Íme, néhány trombózishoz vezető ok - listavezető a genetikai hajlam?

Forrás: Thinkstock -
betegség trombózis egészség fogamzásgátlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január elseje óta már nem szívesen írnak fel az orvosok fogamzásgátló gyógyszert azoknak a nőknek, akik nem estek át egy trombózismutáció-vizsgálaton. Mivel alattomos betegségről van szó, azoknak is érdemes lehet megvizsgáltatni magukat, akik nem rendszeres gyógyszerszedők.

Egyre több beteg

A szakértők szerint egyre gyakrabban fordul elő hazánkban is a mélyvénás trombózis, annak minden szövődményével. A betegség kialakulása több okra is visszavezethető, befolyásolja a hormonkezelés, a genetikai hajlam, de az életmódunk is. Akik hosszú órákat töltenek mozdulatlanul ülve, és a lábuk nincs megfelelően átmozgatva, akik nem sportolnak rendszeresen, dohányoznak, jelentős túlsúllyal küzdenek, azoknál nagyobb eséllyel jelentkezhet trombózis. Mivel a női hormonok változása, egyensúlya is befolyásolja kialakulását, ezért a betegség gyakrabban jelentkezik nőknél. A trombózist szenvedők egyharmada viszont genetikai okok miatt szenved véralvadási zavarban, melyek közül a leggyakoribb a Leiden-mutáció.

Forrás: Thinkstock

Veleszületett hajlam

Számos olyan veleszületett, trombózisra hajlamosító állapot létezik, melyről egészen addig fogalmunk sem lehet, míg trombózissal kórházba nem kerülünk. A Leiden-mutáció akár a népesség öt százalékát is érintheti, de nem mindegy, hogy milyen formában van jelen: ha csak egyik szülőnktől örököltük a hajlamot, akkor 4-8-szorosra nő a kockázat, ha mindkettejüktől, akkor körülbelül 80-szoros. Ha a családban tudunk valakiről, aki mélyvénás trombózist kapott, érdemes egy genetikai szűrésre ellátogatni, ahol mindenféle fájdalom nélkül megvizsgálják, érint-e minket ez a mutáció.

Nem ezért szűrik a gyógyszerszedő nőket

Bár ez az egyik legelterjedtebb trombózisszűrés, a fogamzásgátlót szedő nőket nem a Leiden-mutációra kell szűrni. Természetesen náluk is fontos tudni, hogy a hajlamnak ez a formája megvan-e, de maga a hormontartalmú gyógyszer más módon fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. A vér alvadékonyságát a gyógyszer az antithrombin-III nevű gátló faktoron keresztül növelheti, azaz nagyobb eséllyel alakulhat ki veszélyes vérrög a vénákban. Tartós fogamzásgátlószedés esetén érdemes többféle vizsgálatot is elvégeztetni, vagy megbeszélni az orvossal, ő miket tart szükségesnek.

Forrás: Thinkstock

Mi is az a trombózis?

A trombózis tulajdonképpen érelzáródást jelent, melyet egy vérrög okoz. A mélyvénás trombózis a lábszár nagy vénáiban alakul ki, melynek jele lehet a végtag megduzzadása, vagy izomlázszerű fájdalma, a bőr kipirosodása, lilulása. A vérrög akkor okoz igazán gondot, ha nem szűnik meg magától, hanem az érrendszeren keresztül az egész rög, vagy annak egyes részei eljutnak a tüdőbe, vagy más létfontosságú szervekhez, s ott okoznak elzáródást. A tüdőembólia tünete lehet a légszomj, a fulladás, és természetesen azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.