Itt a klíma-para! Ilyen betegségeket okozhat a rossz légkondi

Forrás: Thinkstock -
betegség veszély klíma hőség gyulladás légkondicionáló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hőség ellen egyre több lakásban, irodában védekeznek klímaberendezésekkel. A nem szakszerű felszerelés és karbantartás azonban komoly veszélyforrás lehet. 

Nem is gondolnád, pedig sok bajt okozhat a nem megfelelő helyre szerelt klíma: veszélyezteti az alatta/előtte ülőt, a bőrfelület túlhűlhet, ami apró gyulladásokat eredményez a szervezetben. A gyulladások kezelését a szervezetünk többek között a nyirokrendszerünk segítségével megkezdi. Ezért sok esetben nyiroködéma alakulhat ki. Leginkább érintett területei a testnek a fej (arc), nyak, vállak, karok, mellkas. Gyakoriak továbbá az arc- és homloküreg-gyulladásos megbetegedések, illetve a tüdő- és torokproblémák.

Forrás: Thinkstock

Másik jellemző tünete a bőr és a bőrben futó érhálózat túlhűtésének, hogy izmainkban és akár a csonthártyákban is elindul egyfajta gyulladásos folyamat. Ennek jellemző tünete a klímát használó embereknél a nyakmerevség, váll- és lapocka környéki fájdalom, és ezeken a területeken izommerevség kialakulása, amelyek apró csomókként kitapinthatók a nyaki és lapocka környéki régiókban – hívja fel a figyelmet a nyár kezdetén a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap.

Szóval csak óvatosan a hűtéssel, nehogy végigbetegeskedd a nyarat!

Klímás ötparancsolat

1. Ne állítsuk a belső hőmérsékletet 10 °C-nál hidegebbre a külső hőmérséklethez képest!
2. A gyártók által javasolt időszakonként (vagy évente legalább egyszer) bonyolítsuk le a szűrők cseréjét, a csepptálcák és a berendezés tisztítását.
3. Mindig kék kártyával rendelkező szakemberrel szereltessük be klímakészülékünket!
4. A felszerelésnél vegyük figyelembe a helyi adottságokat, helyezzük úgy el a készüléket, hogy a befújt sugár közvetlenül embert ne érjen.
5. Az autóban az érkezés előtt 6-8 perccel kapcsolja ki a klímaberendezést és a belső cirkulációt, kapcsolja a ventilátort a legmagasabb fokozatba, hogy a meleg külső levegő le tudja szárítani a hőcserélőn kicsapódott vizet, ezzel csökkentheti a baktériumok, gombák kialakulásának, illetve szaporodásának lehetőségét.

Megműtötték Harrison Ford lábát, de még nem forgathathttp://www.life.hu/drlife/20140620-harrison-ford-tul-van-a-labmuteten.htmlTúlesett az operáción a 71 éves színész, akinek állapotáról egyelőre megoszlanak a hírek.Dr. Life--A kakaó csodálatos hatásaihttp://www.life.hu/drlife/20140606-a-kakaonak-egeszsegre-gyakorolt-pozitiv-hatasa-kozismert.htmlA kakaó egészségre gyakorolt, jótékony hatásairól számtalan tudományos tanulmány született. Nem titok, hogy a kakaó jót tesz a keringésnek, véd a cukorbetegségtől, óvja az immunrendszert is, valamint késlelteti az öregedést.Dr. LifeOrigoEz ám az akaraterő! Rákbetegen is versenyzik a szép magyar fitneszeshttp://www.life.hu/drlife/20140619-rakbetegen-vilagbajnoksagra-keszul-a-magyar-fitneszes-meszaros-monika.htmlMészáros Mónika 39 évesen lett fitneszversenyző. Nemrég kiderült, daganatos betegsége van. Most egy nagy műtétre és az azt követő világbajnokságra készül. Nagyon drukkolnk neki!Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.