down szindróma világnap megható videóüzenet down kór genetikai betegség kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
15-en mondták el gondolataikat egy leendő anyának, aki nemrég tudta meg, hogy magzata beteg. Március 21-e egyébként a Down-szindrómában szenvedők világnapja.

Kétségbeesett levelet küldött egy kismama egy Down-szindrómával foglalkozó alapítványnak, miután megtudta, hogy babája Down-kóros. „Milyen élete lesz így?" - tette fel félve a kérdést. A válasz nem sokáig váratott magára: 15 Down-szindrómás ember üzent neki egy szívszorító videóban. Elmondták például, hogy nem kell félnie, mert sok mindenre képes lesz a gyermeke: meg tudja őt ölelni, elé tud szaladni és képes lesz őt szeretni...
Érdemes megnézni az egész videót, íme:

Down világnap

Budapesten belvárosi sétával, Székesfehérváron színházi gálaműsorral hívják fel a figyelmet a Down-szindrómára és a fogyatékkal élők elfogadásának fontosságára március 21-én a Down világnap alkalmából.

Péntek délután a budapesti Vígszínház épülete előtt Eszenyi Enikő, a teátrum igazgatója fogadja a belvárosi séta résztvevőit. "A különbség kisebb, mint gondolnád. Ha velünk sétálsz a Down világnapon, még kisebb lesz" - olvasható azokon a ruhákra helyezhető "smiley" korongokon, amelyeket a résztvevőknek osztanak ki a szervezők. A 21 percig tartó figyelemfelkeltő séta a Margit-szigeten fejeződik be – írja az MTI.

A székesfehérvári Vörösmarty Színházban vasárnap gálaműsort tartanak, amelyen gyerekprogramokkal, jótékonysági koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal várják a családokat. Színpadra lépnek fogyatékkal élő és többségi művészek zenés-táncos produkciókkal, a program sztárvendége Lang Györgyi.

A Down-szindrómában szenvedők első világnapját 2006-ban Svájcban tartották. Azóta minden évben, március 21-én világszerte különböző rendezvényeket és találkozókat tartanak a Down-kórral élő gyermekeket és felnőtteket képviselő egyesületek azért, hogy felhívják a figyelmet erre a komoly genetikai betegségre.
A Down Syndrome International (DSI) nemzetközi szervezet által kijelölt világnap a betegséggel összefüggő 21. kromoszómát jelöli, az év harmadik hónapja pedig a 21-es kromoszóma megháromszorozódására utal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.