

A tévhitek veszélyesek, mert tényként kezeljük azokat, és annak megfelelően viselkedünk a megelőzést illetően. És előfordulhat, hogy éppen azért nem teszünk semmit, egyetlen megelőző lépést sem, mert a tudatalattink már azelőtt félresöpri a problémát, mielőtt elgondolkodhatnánk azon. Az „engem nem érint”, én „védve vagyok” magabiztosság álnyugalmát közvetíti és csalhatja csapdába azokat az embereket, akik képesek lennének megelőzni a betegséget vagy idejében észlelni a tüneteket. A tévhitek azonban különféle betegségekkel kapcsolatos félelmeket is felerősíthetnek, néha egészen szélsőséges módon.

Éppen ezért nem lehet elégszer felidézni, mely tévhitek hatnak a legerőteljesebben az emlőrák korai felismerésére:

1. A kismellű nőknél kisebb a kockázat - Nem igaz. A rákos sejtek a kebel méretétől függetlenül, a lobolusok sejtjeiben lobbanak fel, és fejlődnek, ezek száma pedig mellmérettől független. Vagyis ha apró a melled, akkor is vedd komolyan a szűrővizsgálatok fontosságát!

Forrás: Thinkstock

2. Az emlőrák az egy csomó – Néha valóban tapintható, máskor azonban egyáltalán nem. Az emlőrákkal diagnosztizált betegek körülbelül 10%-nál lehet csomók formájában azonosítani a daganatos sejtek jelenlétét. Ha azonban az önvizsgálat során csak ezt a tünetet figyeled, bajba kerülhetsz. Egy sor egyéb tünet is jelezheti ugyanis a daganatot: bimbóérzékenység, az emlő vagy az emlőbimbó alakjának megváltozása, váladékozó bimbó, furcsa keményedés az emlőn vagy a hónaljban. Az emlő bőrének elváltozása - hámlás vagy vörös, duzzadt bőr.

3. "Anyukámnak nem volt rákja, én is védve vagyok" - Sajnos ez sem igaz, az esetek egy viszonylag alacsony, 5-10%-ért, felelősek csupán a gének. Attól függetlenül előfordulhat elváltozás, hogy soha, egyetlen családtagod sem volt érintett a betegségben.

4. A fiatal korosztály védelmet élvez - Ez sem igaz. Ráadásul melyik életkort tekinted fiatalnak? Bár a betegség a változókoron átesett nők körében gyakoribb, az esetek jelentős - 25 - százaléka ötven év alatt jelentkezik.

5. Csak a túlsúlyos nők lesznek betegek – Bár az emlőrák kockázatát valóban emeli a túlsúly, sajnos az ideális vagy az alacsony testsúly önmagában nem biztosít védelmet.

6. A melltartó viselése fokozza az emlőrák kockázatát – Erre vonatkozóan egyetlen megbízható kutatási eredményről sem számolt még be az egészségügy. Az igaz, hogy a szűk, szoros melltartó, amely elszorítja a vérkeringést, okozhat problémákat (és fájdalmat), de eddig értékelhető összefüggést a melltartóviselés és a daganatok kialakulása között nem írtak le.

Forrás: Thinkstock

7. A negatív mammográfia egy életre szóló felmentés – Az egyik legdurvább tévhit. A mammográfia a rák diagnosztizálásának egyik fontos eszköze, de nem csalhatatlan, így mammográfia esetén is elengedhetetlen a rendszeres szűrés, hiszen előfordulhat, hogy a „felmentés” után indul be a rákos sejtek burjánzása.

8. A dezodorok, az izzadásgátlók rákot okoznak – Kutatások ezt a kijelentést még nem támasztották alá, ám ha úgy véled, kerüld el ezeket a termékeket. Ettől függetlenül még számos olyan tényező lehet, ami miatt mégis fellobbanhat a betegség, vagyis ne gondold azt, hogy ezeknek a termékeknek a kerülése védettséget ad. Akkor is végeztess rendszeresen szűrővizsgálatot, ha egyébként egészségtudatosnak érzed magad, és természetes anyagokkal „szagtalanítasz”.

Elsők vagyunk Európában a szájüregi daganatokbanhttp://www.origo.hu/egeszseg/20140108-elsok-vagyunk-europaban-a-szajuregi-daganatokban-gege-garat.htmlÖsszesítve a szájüreg, a garat és a gége rosszindulatú daganatos megbetegedéseit Magyarország a világ élmezőnyében, Európában pedig első helyen áll. Évente csaknem 6000 ember betegszik meg emiatt, négyszer több férfi, mint nő – hívja fel a figyelmet dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.Egészség 2010Már kevés alkohol is daganatokhoz vezethethttp://www.origo.hu/egeszseg/20130218-uj-eredmenyek-a-daganatok-es-az-alkohol-kapcsolatarol.htmlNe higgyük, hogy napi egy pohárka teljesen ártalmatlan: egy új kutatás eredményei igazolták, hogy az alkohol rendszeres fogyasztása már minimális mennyiségben is növeli a rák kockázatát.Egészség 2010Daganatok észlelését segíti az ingyenes applikációhttp://www.origo.hu/techbazis/20121108-daganatok-eszleleset-segiti-az-ingyenes-applikacio.htmlAz Egészség Hídja Összefogás iPhone-ra és Androidra elérhető applikációja a daganatok keresését célzó önvizsgálatok helyes elvégzését tanítja meg a felhasználónak.Techbázis

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.