Mell- és petefészekrák: öröklődő tragédia

Forrás: Thinkstock -
petefészekrák betegség daganatos betegségek egészség melldaganat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A BRC1 és BRC2 gének felelősek a generációkon végigvonuló mell- és petefészekrákok nagy részéért. Híres színésznőktől egészen az átlagos háziasszonyokig bárki hordozhatja, ám a korai felismerés többségüket megmentheti a rák kialakulásától vagy végzetessé válásától.

Angelina Jolie géntesztje pozitív lett

A BRC1 és BRC2 gént már 14 éve felfedezték a tudósok, de Angelina Jolie színésznő tette őket az egész világon ismertté, mikor kiderült, hogy egy genetikai teszt során megtalálták azt a hibás gént, mely családja több nőtagjánál is rákot okozott. Angelina mellei eltávolíttatásával vette elejét az esetlegesen kialakuló ráknak, s ezzel felhívta a figyelmet arra, hogy bár az eseteknek csupán néhány százalékában, de a gének is felelősek lehetnek a mell- és petefészekrák megjelenésében. Azokat a nőket, akik tudják, hogy családjukban előfordult már valamelyik rákfajta, fokozottan ellenőrzik: a rendszeres mellrákszűrés mellett pedig elérhető már olyan génteszt is, mely megmutatja, hogy a BRCA1 vagy BRCA2 gén jelen van-e a szervezetünkben. Hazánkban több helyen is kérhetünk ilyen tesztet, ahol egy egyszerű vérvizsgálat során kiderülhet, milyen esélyeink vannak a mell- vagy petefészekrákra.

Forrás: Thinkstock

Nem csak mellrákot okozhatnak

Jelenleg több mint tíz génről ismert, hogy hajlamosíthat emlő- és petefészekrákra, de a legnagyobb kockázatot a BRCA1 és BRCA2 gének jelentik. A mostani adatok szerint minden nyolcadik nő érintett lehet a betegségben a mutációk miatt, melyek az öröklődés miatt egész hosszan végigvonulhatnak egy családon - és a férfiak sincsenek biztonságban. Sajnos az is előfordulhat, hogy a hibás gén más tumorelnyomó hatások miatt nem betegít meg egy nőt, de gyermekében vagy unokájában már kialakul az örökletes rák. Ráadásul ezek a génhibák prosztata- és vastagbélrákra, illetve melanomára is hajlamosíthatnak.

A teszt eredménye sem nyújt biztonságot

A rák kialakulása ugyanakkor közel sem csupán a géneken múlik, számít a hormon- és immunrendszer állapota, és más tényezők is. Ha a teszt során ki is derül, hogy a hibás gének egyikét hordozzuk, az nem jelent rögtön halálos ítéletet, de ugyanígy a negatív eredmény sem jelenti azt, hogy sohasem lesz sem mell-, sem petefészekrákunk. Ennek ellenére főleg azoknál, akik családjában volt már ilyen eset, érdemes teszteltetni, mert pozitív eredmény esetén az orvossal megbeszélhetjük a jövőre vonatkozó elővigyázatosságot, vizsgálatokat, megelőzést. Hazánkban sajnos még mindig vezető haláloknak számít a mellrák, évente majdnem háromezer nő veszti életét miatta, és korai stádiumban még fájdalom sem figyelmeztet a rákos sejtek térfoglalására. Minél korábban észreveszik a rákot, annál jobb eséllyel gyógyítható, akár drasztikusabb módszerek nélkül is – érdemes hát odafigyelnünk magunkra.

Ezzel is tehetsz a mellrák kialakulása ellen!http://www.life.hu/drlife/20140815-a-mellrak-kialakulasanak-kockazatat-csokkenti-a-rendszeres-testmozgas.htmlNapi fél óra gyaloglás tíz százalékkal csökkenti a mellrák kockázatát azoknál az idősebb nőknél, akik éveken át űzik ezt a testmozgást - állapította meg egy francia kutatás.Dr. Life--Pontosabban mutatja ki a mellrákot a 3D-s mammográfiahttp://www.life.hu/drlife/20140627-a-3d-s-mammografia-a-2d-snel-pontosabban-mutatja-ki-a-mellrakot.htmlA 3D-s mammográfia a hagyományosnál pontosabban mutatja ki a mellrákot, és a tévesen pozitív diagnózisok számát is csökkenti - erősítették meg egy amerikai kutatás eredményei.Dr. Life--Megújul a mellrák kezelésehttp://www.life.hu/drlife/20140312-forradalmian-uj-modszert-dolgoztak-amellyel-javulhat-a-mellrakban-szenvedok-kezelese.htmlForradalmian új módszert dolgoztak ki, amellyel javulhat a mellrákban szenvedők kezelése.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.