Fókuszban a flipflop - Lehetőleg kerüld a hosszú sétákat vietnami papucsban!

Forrás: Thinkstock -
betegség papucs flip-flop egészség ortopéd szakorvos láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári hőségben a strandokon, nyáresti partikon, de még utcai „rohangálós” lábbeliként is viselt, pillekönnyű lábujjközi, azaz flipflop-papucs praktikus és közkedvelt darabja ruhatárunknak, orvosszakértők szerint azonban hosszú távon vagy intenzív mozgás közben nem túl szerencsés vietnami papucsot húzni.

Nyüzsgő baktériumok és fokozott sebfertőzésveszély

Egy 2009-ben végzett amerikai tanulmány szerint a városban is hordott vietnami papucs közel 18 ezer különféle baktériumnak adhat otthont, beleértve a leggyakoribb sebfertőzést okozó, gennykeltő baktériumot, a Staphylococcus aureust és más, fekáliából származó kórokozót is. Staphylococcus aureus az emberek 25-30 százalékánál megtelepedhet és jelen lehet a bőrön anélkül, hogy panaszt okozna. Ha azonban a flipflop kidörzsöli a lábujj közti bőrfelületet és sérülés keletkezik, illetve a papucs viselőjének immunrendszere legyengül, a baktérium bizony komoly fertőzést okozhat.

Forrás: Thinkstock

Tipp

A sebben elszaporodó baktériumokkal szemben fertőtlenítő szerrel vagy alkohollal történő bőrtisztítással, illetve az utcán is viselt papucs rendszeres, valamilyen fertőtlenítő folyadékkal történő lemosásával csökkentheted a sebfertőzés kockázatát, és ha már kisebesedett a lábad, akkor egy pár napig más lábbelit viselj, ne azt, ami feltörte.

Kapaszkodó lábujjak nyomán bütykök és kalapácsujj

Járás közben lábfejünket mindössze egy vékony pánt tartja a papucsban, lábujjainknak viszont komoly izommunkába kerül, hogy a lábfej a lábbelihez legyen szorítva, s a melegben a talpunk alatt összegyűlt izzadság az utca porával keveredve és - a baktériumok, gombák kiváló táptalajául szolgáló - „sarat” alkotva ki ne csússzon a papucsból. „Az állandó erőfeszítés hosszú távú eredményeként meglehetősen fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladás alakulhat ki, ami a megerőltetett inak sérüléséhez, sőt mi több, szakadásához is vezethet. Flipflopot viselve a kapaszkodó lábujjtartás miatt megváltozik a láb harántboltozata is, mely által a bütykök vagy kalapácsujj-deformitás kialakulásának esélye megnőhet, vagy a már meglévő ortopédiai lábdeformitások fokozódhatnak” - hangsúlyozza dr. Hargitai Gergely, a Harmónia Gyógyászati Centrum ortopédusa.

Tipp

Éjjel az alváshoz viselj bütyökkorrigálót, úgynevezett hallux valgus korrigáló eszközt, amely minden gyógyászati segédeszközboltban kapható, s amelynek viselésével mérsékelhetjük a bütyök térhódítását. A sín hatására az öregujj csontjai az éjszaka folyamán normál helyzetbe kerülnek.

Hólyagocskák a lábujjak között

Mivel az ilyen papucsoknál a lábfej gyakorlatilag szabadon mozog előre-hátra, a bőr a pántrésznél folyamatos súrlódásnak van kitéve. „Idővel kisebb-nagyobb felületes sebek vagy vízhólyagok képződnek a lábujjak között, melyek elfertőződése a fenti okokból jóval gyakoribb, ami a láb mélyebb rétegeinek gyulladásához is vezethet” - figyelmeztet ortopédus szakértőnk.

Tipp

A fájdalmatlan, kis vízhólyagokkal nem kell semmit sem csinálni, egy idő után maguktól felszívódnak (kivéve, ha továbbra is ugyanazt a papucsot hordjuk, így érdemes néhány napra cipőt váltani). A nagyobb, fájdalmasabb hólyagok egy steril tűvel kiszúrhatók, hogy a felgyülemlett folyadék távozhasson, az elvált bőrt azonban ne távolítsd el, csak mikor már az alsóbb réteg is regenerálódott. A vízhólyag felszúrásakor finoman préseld ki az összes folyadékot belőle, majd ragaszd le, ezzel megakadályozva az újbóli kialakulást.

Íme, a lúdtalp

A sarkat és a lábfej elejét összekötő ívet nevezzük hosszanti lábboltozatnak, melynek megtartásában nagyon fontos szerepet játszik ennek passzív eleme, a plantaris fascia, egy erős kötőszöveti szalag, mely a sarokcsont talpi részét köti össze a lábujjakkal, s melynek kellő támaszték nélküli túlterhelése Hargitai doktor szerint gyulladáshoz, a gyulladás tartós fennállása pedig ún. talpi sarkantyú kialakulásához vezethet.

