Már Magyarországon is megjelent a veszélyes kaukázusi medvetalp

Forrás: Wikipedia -
mérgező veszélyes Vakság kaszálás bőrrák Magyarország kaukázusi medvetalp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kaukázusi medvetalp égési sérüléseket, de akár vakságot is okozhat. Ráadásul rákkeltő anyagot tartalmaz, amely a bőrt fényérzékennyé teszi. Szabolcsban már kaszálni is kellett. A nehezen irtható növény a szomszédos Kárpátalján már most is nagy területeket borít.

„Vigyázat, veszélyes! Vakságot és kiütéseket okozhat!" – ilyen feliratú táblákkal figyelmeztetik a lakosokat a Tisza-menti Gergelyiugornyán. A szabolcsi üdülőfaluban 200 négyzetméternyi területen jelent meg az elmúlt hetekben a kaukázusi medvetalp. A növényt az egyik helyi fotóriporter véletlenül fedezte fel, amikor kérészeket fotózott a folyó partján – írja a hirado.hu. Így néz ki:

Forrás: Wikipedia

A férfi rögtön értesítette az önkormányzatot. Másnap le is kaszálták a területet. A kaszálás óta új hajtások is megjelentek, ezért elkezdték kiásni a növények gyökereit és körbekerítették a területet. Elég ugyanis csak megérinteni a medvetalp levelét, már az is égési sérülést okozhat.

Balogh Lajos botanikus a köztévében azt mondta, ha valaki megsérül a növény miatt, célszerű orvosi segítséget kérnie. „A növény nedvének a bőrre kerülésével, vagy egyáltalán a növény érintésével okoz heves bőrgyulladást, hólyagosodást, égési sérüléseket, amelyeket ha megtapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk."

A növény nedve súlyosabb esetben vakságot, sőt akár bőrrákot is okozhat. A kaukázusi medvetalp azért is veszélyes, mert nagyon gyorsan szaporodik. Magyarországra valószínűleg Kárpátaljáról került, a Tisza sodorhatta idáig a magvait. Rendkívül igénytelen, igazi túlélő növény, ezért bárhol megtelepszik, viszont csak nehezen lehet kiirtani.

Ha a növény a bőrünkhöz ér, szappanos vízzel alaposan mossuk le az érintett területet, és forduljunk orvoshoz!

Bajor Imre jobban van, már viccelődik is a kórházbanhttp://www.life.hu/drlife/20140623-bajor-imre-szinesz-a-korhazba-szallitasa-utan-jobban-van-mar-viccelodott-is.htmlBár továbbra is súlyos az állapota a kórházban fekvő Bajor Imrének, a humor azonban átsegíti a nehéz perceken a színészt.Dr. LifeOrigoRisztov infúzión, Gyurta már kijött a kórházból a balatoni úszóverseny utánhttp://www.life.hu/drlife/20140623-risztov-eva-es-gyurta-gergely-fertozes-miatt-korhazba-kerult-a-balatonfuredi-uszoverseny-utan.htmlA 10 kilométeres nyílt vízi balatonfüredi Európa-kupa győztese, Gyurta Gergely és ezüstérmese, az olimpiai bajnok Risztov Éva is kórházba került, miután fertőzést kaptak el a vízben.Dr. LifeOrigoItt a klíma-para! Ilyen betegségeket okozhat a rossz légkondihttp://www.life.hu/drlife/20140620-a-legkondicionalo-veszelyeire-hivjuk-fel-a-figyelmet.htmlA hőség ellen egyre több lakásban, irodában védekeznek klímaberendezésekkel. A nem szakszerű felszerelés és karbantartás azonban komoly veszélyforrás lehet. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.