Sarokfájdalom

Az emberi lábfejben lévő 26 csont közül a sarokcsont a legnagyobb, feladata a test súlyának viselése kellő támasztékot biztosítva, mégpedig úgy, hogy a függőlegesen ható terhet a vízszintesen álló lábra helyezi át. Ennek értelmében a sarkunk minden egyes lépésnél komoly behatásnak van kitéve: járás közben a testsúly 1,25-szorosa, futáskor pedig a 2,75-szorosa nehezedik a lábunkra, mely terhelés főleg a sarok talajra érkezésekor jelentkezik. „A lábbeli által a sarok talajra érkezésekor nem megfelelően csillapított 'ütések' szintén panaszok forrása lehet, a csonthártya, a bőr alatti lágyrészek irritációját okozhatják a sarok hátsó részén" – magyarázza az ortopédus.A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag gyulladásából ered, túlterhelés vagy nem megfelelő cipőhasználat eredményként.

Forrás: Thinkstock

Tipp

Esténként hazatérve tornáztasd meg a lábujjaidat, végy egy pihentető lábfürdőt, és utána lehetőleg ne lógasd, hanem inkább támaszd fel, pihentesd. A legjobb a párodtól kapott pár perces finom talpmasszázs lenne.

Ha már ég a talpunk és fáj a sarkunk

A talpi fascia egy ín a talpon, ami a sarokcsont felől legyező formában fut a lábujjak felé - ez adja a lábfej boltozatos formáját. Ha gyakori feszítésnek van kitéve - például álló munka, nem megfelelő cipő vagy túlsúly esetén -, a sarokcsonton tapadó rész begyullad, és bizony fájni kezd. Ugyan a sarok a leggyakoribb helye a gyulladásnak, ezen gyulladás következtében a fájdalom a talp közepén is felléphet, súlyosabb esetekben a talp be is dagadhat. „A gyógyítást nem szabad halogatni, mert minden lépéstől romlik a talp állapota. Az elhanyagolt gyulladás következménye sarokcsontkinövés lehet, ami a röntgenfelvételeken is jól kirajzolódik. A saroksarkantyú nem a probléma forrása, hanem a következménye: a sarok- és a talpfájdalom tehát szorosan összefügg egymással” – hangsúlyozza a doktor.

Sokáig nem volt hatékony módszer a gyógyításukra, mostanáig. Az úgynevezett lökéshullámterápia segít a talpfájás tüneteinek enyhítésében és a gyógyításban. A lökéshullámterápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp- és sarokcsont-fájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére. A kezelések rövid ideig tartanak, hatásuk pedig hosszú távon érezhető, mert a kezeléssorozat a sarokfájdalom okát szünteti meg, nem a tüneteket kezeli ideig-óráig.

A Life.hu tippjei

1. Vásárláskor különösen figyelj arra, hogy megtaláld a számodra megfelelő méretet, és se a lábujjaid, se a sarkad ne lógjon ki a lábbeliből, mert egy nem illeszkedő darabból kicsúszhat a lábad és könnyen eleshetsz.

2. Nem jó, ha a flipflop talpa túl könnyen hajlítható. A lábnak ennél több támaszra van szüksége. A papucsnak elég az orránál hajlania, ami a könnyed járáshoz szükséges.

3. Érdemes olyan flipflopot választani, aminek vastagabb a talprésze, esetleg harántemelő betéttel is rendelkezik.

4. A vékony lábujjközti pánt sajnos nem jelent igazi támasztást a lábnak, ezért olyan papucsot keress, ahol hátul, a boka fölött is van egy tartó keresztpánt.

5. Az ideális nyári lábbelinél a műanyag felületet egy vékony bőrréteg borítja, ezzel ugyanis elkerülhető a láb irritációja és a vízhólyagképződés.

6. A flipflopok nem hosszú életűek, elég gyorsan elkopnak. Cseréld le évente, főként ha már látszik is rajta, hogy némileg viseletes!

Fáj a hátad? Itt a megoldás!http://www.life.hu/drlife/20140514-nem-mindegy-mennyire-hol-es-miota-faj-a-hat.htmlMennyire fáj a hát? A fájdalmat mikortól kell komolyan venni? Meg lehet előzni? - teszi fel a kérdést a hátfájásos panaszokkal küzdő emberek többsége. A fájdalom fokozatait nem lehet osztályozni, kategorizálni, mivel minden embernek más és más a fájdalomküszöbe. Minden fájdalmat komolyan kell venni!Dr. LifeOrigoIrigyelt idomok vagy kényelmetlen teher?http://www.life.hu/drlife/20140428-mellkisebbito-mutetekrol-irigyelt-idomok-vagy-kenyelmetlen-teher.htmlA nők nagy része irigyli, a férfiak többsége abszolút előnyként gondol a nagy női keblekre. A túlontúl nagy melleknek azonban árnyoldalai is vannak: sokszor fájdalmas, kényelmetlen, valóságos teher lehet az érintett hölgy számára.Dr. LifeOrigoA legújabb népbetegség – vigyázz, te is veszélyben vagy!http://www.life.hu/drlife/20140422-izuleti-kopasok-ma-mar-nepbetegsegnek-szamitanak-egy-magyar-sebesz-dr-hangody-laszlo.htmlAz ízületkopás az egyik leggyakoribb betegségnek számít ma Magyarországon. Ezt általában sérülések, gyulladások, veleszületett kóros elváltozások okozzák. A súlyos kopások mozgáskorlátozottságot, fájdalmat, ízületi folyadékgyülemet okoznak a betegnek – ezek esetén pedig sajnos szükségessé válik a protézis beültetése. A leggyorsabb, leghatékonyabb műtéti módszert egy magyar orvos fejlesztette ki. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.